vrijdag 15 augustus 2014

TGIF!!

Vrijdagmiddag, deur dicht op kantoor en WEEKEND!!! Geen algemeen piketdienst, geen perspiketdienst, geen dossiers of vergaderstukken in mijn tas…..gewoon echt weekend!!
Zoonlief is bij zijn vader dus ik heb echt een paar dagen waarin ik alleen maar rekening hoef te houden met mezelf en verder niets of niemand. HEERLIJK! 

Al geef ik toe dat ik echt wel een tijdje heb moeten wennen aan die situatie. Het blijft raar dat je je kind op reguliere basis een paar dagen niet ziet. Gelukkig weet ik dat hij in goede handen is. Maar goed, ik dus het rijk alleen… Tijd voor gezelligheid! Avondje op pad met mijn dierbare vriendinnen die ik al ruim 20 jaar ken, sinds mijn studententijd. Er is veel veranderd in die jaren. Allemaal ouder, wijzer, de meeste hebben kinderen, getrouwd, en allemaal hun eigen sores. Kortom, een avondje bijpraten, lachen, om ons heen kijken (kijken mag altijd!!) en... drinken. Een avond met dit gezelschap op pad gaat niet zonder alcohol. Ehm… eigenlijk niet alleen met dit gezelschap. In het weekend staat er bij elke gelegenheid drank op tafel. En ik geef eerlijk toe, ik vind het moeilijk om nee te zeggen. Een lekker glas wijn, ik hou d’r van!  … en vaak wordt het meer dan één!

Het onderwerp alcohol wordt ook steeds vaker besproken tijdens dit soort avondjes. Omdat we allemaal in onze omgeving mensen hebben die te veel drinken, met te veel drank op achter het stuur kruipen, en sommigen bovendien kinderen hebben die richting de tienerleeftijd gaan. En ik krijg ze doordeweeks op zitting; de mannen, vaders, vrouwen, moeders, echtgenotes  die met drank op gepakt zijn en waar ik in mijn requisitoir tegen vertel dat het me niet zo heel veel uitmaakt of ze zichzelf tegen een boom aan parkeren (wel triest uiteraard voor hun nabestaanden en de boom), maar dat ik me vooral heel erg zorgen maak over de medeweggebruikers. Een zin die me niet door iedere rechter in dank wordt afgenomen, maar die wat mij betreft wel scherp zegt wat je doet als je met te veel drank op achter het stuur gaat. Ik vind het echt verschrikkelijk, want wat een drama veroorzaak je simpelweg door het feit dat je geen maat weet te houden en dan overmoedig denkt dat je nog wel kan rijden.

En dan onze kinderen. Ik schrik ervan als ik hoor dat de gemiddelde leeftijd waarop scholieren voor het eerst alcohol drinken 13,1 jaar is. Jongens op iets jongere leeftijd (12,9 jaar) dan meisjes (13,3 jaar). Ik dronk mijn eerste glas alcohol toen ik een jaar of 15 was. Mijn grote zus had een glas Pisang Ambon met jus d’orange voor me gemaakt. Iedereen zal wel zo ongeveer zijn eerste glas drinken in zijn tienerjaren. Maar tegenwoordig drinken kinderen in korte tijd steeds meer. En naast het op steeds jongere leeftijd drinken stijgt ook het aantal meisjes dat de fles pakt. En de locatie verandert, steeds meer buiten en met vrienden.
Kinderartsen meldden over 2013 in totaal 713 gevallen waarbij een minderjarige, met alcohol in het systeem, door een kinderarts in het ziekenhuis is behandeld. In 2007 waren dat “slechts” 297 kinderen. De jongst gerapporteerde leeftijd in 2013 was 12 jaar. (Bron: Factsheet alcoholintoxicaties 2007 tot en met 2013, STAP, Nederlands Instituut voor alcoholbeleid 
http://www.stap.nl/nl/home/feiten-en-cijfers.html )
In een ontmoeting vanuit mijn werk, met arts Nico van der Lely die verschillende alcoholpoliklinieken in het land heeft opgezet, en met de politie, werd ik er op gewezen dat als er geen mentaliteitsverandering komt ten aanzien van het alcoholgebruik het er niet rooskleuriger op wordt in Nederland. Meer zieken, meer criminaliteit, meer slachtoffers, en een dalend opleidingsniveau.Vanuit het Openbaar Ministerie neem ik deel aan gesprekken op lokaal en op landelijk niveau hoe we ervoor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld het uitgaansgeweld minder wordt. Vaak hebben zowel de daders als slachtoffers hier te veel gedronken. De sfeer op straat is in de nachtelijke uren niet overal gezellig. Politie en ambulancepersoneel krijgen te maken met geweld tijdens het uitoefenen van hun beroep en het bieden van hulp en veiligheid.
En ik besef mede dankzij mijn werk meer en meer hoe alcohol een gewoonte is geworden in onze maatschappij. Werd er bij mijn grootouders alleen op feest- en verjaardagen gedronken en bij mijn ouders alleen in het weekend, om mij heen drinken de meeste vrienden tegenwoordig elke dag. Een glas tijdens het koken, een paar glazen bij het eten… en hatsiekiedee, er is weer een fles op. Mijn zoontje staat er niet van te kijken dat er op zondag op de sportclub kratten bier voorbij komen alsof het warme broodjes zijn. Hij heeft ooit eens een slok genomen en verkondigt nog steeds dat hij het lekker vindt. Hij is 9!! Ik hou mijn hart vast. En hij vraagt met enige regelmaat “ mam, blijf je hier nog even een wijntje drinken” als ik hem op kom halen op een speelafspraak. Kortom, alcohol staat synoniem voor gezelligheid en sport. Het moet eigenlijk niet gekker worden.

In de gesprekken met mijn vriendinnen leidt het soms tot heftige discussies. Als ik aangeef dat ik er steeds meer op let, doordeweeks slechts bij hoge uitzondering een glas alcohol neem en dat ik in het weekend maat probeer te houden, namelijk max drie glazen want eigenlijk voegen de glazen daarna niets meer toe behalve de kater de volgende dag, krijg ik van sommigen woorden als moraalridder naar mijn hoofd. De grap is dat dat wel diegenen zijn waarvan ik weet dat ze geen dag meer zonder kunnen… Als je na gaat dat je, als je verantwoord wilt drinken,  als man niet meer dan 2 glazen per dag mag drinken en als vrouw niet meer dan 1… Oef, dan heb ik veel onverantwoorde drinkers om me heen. En precies die mensen zijn diegenen die me uitmaken voor moraalridder. Pas op het moment dat ik argumenten aanvoer als dat ik geen zin heb in slecht slapen, er steeds ouder en slechter uitzien, dikker worden en een steeds slechtere conditie krijgen slaat het bij sommigen aan. Want ijdel zijn we stiekem toch ook allemaal. En het argument goed voorbeeld zijn voor je kinderen wil ook nog wel eens iets doen. Feit blijft dat er intussen wel weer een fles leeg is en de volgende alweer besteld is. En dat het een lastig gespreksonderwerp blijft. Want we vinden het allemaal lekker en “gezellig”. Ik bestel nog een fles water, dan dat maar bij de wijn…. Wie weet helpt het? Ik schenk onopvallend alle waterglazen ook nog even vol…misschien voorkom ik daarmee in ieder geval bij sommigen de kater de volgende dag!

Luister naar Katy Perry - TGIF!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten