"Red Light Special"

Seks, overal en elke dag... ik ontkom er niet meer aan. Vervelend? Dat ligt er aan. Als coördinerend zedenofficier van justitie ben ik dagelijks bezig met zedenzaken. En dat zijn vaak hele nare zaken. Zaken waarin mensen het slachtoffer zijn van bijvoorbeeld ontucht, aanranding, verkrachting of sexting. Zaken waarin er inbreuk is gemaakt op de lichamelijke integriteit van mannen, vrouwen, jong en o
ud. 

Zedenzaken zijn niet altijd snel en eenvoudig te bewijzen. Een groot deel van dit soort feiten gebeurt in de eigen omgeving. De man die uit de bosjes springt en een willekeurige persoon van zijn of haar fietst sleurt om seks mee te hebben is in de minderheid. Het betreft eerder situaties in de relationele sfeer. En vaak geeft de persoon die aangewezen wordt als dader door het slachtoffer ook wel toe dat er seks heeft plaatsgevonden, alleen staat dan dus ter discussie of beide personen dit ook echt wilden.

Niet lang geleden kwam er een aangifte binnen van een 98-jarige vrouw die verkracht zou zijn door een 35-jarige man. De man was laat op de avond het wooncomplex waar de vrouw woonde binnengedrongen en had bij haar aangebeld. Ze had open gedaan en hij was bij haar naar binnen gegaan. Vlak voordat de ochtendploeg bij mevrouw zou langskomen om haar te helpen bij het opstaan en wassen, was de man weer vertrokken. Doordat hij eerder bij een andere bewoner had aangebeld was er een signalement en kon de man, toen hij een paar weken later weer in de buurt was, worden aangehouden. De man gaf aan dat hij inderdaad seks had gehad met de oude vrouw. Hij vertelde alleen dat ze het zelf had gewild. Door verklaringen van de verzorgsters van mevrouw, over hoe ze haar die ochtend hadden aangetroffen (anders dan anders, overstuur), de verklaringen van de vrouw zelf en het letsel wat ze had, werd ook bij de rechtbank wel duidelijk dat de vrouw dit echt niet had gewild. De man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Afgelopen zomer werd ik tijdens mijn weekenddienst gebeld dat er een jonge vrouw vermist was. Ze was vanaf halverwege de middag met een vriend op pad geweest. Ze hadden veel gedronken en uiteindelijk, toen ze buiten nog ergens de zomeravond aan het afsluiten waren, waren ze in gesprek geraakt met een onbekende man. De man had avances proberen te maken richting de jonge vrouw, ze wilde dat niet maar had al wel vrij veel gedronken waardoor ze het niet helemaal duidelijk kon maken. De man met wie ze de hele tijd al op pad was haar had meegenomen. Ze waren samen weg gefietst, de onbekende man achter hen aan rennend. Toen de vriend achterom keek of de vrouw nog achter hem reed was ze ineens weg. Een paar uur later werd ze door mannen van de gemeentereiniging aangetroffen op een bankje op een terras. Eerst zagen ze daar nog een man bij, ze zagen dat het stel seks had, maar de vrouw leek een lappen pop. Toch sloegen er niet direct op aan, er gebeuren wel vaker rare dingen diep in de nacht. Later zagen ze dat de vrouw alleen was achter gelaten. Politie kwam erbij, dit bleek de vermist opgegeven vrouw te zijn. De onbekende man kwam later weer aanlopen en werd aangehouden. Uit lichamelijk onderzoek bleek dat de vrouw inderdaad seks met de man had gehad, het stond ook op beelden die gemaakt waren door beveiligingscamera's van het terras. De vrouw kon zich niets meer herinneren. De man werd veroordeeld voor het hebben van seks met een vrouw die in een staat van verminderd bewustzijn was of in lichamelijke onmacht verkeerde. 

Bij de politie komen wekelijks aangiftes binnen van zedenzaken. Het is de laatste weken ook regelmatig in het nieuws gekomen dat er zoveel van dit soort zaken liggen te wachten op behandeling waardoor  slachtoffers lang moeten wachten voordat hun verhaal aan de beurt komt. En dat is helaas de treurige waarheid. De zedenrecherchereurs doen allemaal hun uiterste best om zaken zo snel mogelijk op te pakken. Maar ze hebben meer zaken dan mensen. En dus moeten we keuzes maken. Keuzes die we liever niet willen maken maar helaas onvermijdelijk zijn.

Seks, overal en elke dag... ook privé overigens. Erg? Nee, ik was afgelopen week blij verrast toen ik in het programma "Jojanneke uit de prostitutie" viel tijdens het zappen. Ik had er al over gelezen in de krant. Sex sells... weten de media. Het valt me op dat er de laatste tijd steeds meer series lijken te zijn die gaan over het leven van sekswerkers. "Meisjes van plezier", "Red light" "Danny's wereld", maar ook een column in maandblad Linda waarin een escortdame vertelt over haar ervaringen. Leek het aanvankelijk of deze wereld werd afgeschilderd als glamour en glitter, gelukkig komen er nu programma's die het tegengeluid laten horen. Die laten zien hoe jonge meisjes door loverboys in de prostitutie belanden of tonen dat het merendeel echt niet vrijwillig dit werk doet. Er gaat een levendige wereld van mensenhandel en uitbuiting achter schuil. En ik ben blij dat ik dat nu ook te zien krijg door bijvoorbeeld de reportages van Jojanneke, maar ook doordat het in de serie Red Light beklemmend in beeld gebracht wordt.


Seks, overal en elke dag... Erg? Nee, zolang beide partijen dat willen. Zolang iedereen elkaars grenzen beseft en respecteert. In alle andere gevallen is het niet ok! 

Kijk en luister TLC - Red Light Special



Reacties

  1. Het goede nieuws: er is gelukkig een juridische update van de zedenwetgeving op komst.
    De potent(iël)e klootzak is daarin eerder 'de lul'. Nieuwe begrippen (eufemismen) als schuld- of opzetaanranding/verkrachting doen hun intrede. Expliciete toestemming van het slachtoffer (zoals in Zweden en Spanje) is straks niet eens meer nodig, alleen al de kennelijke wetenschap of het vermoeden van het roofdier dat zijn prooi die nooit had kunnen of willen geven, is al voldoende voor de aandacht van het OM én een bezoekje aan de strafrechter. Hier en daar zal een duidelijke punt op de nog grijze i gezet moeten worden, maar de drempel om naar het politiebureau te gaan én aangifte te doen, zal lager worden, misschien wel de 'gewoonste' zaak van de wereld. De attitude van de dienstdoende dienders bij aangifte wordt niet juridisch bijgeregeld. Dat gaat de agent 2.0 langs natuurlijke weg vast wel leren (hoop ik).
    Slachtoffers zullen zich in ieder geval gesterkt, gesteund en erkend voelen door de nieuwe wet.
    Het slechte nieuws: ik denk niet dat aan daderzijde spectaculaire veranderingen te verwachten zijn.
    Als er onnauwkeurigheden in mijn verhaal staan, wil Gabriëlle die vast wel corrigeren. Graag zelfs.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten