"Stuff like That"

"Heeft die van jou ook vriendjes die aan het blowen zijn?" Een van mijn beste vriendinnen aan de telefoon laatst. Haar zoon is, net als die van mij, net 14. Pubers en hun beïnvloedbare impulsieve gedrag, niet altijd makkelijk, helemaal niet als drank en drugs op de loer komen te liggen... Ik herken het, heb er thuis met die van mij gesprekken over. Hij taalt er vooralsnog niet naar, maar ik praat er wel met hem over en zeg hem dat ik hoop dat hij het met me gaat bespreken als hij merkt dat hij wel een keer iets wil gaan proberen.

In mijn pubertijd waren er vriendinnen die voor schoolfeesten stiekem in het bosje vlakbij school gingen indrinken. En ik had vriendjes die af en toe blowde. Ik had er nooit behoefte aan, ik schrok van de jongen die met de ambulance afgevoerd werd van school omdat hij met zijn dronken hoofd op de rand van de wc was gevallen, en ik vond het gedrag van een vriendin die bij de examenstunt echt heel dronken was gênant. Pas toen ik een jaar of 17/18 was dronk ik een keer een avond stevig door en moest het bezuren. Leerzaam... "ik drink noooooit meer!!!" hoor ik mezelf nog zeggen. Ik heb het daarna alleen nog wel wat vaker gedacht.

Harddruggebruik door leeftijdsgenoten was, naar mijn weten, echt niet aan de orde toen. Geen cocaïne, GHB of XTC. Ik krijg het gevoel dat dat tegenwoordig echt wel anders is. Het lijkt soms wel of alcohol is vervangen door pillen en lijntjes. Drugs.... zowel soft of hard ondermijnen onze samenleving. De gemiddelde gebruiker van een pilletje, lijntje, jointje of buisje heeft denk ik geen idee wat er allemaal aan vooraf gaat voordat diegene snuift, rookt of slikt. Hopelijk is er wel het besef dat het niet goed is voor je gezondheid, maar voordat je gebruikt gaat er ook een wereld van geweld, corruptie en vervuiling aan vooraf. Verslaafd raken is niet het enige risico dat je neemt.

Die verslaving raakt dus niet alleen de gezondheid van de gebruiker. We zien vaak dat veelvuldig gebruik moeilijk te bekostigen is en dat de verslaafde om aan zijn stuff te komen in de criminaliteit terecht komt. Veelplegende winkeldieven of overlastplegers kunnen niet meer zonder hun drugs. En daar heeft de winkelier of het publiek op straat dus last van. Of de buurman die denkt goed geld te kunnen verdienen met een wietplantage in zijn huis maar daardoor al zijn omwonenden gevaar laat lopen omdat bij zo'n wietinstallatie brandgevaar behoorlijk op de loer ligt. Om nog maar niet te spreken van het feit dat hij illegaal stroom aftapt en we allemaal opdraaien voor de kosten daarvan.

Maar ook de harde criminaliteit gaat met enige regelmaat over drugs. Aan de liquidaties in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld van de laatste jaren ligt drugshandel ten grondslag. En dat de mannen die hierdoor boos op elkaar zijn en elkaar met kalasjnikovs proberen om te leggen dat intussen "gewoon" op straat doen, waar ook mensen lopen die daar niets mee te maken hebben, lijkt hen niets te schelen. Net als het feit dat ze al meerdere keren "per ongeluk" de verkeerde hebben doodgeschoten bij het uitvoeren van een liquidatie-opdracht. Drugshandel levert geld op, fors geld. Hoe meer mensen gebruiken hoe meer het voor producenten oplevert, hoe harder de concurrentie. En geweld wordt niet geschuwd.

XTC-labaratoria in ons land zorgen daarnaast voor milieuvervuiling, een bedreiging voor mensen en dieren, als ze hun afval illegaal dumpen. In Zuid-Amerika zorgen illegale cocainelabs voor een vergelijkbare problematiek. Ook dat is één van de neveneffecten van de productie en handel in harddrugs.

"Realiseren de cocaïnegebruikers in het buitenland zich eigenlijk hoeveel bloed en ellende hun verslaving ons hier kost?" aldus een drugsbestrijder uit Colombia in een recent artikel in NRC. Nina Jurna schreef over de werkelijke prijs van een lijntje coke en al het leed daarachter schuil gaat. Kijk naar de series over Pablo Escobar op Netflix en je kan je er enige voorstelling van maken. Ook komt daar duidelijk in naar voren hoe Escobar zijn geld wit wast door te investeren in voorzieningen voor de plaatselijke bevolking en, om erkend aanzien te krijgen, de politiek in wil. Misschien praktijken waar we in Nederland ook voor moeten waken. Terwijl een onverantwoord geproduceerde spijkerbroek of kipfilet steeds vaker als not done wordt bestempeld, lijkt een lijntje coke of polletje XTC steeds vaker als een onschuldig fenomeen te worden gezien. Onterecht dus!

Deze week is het de week van de Veiligheid. Een week waarin we als Openbaar Ministerie Midden Nederland samen met onze partners het van belang vinden om mensen ook extra bewust te maken van het ondermijnende effect van sommige soorten criminaliteit, en ook mogelijk de rol die je daarin zelf inneemt. In het online magazine Impact kun je meer lezen over de vormen van ondermijnende criminaliteit. Het is soms dichterbij dan je denkt. Buiten de gezondheidsrisico's is het misschien ook nog wel een argument om in te brengen in de discussie met je puber over het gebruik van drugs. Wellicht dat de puber die ineens vegetarisch wordt vanwege het dierenleed dat vlees eten met zich meebrengt ook wel gevoelig is voor de maatschappelijke bijverschijnselen van drugsgebruik;-)

Kijk en luister Quincy Jones - Stuff Like That

Reacties