Billionaire


Zondagmiddag 16.40u, het begint al een beetje te schemeren, eerste dag wintertijd. Ik heb de kaarsen maar vast aangedaan, muziek op, verwarming aan, kop thee, stuk chocola… als je dan toch nog dingen moet voorbereiden voor je werk in het weekend dan maar zo comfortabel mogelijk. Morgenochtend (26 oktober) ben ik te gast bij WNL en ga ik de kijkers live op TV wat vertellen over afpakken. 

Afpakken? Ja, het afpakken van crimineel vermogen. En daar moet ik me wel even op voorbereiden. Ik heb namelijk echt niet overal zeer gedetailleerd verstand van als het om alle strafrechtelijke dingen gaat waar ik de woordvoering over doe. Gelukkig heb ik hele bekwame collega’s op de afdeling persvoorlichting die mij alle noodzakelijke informatie geven als ik de pers te woord moet staan. En zij stemmen dat weer af met de collega’s die de interne specialisten zijn. Als mijn collega-persofficier of ik voor de radio of TV iets vertellen over strafzaken die op zitting behandeld worden zijn dat nooit zaken waar we zelf onderzoek in hebben gedaan of mee op zitting hebben gestaan. En dat doen we omdat je dan met iets meer afstand naar de zaak kan kijken. En ook niet in de valkuil stapt van te veel details willen vertellen over een zaak. In de media wil men graag dat je kort maar krachtig zegt waar het over gaat.

Morgen heb ik iets meer tijd om te vertellen wat er speelt. Deze week is het bij het Amsterdamse Openbaar Ministerie namelijk de week van het afpakken. We besteden intern nog eens extra aandacht aan de verschillende manieren waarop je van criminelen geld kan afpakken. Misdaad mag niet lonen. Criminelen plegen hun daden vrijwel altijd om er financieel beter van te worden. Een celstraf calculeren ze nog wel eens in, zolang ze dan daarna maar hun geld of spullen kunnen ophalen die afkomstig zijn van het strafbare feit dat ze hebben gepleegd. Denk bijvoorbeeld aan de opbrengst van diverse oogsten hennep, of de verkoop van Xtc-pillen zie ze in hun laboratorium hebben gemaakt. Of boeven die geld hebben gepind van bankrekeningen waarvan ze de pincode hebben gekregen door een babbeltruc bij kwetsbare ouderen. Of de buit van een woninginbraak die ze ergens hebben verstopt. Op het moment dat we zorgen dat ze niet meer gebruik kunnen maken van de buit en daarnaast ook nog eens hun waardevolle spullen afpakken hopen we dat we ze hun status afnemen en de mogelijkheid om weer opnieuw crimineel gedrag te vertonen. Bovendien kunnen we met het afgepakte geld de slachtoffers compenseren voor de schade die ze is aangedaan.

In 2014 hebben we landelijk 136 miljoen euro weten af te pakken. Dat moet de komende jaren steeds meer worden. We werken daarin samen met de FIOD, de Belastingdienst, de Financial Intelligent Unit (FIU) en de politie. Door het delen van informatie met elkaar kan crimineel vermogen in kaart worden gebracht, opgespoord worden en afgenomen worden. Vroeger hadden we het niet over afpakken maar over ontnemen. Afpakken is breder dan ontnemen. Ontnemen is alleen strafrechtelijk en bij afpakken kun je ook denken aan andere manieren om de crimineel zijn geld af te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst. Het maakt de overheid niet uit wie er afpakt, als er maar wordt afgepakt.

We leggen ook nog wel eens beslag op spullen van criminelen, bijvoorbeeld op de auto waar ze in rijden of het huis waar ze in wonen. En dan gaat het niet alleen om spullen die afkomstig zijn van het strafbare feit maar ook om legaal gekochte spullen. Dat is soms wel ingewikkeld omdat we niet altijd goed zicht hebben op het vermogen van een crimineel. De meesten hebben namelijk geen bezittingen op hun eigen naam staan. Dan moeten we dus wel zien uit te zoeken waar ze hun dure auto, horloge of jas vandaan hebben. We moeten om bezittingen in beslag te kunnen nemen wel het vermoeden hebben van het begaan van een strafbaar feit, En daar kunnen tips vanuit de samenleving heel erg belangrijk voor zijn. Als je het raar vindt dat in je buurt een jongen rondrijdt in een dure Porsche, loopt in dure merkkleding en een erg kostbaar horloge om zijn pols heeft terwijl hij niet werkt en zijn ouders beiden leven van een bijstandsuitkering, mag je je best afvragen hoe dat nou toch kan. En tips kun je dan eventueel anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem.

Het is intussen donker buiten. Ik ga de gordijnen dicht doen en nog even genieten van mijn vrije
avond. Morgenochtend moet ik om 06:45 in Hilversum zijn bij WNL. Live televisie vind ik altijd best spannend. Je kunt niet je quote overdoen omdat je niet uit je woorden komt maar het moet meteen goed zijn. Van belang dus om goed voorbereid te zijn en fit. Gelukkig heb ik door het schrijven van dit stuk meteen mijn kennis wat gedetailleerder op peil gebracht. Nu maar hopen dat jullie als lezers en mogelijk als kijkers op maandag het ook hebben begrepen.

Tot volgende week!   


Reacties