dinsdag 30 september 2014

"Nasty girl"

Op het schoolplein van de basisschool hoor ik verschillende negen- en tienjarigen op dit moment “ ik voel me sexy als ik dans”  zingen. Een liedje van Nielson waarvan ik hoop dat deze kinderen eigenlijk nog niet echt weten wat ze zingen. Enige tijd geleden was het “ I’m sexy and I know it”, nu is het dus een Nederlandse variant. Ik heb ze gelukkig nog niet Jason Derulo horen zingen met “Talk dirty to me” ze zijn immers amper 10. De teksten van sommige liedjes liegen er niet om. Ik kan ze prima hebben (bijvoorbeeld Gorilla van Bruno Mars of If van Janet Jackson) maar ik ben dan ook “iets” ouder dan de basisschool leeftijd.  
En ook de dansbewegingen van de jongedames zijn al behoorlijk wulps. Op feestjes zie je ze soms bewegingen maken die duidelijk uit videoclips komen maar niet echt passen bij hun leeftijd. Het is wel heel grappig om te zien en ik vermoed dat ze, gelet op hun ouders, wel op tijd verteld wordt dat ze zuinig moeten zijn op zichzelf.

Dat zuinig zijn is niet overal even vanzelfsprekend. Of misschien moet ik stellen dat normen en waarden niet overal hetzelfde zijn? In Amsterdam maken we ons zorgen om (jonge) tienermeisjes die met meerdere jongens achter elkaar seks hebben. De beloning is geld of bepaalde goederen. En de ene groep meiden legt de grens bij 3 jongens achter elkaar, de andere groep bij 5 achter elkaar, Het probleem is niet nieuw. De term breezer-sletje is immers ook alweer een paar jaar oud, maar ik blijf het zorgelijk vinden. Temeer omdat deze meiden het zelf eigenlijk wel prima en normaal lijken te vinden, en de jongens niet te vergeten ook. 
Wat moet je dan? Moet je het dan maar laten gebeuren? Ben ik ouderwets als ik me hier over verbaas en zorgen maak? 
Soms krijg ik meiden op zitting waarvan je je afvraagt waar ze in verzeild zijn geraakt. Prachtige tienermeiden die ineens, tot grote wanhoop van hun ouders, nachten wegblijven, spijbelen, zeggen dat ze hun eigen boontjes wel kunnen doppen maar waarvan je ziet dat het niet goed met ze gaat. Ik vind het alarmerend. 

Ik heb collega’s die het probleem ook signaleren en tijd hebben om na te denken over wat we hieraan zouden moeten en kunnen doen. Want de vraag blijft of  je wel iets moet doen als de jongens en meiden het zelf allemaal wel best vinden? Ik denk dat het goed is als je ze tegen zichzelf in bescherming neemt en ze leert trots en zuinig te zijn op hun lichaam. En hopelijk kunnen we de meiden bereiken op een manier waardoor ze het goede voorbeeld kunnen gaan geven aan hun kleinere broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes en eigen kinderen (want dit gedrag zou natuurlijk ook nog zomaar tot een tienermoederschap kunnen leiden)

Gelukkig zijn er overigens ook songteksten die de “dames” wijzen op de effecten van hun gedrag. 
Destiny’s child zingt : 
You nasty girl, you nasty you trashy
You classless girl, you sleazy you freaky
ain't never met a girl that does the things that you do
Change don't come your way it will come back to you
Put some clothes on girl
Ik hoop dat ze dat luisteren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten