"What's Going On"

Mijn zoon heeft sinds zijn tiende verjaardag afgelopen zomer een simkaart voor mijn oude Iphone. Hij kan dus tegenwoordig ook “What’s appen”. Afgelopen herfstvakantie kreeg ik, toen hij bij zijn vader was, berichten die even niet gingen over wat hij aan het doen was of vragen hoe het met de katten ging maar teksten als “zeg nee tegen de PVV!”  en een foto van een voetbalelftal met een spandoek “Stop racisme!”. 

Toen ik hem daarna sprak vroeg ik of hij nou precies wist wat racisme was en ook waarom hij tegen de PVV was. Hij kon het me haarfijn uitleggen en legde ook een link naar de Tweede Wereldoorlog. Een paar dagen later liepen we in Frankrijk over een grote militaire begraafplaats. 

De oorlog, de vervolging van de Joden, het houdt hem bezig. Hij legt dus ook duidelijk een relatie tussen de tijd waarin we nu leven en alles wat er in de wereld gebeurt. Hij kijkt aandachtig naar het Jeugdjournaal en tegenwoordig ook naar het RTLNieuws (daarna naar bed!). Dit jaar zal zijn spreekbeurt ook gaan over de Tweede Wereldoorlog. 

Bijna 70 jaar na het einde van WOII zijn er gelukkig dus nog steeds generaties die zich bewust zijn van en geïnteresseerd zijn in de horror die zich in die 5 jaar heeft afgespeeld in ons land en in de rest van de wereld. We zijn niet klaar met de oorlog, en dat is misschien maar goed ook want we kunnen nog steeds lessen trekken uit wat er toen is gebeurd. Ook op mijn werk worden we er soms weer mee geconfronteerd. Afgelopen week moest ik als persofficier de woordvoering doen in een zaak waar de verdachte vervolgd werd voor het op voorraad hebben en te koop aanbieden van het boek “Mein Kampf” van Adolf Hitler. Volgens de wet mag je niet voorwerpen verspreiden of ter verspreiding in voorraad hebben waarin uitlatingen staan die aanzetten tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen personen. Het mag wel als je dit doet ten behoeve van zakelijke berichtgeving.  En wat dat is, zakelijke berichtgeving? Daarbij moet je denken aan dat het wel mogelijk moet blijven om voorlichting te geven over discriminatie, met de bedoeling dergelijke verschijnselen aan het licht te brengen, door te kunnen citeren uit de geschriften die tot discriminatie opwekken (bron: Tekst en Commentaar Strafrecht). Je zou dus bijvoorbeeld kunnen bedenken dat bepaalde journalistieke of wetenschappelijke stukken niet strafbaar zijn.

De verdachte heeft een galerie waar hij “Mein Kampf” te koop aanbood. En hij verkoopt daar ook "Het dagboek van Anne Frank" en de Bijbel. Naar zijn idee allemaal historische boeken, alleen het boek van Hitler historisch in negatieve zin. "Mein Kampf" verkocht hij naar eigen zeggen eigenlijk alleen maar aan historici en verzamelaars. Hij maakte echter geen selectie in de personen die het bij hem konden kopen. Hij heeft ook nog nooit geweigerd het te verkopen aan iemand en vindt ook dat het ondenkbaar is dat iemand zich in 2014 door het boek laat inspireren tot Jodenhaat. Maar het boek is niet alleen vanwege de inhoud, maar ook qua symboliek een voorwerp waarmee beledigend gedachtegoed over (vooral) Joden wordt uitgedragen, of waarmee wordt aangezet tot haat tegen, discriminatie van of geweld tegen Joden. Het gaat dus niet alleen om de inhoud, die is immers ook op internet te vinden, maar ook om het object wat ons, het OM, betreft.
En als je bedenkt dat redelijk recent door de Amsterdamse rechtbank nog twee personen zijn veroordeeld die ten diepste overtuigd waren van het parasitaire karakter van Joden… Tja, dan vrees ik dat het dus wel denkbaar is dat mensen anno 2014 zich nog laten inspireren door het boek.

Wat me vooral raakte op de militaire begraafplaats was de leeftijd van de slachtoffers. Jonge (veelal) jongens van rond de 20, ver weg van hun moeder, vader, broers en zussen. Vechtend voor een land dat niet eens hun eigen vaderland was. We hebben veel aan ze te danken. Ik ben benieuwd wat mijn zoontje voor de klas gaat vertellen als hij zijn spreekbeurt moet houden. En of hij “Mein Kampf” gaat noemen…



Reacties

  1. Mooie blog weer. Ben het helemaal eens met de inhoud. Roept alleen 1 vraag op...
    'Volgens de wet mag je niet voorwerpen verspreiden of ter verspreiding in voorraad hebben waarin uitlatingen staan die aanzetten tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen personen.'
    Is de volgende stelling net zo goed in de wet verankerd?
    - Volgens de wet mag je niet aanzetten tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen personen. -
    Dat lijkt me namelijk evenzeer van groot belang.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten