dinsdag 21 oktober 2014

"Name and number"

Toen ik deze zomer ineens geen internetverbinding en TV-signaal meer had nam ik contact op met mijn provider. Ik was blij verrast met de daadkracht aan de andere kant van de lijn. Binnen 24 uur had ik een nieuw modem en toen dat op zaterdag het niet deed stond er binnen twee uur ook nog eens een monteur op de stoep. Helaas helaas, de beste man kon het probleem niet oplossen. Er moest een “poortwissel” plaatsvinden in de centrale en dat was in het weekend niet mogelijk. Maar niet getreurd, dat werd dan maandag meteen gedaan, daar zou hij voor zorgen. En als ik dan maandagavond van mijn werk zou thuiskomen was het kwestie van de verbinding checken en een telefoontje plegen als het dan nog niet ok was.

Op zondag ging de telefoon: “Goedemiddag, ik wil even een afspraak met u maken voor de poortwissel”. Ik begreep het niet, dat kon toch, zoals de monteur had gezegd, gewoon in de centrale? En daar hoefde ik toch niet thuis voor te zijn? Dat had ik dan verkeerd begrepen. De monteur in de centrale moest op het moment suprême meteen met me kunnen bellen om te checken of alles het deed. En dat kon alleen tijdens kantooruren, het waren hele kostbare krachten!
Ik belandde in een soort “paarse-krokodil-situatie”. En een internetverbinding kon ik voorlopig wel vergeten als ik zelf tijdens kantoortijden gewoon aan het werk was. De jongen aan de andere kant van de lijn was hoogst onvriendelijk en werd steeds onbeleefder. Mijn geduld werd nogal op de proef gesteld, het was mijn eer te na om ook onvriendelijk te worden.

Ik heb het vermoeden dat iedereen die paarse krokodil wel kent. Hoe vaak hoor je niet van mensen die het liefst iemand door de telefoon willen trekken omdat ze niet of slecht geholpen worden. Of alleen maar door verbonden worden via keuzemenu’s, uren in de wacht hangen om iemand te spreken, en als ze dan eindelijk iemand van vlees en bloed aan de lijn hebben toch de verkeerde afdeling hebben (“moet u toch even opnieuw bellen, ik kan u niet doorverbinden met die afdeling”). En laat ze niet merken dat je al licht geïrriteerd bent, want dan wordt de verbinding verbroken en komt er in de systemen een aantekening bij je naam.


Bij het Openbaar Ministerie bellen we tegenwoordig via VoIP, een internetverbinding. En sindsdien heeft iedereen een ander telefoonnummer en horen we van mensen die ons proberen te bereiken dat het nogal een klus is. Advocaten die niet meer rechtstreeks een afdeling kunnen bereiken of een officier te pakken kunnen krijgen. Erg soepel ging de overgang niet. Maar de kritiek wordt ter harte genomen. En er wordt keihard gewerkt aan het verbeteren van de bereikbaarheid. We hebben nu bijvoorbeeld een apart nummer voor slachtoffers. Daar krijg je als slachtoffer van een strafbaar feit snel antwoord en word je niet van het kastje naar de muur gestuurd. Verder is er de ambitie om steeds meer digitaal bereikbaar te zijn als OM. Zo kun je tegenwoordig online in beroep tegen verkeersbeslissingen. En voor advocaten werken we onder andere aan het digitaal aanleveren van strafdossiers. En er staat meer op stapel om alle ergernissen verder de wereld uit te helpen, kortom “work in progress!”

Mijn internetaansluiting overigens. Ik maakte een afspraak voor dinsdagochtend onder kantoortijd. Maandag kwam ik erachter die dinsdagochtend een afspraak te hebben waar ik echt niet onder uit kwam. Ik belde de provider en vroeg of ik de afspraak kon verplaatsen. Helaas, ze konden de monteurs die de poortwissel doen niet meer bereiken. Maar geen paniek, ze zouden het uit laten voeren en als ik dan dinsdagavond thuis kwam moest ik gewoon even checken of alles het weer deed en bellen voor een nieuwe afspraak als het niet functioneerde…… nou moe??!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten