“God is a DJ”

Het zomerseizoen betekent in de weekenden een groot aanbod van dance-festivals. Dus fijn op zaterdag richting park of bos voor een dagje dansen, mensen kijken, biertjes drinken en veel gezelligheid. Ik ben geen die-hard festivalganger maar elke keer als ik ga vraag ik me af waarom ik dit niet vaker doe.  De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel plezier gehad op A Day at the Park, Mysteryland en Electronic family (al vroeg ik me bij deze laatste wel af of ik daar op de juiste plek was…). Dit jaar heb ik intussen ook weer een festivaldagje gedaan in het Amsterdamse bos. Het wordt omgetoverd tot een prachtige feestlocatie en iedereen is vrolijk en heeft er zin in. " If God is a DJ, Life is a dancefloor, love is the rythm", aldus zangeres Pink.

Wat me opvalt is dat er heel veel mensen “pillen” slikken. Nee, ik heb het niet over paracetamol, aspirine of sinaspril, ik heb het over partydrugs.  Zelf moet ik er niet aan denken. Ik hou van een lekker glas alcohol, maar meer is niet aan me besteed en ik heb er ook nooit behoefte aan gehad. Ook niet aan blowen of space cake o.i.d. Kortom, geen drugs voor mij.
Ik lijk een uitzondering te zijn als er wordt gevraagd of je XTC of iets dergelijks hebt gebruikt en ik antwoord dat ik dat niet doe en niet wil. Ik ben ook niet de eeuwige moraalridder die vervolgens daar gaat staan verkondigen hoe slecht het voor je is. Ik ben van mening dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hierin hebben. Maar het blijft wel echt een ingewikkelde kwestie, want het gebruik van pillen en andere partydrugs lijkt op sommige festivals ingeburgerd. Ik schrik daar van. Zeker als je zelf met een behoorlijk nuchtere blik na verloop van de uren iedereen wat verdwaasder ziet rondlopen. En ook als je bedenkt dat er echt heel grondig en goed gecontroleerd wordt bij binnenkomst.

Vanuit mijn werk neem ik deel aan diverse overleggen die gaan over evenementen in Amsterdam en over het uitgaansleven in onze hoofdstad. Daar zitten ook overleggen bij over de combinatie uitgaan en drugs en alcohol. Recent zat ik nog bij een overleg met diverse externe partners waaronder overheid, gezondheidszorg en commerciële partijen. Een kleurrijk gezelschap dat eigenlijk allemaal wel hetzelfde doel voor ogen heeft. Namelijk dat tijdens het uitgaan en de festivals alles gemoedelijk, veilig en gezond verloopt. We lopen wel allemaal tegen hetzelfde probleem aan. We willen dat het uitgaan, de clubs, feesten en festivals drugsvrij zijn, maar het is naïef te denken dat dat ons ooit gaat lukken. Moet je dan de festivals en feesten verbieden? Moet je clubs sluiten? Dan gaat het het illegale circuit in en wordt het nog lastiger om het onder controle te houden.  En wie is er verantwoordelijk als er iemand een verkeerd pilletje of een pil te veel slikt en ziek wordt, of erger nog, komt te overlijden? Moet dan de burgemeester geen vergunning meer af geven? Moeten dan vele feestgangers de dupe worden van die ene bezoeker die zijn eigen grenzen niet kent? Of moet juist de organisator betere voorlichting geven? Is het eigenlijk wel de taak van de organisator om voor te lichten? Want als je dat gaat doen, geef je dan niet meteen aan dat je partydrugs tolereert? En dat wil je toch juist weer niet uitstralen! In hoeverre is de bezoeker zelf verantwoordelijk voor zijn gebruik? Moeten de pillen getest kunnen worden op de diverse festivals? Of stimuleren we daar dan weer juist het gebruik mee?
En hoe komt het in de pers terecht? Recent nog werd er geschreven over “drugs-festivals”  omdat er één dodelijk slachtoffer was gevallen. Maar was dat door een vervuilde pil of verkeerd gebruik? Was er rekening gehouden met weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld tropische temperaturen? Of was dat door een verkeerde reactie op de uitwerking van de XTC? Als je XTC gebruikt loop je namelijk het risico oververhit te raken. Dan moet je water drinken, maar ook niet als een bezetene meteen liters naar binnen klokken. Dan loop je namelijk weer het risico op een watervergiftiging en daar kun je ook dood aan gaan.  Is het meteen “een drugsfestival”  als verder alle andere bezoekers na een avond dansen en plezier maken veilig en wel thuis zijn gekomen? En dan even terug naar dat water, ook daarover is genoeg te zeggen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het streven het gratis te verstrekken en de derving aan inkomsten van de organisator als je dat doet.

Vraagstukken die dus niet alleen op borrels, feesten, partijen en andere maatschappelijke evenementen worden besproken, maar waar ook beleidsmakers zich over buigen. Daar zijn immers naast het gezamenlijke doel voor een ieder ook andere belangen.
De trend die in ieder geval door ons allemaal gesignaleerd wordt is dat het aantal studenten in Amsterdam fors groeit. En ook al wonen ze niet allemaal in Amsterdam, ze gaan er wel uit. En ze hebben in de zomer heel veel tijd als er geen tentamens zijn. Dus ze bezoeken dan in grote getale de clubs, terrassen en de festivals. Het is een groep die ieder jaar nieuw “vers bloed” de stad in brengt. We zijn het er over eens dat de voorlichting ten aanzien van het gebruik van partydrugs deze groep goed moet bereiken. Maar moet dat als ze net de stad inkomen tijdens de ontgroening van hun studentenvereniging of de introductietijd van hun nieuwe studie? Of moet dat net daarvoor tijdens een eindexamenjaar door het hele land, of moet dat op de diverse locaties waar ze uitgaan? Of moet het overal zodat ze mogelijk verzuipen in de overload aan waarschuwingen en ze ze dus niet meer horen maar de boodschap het ene oor in en het andere oor uit laat gaan… En verdwaasd hun weg voortzetten terwijl de DJ hun in vervoering brengt? Ik vind het lastig… Het belangrijkste is dat ze, als ze besluiten toch te gebruiken, zich goed bewust zijn van de risico's… " It's all how you use it", aldus Pink

“ If God is a DJ
Life is a dance floor
Love is the rhythm
You are the music
If God is a DJ
Life is a dance floor
You get what you're given
It's all how you use it”  



Reacties

  1. Voortaan God met een kleine letter schrijven lijkt mij een nette manier voor mensen die christen zijn.
    En inderdaad is iedereen voor zichzelf verantwoordelijk.
    Eigenlijk zielig dat je zonder drugs niet een feest kunt hebben.
    En op Sabbat? ook dat ius een eigen verantwoording.

    Met vr. gr.
    Marten Dek, een zeer gelukkig mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een aanname dat iemand zonder drugs geen feest kan hebben. Het gebruik van drugs is een keuze en zegt m.i. niets over de mogelijkheid om een feest te hebben. Het is wellicht een mogelijkheid om het feest op een andere manier te beleven. Is daar iets op tegen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten