dinsdag 16 december 2014

“Make more sound”, een serieus verzoek!


December, ik heb er altijd een beetje een dubbel gevoel bij. Het verplichte karakter van de familiebijeenkomsten bij de feestdagen. Begrijp me niet verkeerd, we hebben het altijd heel gezellig, maar dat “moeten” is niet iets waar ik heel erg op zit te wachten als ik eindelijk even vrij ben. Maar december heeft op het gebied van muziek voor mij intussen tradities waar ik me op verheug, namelijk Serious Request en daarna de Top2000.

Tien jaar geleden tijdens mijn bevallingsverlof was er de eerste officiële editie van het Glazen huis in Utrecht, waar ik toen woonde. Ik had zeeën van tijd en achter de kinderwagen bracht ik meerdere bezoeken aan de Neude. En was ik thuis druk met mijn nieuw verworven moederschap, dan ging dat wel gepaard met continue de radio op 3FM. Ik geef het eerlijk toe, ik ben fan! Ik word blij van alle inzet die mensen tonen en vind het gaaf te zien hoe 3FM hier echt een traditie van heeft weten te maken. Ik ben serieus geëmotioneerd als de DJ’s het huis uit komen en het bedrag bekend gemaakt wordt. Noem me een emotionele dweil, so be it! En ook in mijn omgeving hebben mensen last van dit virus. Een van mijn lieve vriendinnen heeft intussen de traditie met haar liefde dat ze elk jaar afreizen naar de stad waar het Glazen huis staat. Het was hun eerste dag-uitje toen de relatie net was begonnen en dit jaar hebben ze zelfs een nacht een hotel geboekt in Haarlem om extra lang de sfeer te kunnen proeven.

Eind deze week is het weer zo ver! En dit jaar is het wat mij betreft extra bijzonder. Domien Verschuren, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg worden namelijk een week lang de buren van mijn collega’s van het Haarlemse Openbaar Ministerie. En dan is het doel dit jaar om geld in te zamelen voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Een doel dat dichtbij zaken komt die wij binnen het Openbaar Ministerie behandelen. We gaan met zaken naar zitting waarbij we de verdachte verdenken van zich schuldig maken aan seksueel geweld tegen meisjes en/of vrouwen. Alleen leven we in Nederland gelukkig niet in conflictgebied. Maar het is beslist een onderwerp dat ons aan het hart gaat. We zien veel leed bij vrouwen die slachtoffer worden in dit soort zaken. Sommigen voor het leven getraumatiseerd, getekend en beschadigd. Het is niet voor te stellen hoe het moet zijn voor vrouwen die dan ook nog leven in een land waar oorlog is, waar de dreiging van dit soort misdrijven van een hele andere orde is omdat er enorm machtsvertoon bij komt kijken van hele groepen mannen die denken dat ze gezamenlijk op deze manier hun macht kunnen uitoefenen.


Mijn Haarlemse collega’s zijn in actie gekomen. Ze hebben diverse acties verzonnen om ook namens het OM geld in te zamelen. Er is ook op de site van Serious Request een pagina aangemaakt. Intern wordt er geld ingezameld door bijvoorbeeld een klaverjastoernooi, een tennistoernooi, stoelmassages, een prestatieloop, een veiling en door nog veel meer te organiseren. En ze hebben een arrestantenbus geregeld waar collega’s zich kunnen laten opsluiten terwijl andere collega’s en bekenden sponsoren. Ik ga niet alleen maar geld storten dit jaar, ik ga me vrijdagavond 19 december vlakbij het Glazen huis voor een aantal uren op laten sluiten in die arrestantenbus van de politie, een nachtje brommen in een cellenbus! 
En ik hoop dat mensen me gaan sponsoren zodat ik ook bij kan dragen aan de bijdrage van het OM. Kom je ons aanmoedigen? Ik heb er zin in, het lijkt me een prima start van mijn kerstvakantie, waarin ik na Serious Request de radio van 3FM doorschakel naar radio 2 voor de Top2000!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten