dinsdag 2 december 2014

“Firework”

Mijn zoontje wil dit jaar graag weer met Oud en Nieuw bij zijn vader zijn. We wisselen dat over het algemeen om het jaar af. Het ene jaar bij mij, het andere jaar bij zijn vader. Vorig jaar was het “meneer” bij zijn vader nogal goed bevallen omdat hij (kinder)vuurwerk af had mogen steken. Samen met zijn neefjes had hij nogal wat aangestoken. Het zal een “mannending” zijn. 

Ik ben er nogal huiverig voor. Komt waarschijnlijk ook omdat ik ben opgegroeid in een huis met een rieten dak. Ik krijg nog de rillingen van de keer dat er een vuurpijl het dak in schoot, mijn vader met z’n grote Black&Decker-lantaarn op het dak stond te schijnen en zei “nou, vooralsnog ziet het eruit dat het met een sisser afloopt, maar het kan ook heel lang smeulen en dan alsnog vlam vatten”. Oud en Nieuw betekende voor mij vroeger dus ook altijd bang zijn voor de mogelijkheid dat het huis de fik in zou gaan. Onderaan de straat zat een Chinees restaurant waar we vlak na twaalven met de broers en zussen heen renden omdat ze daar een enorme duizendklapper afstaken. Mijn ouders bewaakten dan samen met de buren het rieten dak.

Tegenwoordig is het afsteken van duizenklappers niet iets dat alleen nog maar bij “de Chinees” wordt afgestoken. Bij mij in de buurt zijn er mensen die ze op Oudjaarsdag ergens vandaan halen en om twaalf uur uitrollen en afsteken. Door de mist die dan optrekt zie je niet meer wie je spontaan “ gelukkig nieuwjaar” staat te wensen. “Gorilla’s in de mist” is er niets bij. De kans bestaat ook dat met de jaarwisseling dit jaar de “big five” in Nederland te zien zijn. Met de “big five” bedoelen we bij het Openbaar Ministerie lawinepijlen, bangers (ook wel flash bangers), shells (mortierbommen), batterijen (zoals het flowerbed en de cake) en tenslotte de romeinse kaars (een aantal voorgemonteerde shells in een kartonnen koker). Helaas dus geen olifanten, leeuwen, neushoorns, luipaarden en buffels.
Voor het bezit van de "O&N big five" eisen wij echt fikse gevangenisstraffen, het is namelijk echt bloedlink spul. We hebben het over straffen van 2 weken tot enkele maanden. En dan dus alleen over het bezit. Als je het aflevert, verkoopt of ter beschikking stelt moet je denken aan strafeisen variërend van 3 weken tot 5 maanden of meer en minimaal 4 weken tot  6 maanden of meer als je het aan iemand geeft die jonger is dan 18 jaar. En voor het afsteken ga je wat het OM betreft minstens 2 weken de cel in en max 6 maanden, allemaal afhankelijk van welke van de big five je aansteekt.


Het wordt dus weer feest als we de drempel overgaan naar 2015! En als je bedenkt dat steeds vaker dit soort gevaarlijk vuurwerk in omloop is, is het niet raar dat de burgemeester van Hilversum en intussen ook Rotterdam besluiten om vuurwerkvrije-zones in hun gemeenten in te lassen. Nou geloof ik niet dat hun besluit alleen te maken heeft met gevaarlijk vuurwerk, maar ook met andere factoren. In ieder geval kiezen zij ervoor om het afsteken van vuurwerk aan banden te leggen.
Afgelopen week werd in Amsterdam in een gewone woonwijk nog 1300 kilo gevaarlijk vuurwerk gevonden in een ruimte onder meerdere woningen. Ik hoorde een bewoner op TV zeggen dat hij er nogal van geschrokken was en moest denken aan de vuurwerkramp in Enschede. Brrr, je moet er niet aan denken!

Hoe het ook zij, zoonlief is dit jaar bij mij met de jaarwisseling en ik vrees dat ik er niet aan ontkom hem wel iets te laten afsteken. Op zoek dus naar de beschermbril voor de ogen en “onschuldig” vuurwerk. Gelukkig geen rieten dak meer, maar ik geloof dat ik mijn kind met vuurwerk nog enger vind…


5 opmerkingen:

 1. Jammer dat je je zo laat leiden door emotie. Angst is een slechte raadgever.

  Ik had verwacht dat iemand die werkzaam is als ovj iets slimmer en objectiever zou zijn maar zich vooral beter in zou lezen in de materie eer een stuk als dit te publiceren.

  De flowerbeds en honderdduizend klappers waar u over spreekt zijn legaal te koop in Nederland. Bij iedere fietsenwinkel of doe het zelf zaak zijn deze legaal te verkrijgen en de consument mag deze 31 december legaal afsteken. Een paar jaar terug waren deze nog illegaal, dat klopt maar dat komt omdat onze wetgeving achter liep ten opzichte van de ontwikkelde producten maar zeker niet omdat het onveilige producten zijn of waren.

  De mortierbommen, lawinepijlen en romeinse kaarsen zijn ook niet gevaarlijk, als deze op de juiste manier afgestoken worden zijn de producten veilig. Bijna in heel europa worden deze types vuurwerk legaal verkocht, in nederland kennen we inmiddels al kleine varianten van de mortierbommen(voorgeladen in een buis) 2 inch, lawinepijlen zijn vuurpijlen zonder sier effect maar alleen een harde knal en de romeinse kaarsen met daarin kleine mortierbommen worden ook al verkocht in een kleine versie.

  Het enige wat wij in nederland niet hebben zijn hard knallende grondknallers en mortierbommen welke door de gebruiker zelf geladen dienen te worden.

  Hard knallende grondknallers is in princiepe niks mis mee, de vergelijking met militair materieel is volledig uit de lucht gegrepen, een hard knallend rotje zou te vergelijken zijn met een handgranaat, heeft u wel het idee wat een handgranaat doet, de scherfwerking is dodelijk! Wederom niks mis met dit type vuurwerk, zolang het niet misbruikt word is het veilig punt.

  De niet voorgeladen mortierbommen welke de gebruiker zelf in een afschietbuis dient te stoppen zijn niet verboden vanwege de gevaarlijkheid van het product an zich maar omdat de gebruiker niet weet hoe deze dit product veilig af dient te steken.

  Persoonlijk vind ik het slecht dat vuurwerk in nederland zo bekritiseerd en crimineel word gemaakt, puur door onwetendheid.

  Lees deze samenvatting aub aandachtig door, als u vragen heeft beantwoord ik die 1 dezer dagen, stel ze maar onder mijn opmerking.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,

   Allereerst hartelijk dank voor uw reactie. Leuk dat u de moeite neemt om zo uitgebreid te reageren. Daaruit blijkt dat het onderwerp u bezig houdt en als schrijver is het leuk te merken dat je onderwerpen aanroert die mensen interesseren. Ik maak ook op uit uw antwoord dat u veel weet van vuurwerk, en hoogstwaarschijnlijk wel meer dan ik. Ik ben niet de hele dag bezig met vuurwerk en er zal beslist nog heel veel zijn wat ik dus niet weet hierover. Wat ik wel weet is dat Vuurpijlen (lawinepijlen) met uitsluitend knaleffect voor de Nederlandse consument niet zijn toegelaten met uitzondering van kleine vuurpijltjes met maximaal 0,13 gram aan flitspoeder. Bangers (flash bangers), zwaar knalvuurwerk, is in heel Europa verboden voor de consument. Voor de Nederlandse consument is in bangers (rotjes) alleen zwart buskruit toegestaan met een maximum van 2,5 gram. Shells zijn in Nederland en in Europa niet toegelaten voor de consument. Ze bestaan uit kartonnen of kunststof bollen of kokers met een lange lont. Ze zijn er in kleine en grote maten en moeten met een bijpassende mortierbuis worden afgeschoten. Het onoordeelkundig, bijvoorbeeld zonder bijpassende mortierbuis, afschieten van een mortier is levensgevaarlijk.
   Voor wat betreft batterijen, die zijn in Nederland voor de consument toegelaten voor zover de diameter van de koker niet meer dan 3 cm bedraagt en de totale lading niet meer dan 500 gram. Ze moeten voorzien zijn van het opschrift “geschikt voor particulier gebruik”. En tenslotte de Romeinse kaars. In Nederland zijn bescheiden Romeinse kaarsen voor de consument toegelaten voor zover de totale lading niet meer bedraagt van 50 gram en zijn voorzien van het opschrift “geschikt voor particulier gebruik”.

   Kortom, illegaal vuurwerk is strafbaar en als OM zullen wij hoge straffen eisen voor diegene die het hebben of verhandelen. En helemaal als het verstrekt wordt aan minderjarigen.

   Overigens heb ik geen hekel aan vuurwerk hoor, ik kan enorm genieten van mooi siervuurwerk. Mijn huivering komt duidelijk voort uit ervaringen als klein kind door te wonen in een huis met een rieten dak. Mogelijk is dat dus eerder angst voor brand dan voor vuurwerk, maar met O&N was de kans op brand door vuurwerk wel altijd groter dan op andere dagen in het jaar. Vandaar mijn associatie.
   Maar dat neemt niet weg dat ik het anderen, en ook mijn zoon, gun om plezier te hebben met het op een veilige manier afsteken van legaal vuurwerk. En daarin ligt volgens mij ook een beetje de crux in uw betoog, namelijk dat als het niet misbruikt wordt en op een juiste manier wordt afgestoken er geen onveilige situaties hoeven te ontstaan. Laten we hopen dat iedereen komende jaarwisseling zich daar weer goed bewust van is als men vuurwerk gaat afsteken.

   Ik wens u in ieder geval alvast heel veel plezier met de jaarwisseling. Ik vermoed dat u mooi vuurwerk de lucht in zal schieten en gelet op alle kennis en kunde die u hebt zal dat vast ook op een veilige manier gebeuren!

   Grt
   Gabrielle

   Verwijderen
 2. Bedankt voor je reactie, leuk!
  Ik heb al eens gesproken met iemand die volgens zijn titel naast (hoofd?) Agent een vuurwerk expert zou zijn. Na dit gesprek was ik eerlijk gezegd een beetje geschrokken, de beste man wist totaal niet waar hij over sprak. Ik bemerk dat ook u kritische dingen niet weet. U bent als Officier van justitie wel degene die bij een overtreder van de vuurwerkwetgeving de hoogte van de strafeis uitspreekt; waar de rechter vaak net zo onwetend de helft van maakt en hamertje tik volgende zaak. Ik zeg niet dat u alles moet weten, dat kan simpelweg niet! Maar ik snap nu wel de af en toe vreemde uitspraken welke ik af en toe door lees. Iemand met weliswaar wat illegaal vuurwerk maar niet zulke extreme producten krijgt vaak de straf die past bij veel gevaarlijkere artikelen en omgekeerd.

  Het vuurwerk probleem in Nederland heeft Nederland, de overheid aan zichzelf te danken maar dat leest u later.

  Gedurende het jaar help ik mee bij schietbedrijven in Nederland om shows af te steken bijvoorbeeld ter ere van koningsdag of 5 mei dag van de vrijheid. Daardoor heb ik aanzienlijk wat kennis opgebouwd over het Nederlandse consumenten vuurwerk en de regelgeving omtrent het vuurwerk. Omdat ik ook veel in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italie en Spanje kom voor dit werk weet ik ook daar best veel van af.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Nederland zijn bijna alle types vuurwerk toegelaten, ook wij hebben knalvuurwerk, flowerbeds, honderdduizend klappers, shells (in de volksmond vaak mortierbommen), romeinse kaarsen met mini shells erin verwerkt en pijlen met zowel sier als knal effect.
  Vuurpijlen, ook alleen met knal!
  Vuurpijlen met uitsluitend knal effect zijn niet toegestaan dat klopt. Echter zodra de importeur een vuurpijl importeert met een minimale hoeveelheid stars (stars zijn oplichtende balletjes welke een kleur effect geven in het vuurwerk) Dan is de knalpijl wettelijk goed gekeurd, er is dan volgens de wet sprake van een sier effect; Echter zijn de stars in de wettelijk goed gekeurde knalpijlen zo klein dat deze nooit op zullen lichtten en is er dus via een omweg een legale knalpijl. Deze knalpijl zal nooit zo hard knallen als wat we in de volksmond een lawinepijl noemen echter is het idee het zelfde. Beide pijlen zowel de legale als de illegale variant verschillen dus niet zoveel als iedereen denkt. Bijna Overal in europa(alleen Nederland en Duitsland als uitzondering) zijn de wat hardere knalpijlen legaal, het is een veilig stuk vuurwerk. Ik heb de heisa omtrent de lawine - harde knalpijlen nooit begrepen evenals de interesse ernaar, vuurwerk moet mooi zijn!

  Losse grondknallers
  Ook qua grondknallers is Nederland een uitzondering (*ook Duitsland verbied flash knallers maar ze hebben daar wel hele goede knallers met zwart kruit). Op gebied van grondknallers moeten we een scheiding maken tussen flash knallers tot en met 2 gram flash en knallers van 2 gram flash of meer.
  In heel europa met uitzondering van Nederland en Duitsland* zijn flashknallers tot en met 2 gram flash legaal. De kracht is beperkt en het geluidsniveau acceptabel. De nitraat klappers, strijkers en vlinders bevatten in 99% van de gevallen maximaal 2 gram flash. Toch worden de nitraat klappers vaak in een kwaad daglicht gezet, lees ik in de verslagen van de rechtbank dat de OVJ zware straffen eist wanneer iemand met een aantal doosjes nitraten-vlinders-strijkers te recht staat, ik vraag mij dan echt af of de OVJ wel objectief oordeelt wat de knallers precies inhouden en of hij of zij zich niet laat leiden door verhalen over bijvoorbeeld Enschede. Dit wil ik extra benadrukken omdat; in Nederland rotjes met een voorafgaand sier effect 0.5 gram flash mogen hebben en de sier potten in Nederland knallen hebben met 2 gram van het flash kruit om de sier effecten(stars) spreiding te geven in de lucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan nu over de andere kant van de scheiding, de echt gevaarlijke knallers met 2 gram flash kruit of meer maar dan met name de producten als cobra 6 – 8 waarin 28 – 50 of soms wel 100 gram flash kruit in aanwezig is. Ik ben met u eens dat we dit soort producten met alle mogelijke middelen moeten weren uit Nederland. Ook dit is veilig vuurwerk, bij normaal gebruik zal er niks mis gaan en de vergelijking met handgranaten gaat echt nergens over. Cobra knallers komen uit een Italiaanse kwaliteit vuurwerk fabriek en in Italië zijn dit soort types vuurwerk traditioneel gebruik tijdens Nieuwjaar. Het probleem is dus niet zozeer de veiligheid mits op de juiste manier gebruikt. Wat wel een probleem geeft zijn de hardheid van de knal(overlast), het vervoer en opslag van hele grote hoeveelheden en het grootste probleem; doelbewust misbruik(maak van vuurwerk misbruik in zijn algemeen alstublieft ook een actie punt van @ het OM).

  Shells of in de volksmond mortierbommen.
  In Nederland hebben wij 2 inch = 50mm voorgeladen shells en een versie welke in de volksmond vaak romeinse kaars wordt genoemd met meerdere voorgeladen kleine shells in 1 buis welke na elkaar uit de buis schieten, u kunt het een bescheiden versie noemen maar dan heeft u het over de versie met alleen gekleurde ballen; de grotere romeinse kaars waar echt kleur effecten hoog in de lucht uit komen is ook legaal te koop, in het buitenland zijn deze niet veel groter! Een shell is een zeer veilig type vuurwerk, de baan van de shell word bepaald door de hoek van de afschietbuis en behoudens een zeer kleine afwijking door bijvoorbeeld wind zal de baan die het stuk vuurwerk af leg nooit veranderen. In alle landen zijn de voorgeladen shells toegestaan en in bijna heel europa kan de consument losse shells aanschaffen (vaak in een doosje van 6 of 12 inclusief buis) welke zelf geladen moeten worden in een afschietbuis. Een handeling die vergeleken kan worden met het in een fles stoppen van een vuurpijl. Inderdaad, wanneer dit stuk vuurwerk niet juist gebruikt word kan dit gevaarlijk zijn maar het is overdreven om te stellen dat dit direct levensgevaarlijk is. De buis waar u het over heeft krijgt de consument erbij vaak bij geleverd of men koopt deze los.

  Batterijen, cakes, flowerbeds.
  Dit is wederom weer een hoofdpijndossier uit het Nederlandse vuurwerk beleid. 99% van de flowerbeds uit de genoemde big five zijn niet meer dan aan elkaar ‘geritste’ 500 gram cakes, ze hebben het zelfde diameter kwa koker alleen ze zitten aan elkaar en bevatten vaak rond de 1500 gram kruit en 100 schoten. Deze wat grotere cakes zijn enkel en alleen illegaal in Nederland omdat het zo op papier staat. Overal in europa houd men zich aan 3 cm kokers en max 25 gram kruit per koker. De cakes mogen overal in europa maximaal 2000 gram kruit bevatten.

  Kortom,
  Nederland heeft door af te wijken van de Europese wetgeving, welke als doel had de vuurwerkwetgeving in heel europa te harmoniseren; Een eigen probleem ontwikkeld. Het is echt niet zo dat men in de rest van europa suïcidaal is op vuurwerk gebied of denkt u dat wel?
  Wat is illegaal, waarom is iets illegaal, kijk eens niet zo zwart wit maar gebruik ook eens wat met een mooi woord ethiek heet.
  Het grootste probleem met vuurwerk in het algemeen is(doelbewust) misbruik van het vuurwerk.

  Ik wens u heel erg veel plezier komend oud en nieuw, laat uw zoon en uzelf een vuurwerkbril dragen, koop wat leuks aan vuurwerk en u heeft een geweldige jaarwisseling!
  Zelf moet ik waarschijnlijk assisteren bij het nationale vuurwerk in Amsterdam of Rotterdam!
  Grt,
  Pieter.

  BeantwoordenVerwijderen