donderdag 5 oktober 2017

"Learning To Fly"

"Mam, ik heb zin in kerst, zullen we dit jaar niet zo'n kleine boom doen die je op een tafel zet maar een hele grote tot aan het plafond?" "Zin in kerst?? antwoordde ik verbaasd, "het is net één dag oktober... hoezo moeten we het nu al over kerst hebben?" "Omdat ik dat een gezellige tijd vind" was het antwoord.

December, absoluut niet mijn favoriete maand van het jaar en in mijn ogen nog heel ver weg. Maar stiekem begint over 11 weken al de kerstvakantie. We zijn ruim over de helft van het jaar en 2018 begint zich al klaar te maken. Ik heb in mijn agenda al cursusdata staan voor 2018 en ook het verzoek gekregen of ik al mijn vakantieplannen tot september 2018 wil doorgeven (mijn hemel... ik ben nog amper terug van mijn vakantie van zomer 2017).

December 2017 is ook de maand waarin de proef met de Kleinschalige voorziening (Kv) gaat aflopen. De Kleinschalige voorziening is een plek waar jongens in de leeftijd van 14 tot en met 23 jaar hun voorlopige hechtenis kunnen doorbrengen. Het gaat om een experiment van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en naast Amsterdam is er een  Kv in Nijmegen en Groningen. Jongeren die hier geplaatst worden tijdens hun voorlopige hechtenis krijgen de kans om door te kunnen blijven gaan met de dingen die wel goed gaan in hun leven en ook belangrijk zijn. Dus ze kunnen naar school blijven gaan, hun (bij)baan blijven doen, stage blijven lopen, blijven sporten en de familierelaties in stand houden of misschien juist wel verbeteren met behulp van hulpverlening en begeleiding.

Nou zijn er vast lezers die denken "huh, ze worden toch verdacht van strafbare feiten, waarom dan niet gewoon achter slot en grendel?" Het gaat hier om jongens die nog niet helemaal zijn afgegleden in de harde criminaliteit, jongens die een vorm van dagbesteding hebben en niet verslaafd zijn. Ze worden door de Raad voor de Kinderbescherming gescreend om te kijken of ze geschikt zijn om te verblijven in de Kv. En als dat zo is, en ze ook zelf hier willen zitten, moeten ze tussen tien uur 's avonds en zeven uur 's ochtends in ieder geval binnen zijn en gaat de deur van hun kamer op slot. Overdag mogen ze alleen op pad naar werk, stage, studie, behandeling of sport. Er wordt niet op straat gehangen, er wordt niet gechilled met vrienden, er gelden strenge en duidelijke regels. Er is continue contact tussen de jongeren en de begeleiding van de Kv.

Op het moment dat een jongere in een jeugdgevangenis in voorlopige hechtenis zit staat de rest van zijn leven eigenlijk zo goed als stil. Dat kan betekenen dat een schooldiploma niet wordt gehaald of dat ze hun stageplek of werkplek kwijt raken. En juist het behouden van die elementen kan belangrijk zijn om niet verder af te glijden in de criminaliteit.

Er hebben intussen al best wat jongens in de Kv gezeten. Maar het probleem waar we nu tegenaan lopen is dat de proef maar tot 22 december loopt en nog helemaal niet duidelijk is wat er daarna gaat gebeuren. En eigenlijk is dat zo jammer omdat we het idee hebben dat het in Amsterdam in ieder geval goed is bevallen. Zolang we niet weten wat de toekomst brengt betekent dat dat het moment snel nadert waarop we geen jongens meer kunnen plaatsen in de Kv. Eigenlijk willen we de Kv helemaal niet meer kwijt, maar december dendert ineens op ons af.

Die kerstboom.... ik ben eerlijk gezegd niet van plan om dit jaar een levensgrote in huis te gaan halen. Ik ben ook blij dat ik me daar nu nog niet over druk hoef te maken. Wat dat betreft is december gelukkig nog even weg... voor de Kv is december al veel te snel. 

Kijk hier een filmpje over de Kleinschalige Voorziening in Amsterdam

Kijk en luister Tom Petty - Learning to fly

Geen opmerkingen:

Een reactie posten