"I Wish"

Mijn elfjarige werd twaalf vorige week. Jarig zijn in de zomervakantie is niet altijd even leuk want iedereen is op vakantie maar we hebben er samen een leuke dag van gemaakt. Taart eten, samen bodyboarden en 's avonds uit eten in goed gezelschap. In de auto naar het bodyboarden kwam het gesprek op twaalf worden. Als je twaalf wordt gebeurt er namelijk wel iets belangrijks in je leven. Vanaf die leeftijd kun je namelijk van de rechter straf krijgen als je iets doet wat strafbaar is.

Twaalf is een belangrijke leeftijd in ons strafrechtsysteem. Onder de twaalf kunnen kinderen niet strafrechtelijk worden vervolgd als ze iets gedaan hebben dat strafbaar is. De politie mag deze kinderen wel fouilleren en meenemen naar het bureau. Daar mogen ze het kind horen maar een straf opleggen via de strafrechter is niet mogelijk. En dat komt omdat we vinden dat zulke jonge kinderen nog niet echt de verantwoordelijkheid voor hun daden kunnen dragen. Als de situatie wel heel zorgelijk is kan de Raad voor de Kinderbescherming worden ingeschakeld. Een kind kan dan bijvoorbeeld onder toezicht gesteld worden zodat naast de ouders ook andere mensen zich bemoeien met de opvoeding.

Maar ben je eenmaal twaalf dan is het jeugdstrafrecht van toepassing. En doe je dan echt domme dingen die verder gaan dan kattenkwaad en waar de politie aan te pas komt, dan moet er besloten worden of de rechter de zaak moet bekijken en mogelijk een straf op moet leggen. Als een kind voor het eerst met de politie in aanraking komt en het feit dat hij of zij heeft gepleegd niet meteen heel ernstig is komt het vaak terecht bij Bureau HALT. Daar zal buiten het OM om een werkstraf worden opgelegd en is de kans ook groot dat de jonge dader excuses moet aanbieden aan het slachtoffer. Door een HALT-afdoening heeft het kind niet meteen een strafblad. Je kan maximaal twee keer naar bureau HALT. Maar komt er een derde keer politie aan te pas of gaat het om een heel ernstig feit, dan zal de officier van justitie (OvJ) beslissen of de zaak bekeken moet worden door een kinderrechter. Is dat het geval dan zal de OvJ een straf eisen bij die rechter.

De straffen binnen het jeugdstrafrecht zijn wel anders dan bij het volwassenstrafrecht. Zo kan een kind niet veroordeeld worden tot een levenslange gevangenisstraf. Voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar is een gevangenisstraf (en dan heet dat jeugddetentie) van maximaal 1 jaar op te leggen. Voor jongeren tussen de 16 en 18 is het maximum 2 jaar. Maar bij jongeren/kinderen is het eigenlijk het belangrijkst om ze op het rechte pad te helpen en houden. En dus bestaan straffen vaak uit taakstraffen en begeleiding, ondersteuning en/of behandelingen om ervoor te zorgen dat ze inzien wat ze verkeerd hebben gedaan en ze te helpen om dat niet nog een keer te laten gebeuren.

Overigens kunnen jongeren van 16 en 17 ook wel volgens het volwassenstrafrecht berecht worden. En jongeren tussen de 18 en 23 kunnen ook nog volgens het jeugdstrafrecht berecht worden als uit onderzoek blijkt dat ze nog niet voldoende volwassen zijn maar nog denken en handelen als een minderjarige. Voor beide gevallen gelden uiteraard de nodige voorwaarden.

In ieder geval is 12 dus echt een belangrijke leeftijd. Ik heb het mijn twaalfjarige nog maar eens helder uitgelegd. En ik geloof dat hij het goed in zijn oren geknoopt heeft. De toekomst zal het uitwijzen..... de pubertijd kondigt zich soms al behoorlijk aan. Nu maar wensen en hopen dat hij op cruciale momenten weer even terug denkt aan ons gesprekje op zijn twaalfde verjaardag.

Kijk en luister Stevie Wonder - I Wish

P.S. aanstaande vrijdag is het de Internationale dag van de jeugd

Reacties

  1. 12 is inderdaad een belangrijke leeftijd in ons rechtsysteem, maar ik vind het slecht dat jongeren die een ernstig delict plegen maximaal 1 jaar jeugddetentie kunnen krijgen. Sommige van deze delicten gaan een stuk verder dan één jaar jeugddetentie. Het rechtsysteem in Nederland zou in mijn ogen best aangepast mogen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie Johan. Vanuit het slachtoffer geredeneerd en vanuit het oogpunt van vergelding denk ik dat er meer mensen zijn die er zo over denken als jij. En dat begrijp ik ook.
      Het gaat hier om kinderen/jongeren tussen de 12 en 18 jaar waarvoor het belangrijk is om hen, nadat ze de fout in zijn gegaan, weer op het rechte pad te krijgen en te houden. Ze hebben immers nog een heel leven voor zich en moeten zich nog ontwikkelen tot verstandige volwassenen. Daarom heeft het jeugdstrafrecht een sterk pedagogisch karakter als het om de straffen gaat en zal er veelal een maatregel worden opgelegd waarin er met ze gewerkt wordt aan het verbeteren van hun gedrag. Ouders worden daar ook bij betrokken.
      En naast de gevangenisstraf voor jeugdigen hebben we ook nog de PIJ-maatregel die opgelegd kan worden. PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen en wordt in de volksmond wel de "Jeugd-TBS" genoemd. Deze maatregel is voor twee jaar op te leggen en tegenwoordig kan het na de 18e verjaardag ook omgezet worden in een TBS.
      Als je meer wilt weten over het jeugdstrafrecht biedt de site www.jeugdcriminaliteit.com een mooi overzicht.

      Verwijderen
  2. Ja het is heel belangrik niet te vergeten, dat met juiste behandeling meeste van deze jonge mensen, als je zegt, nog ontwikkelen tot verstandige volwassenen.
    Ahti

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het zal alle jongeren hun hele leven blijven achtervolgen! Daar kan je niks aan doen, maar door ze de aandacht te geven die ze nodig hebben is er een grote kans dat ze goed verder kunnen leven. Wel vind ik dat de straf moet liggen aan de misdaad. Als je 15 bent kan je al prima nadenken wat goed en fout is lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten