“I want your sex…”



“Privacy bestaat niet op internet”, een discussie die een paar maanden geleden gevoerd werd aan tafel van De wereld draait door naar aanleiding van het publiceren van privé-naaktfoto’s van enkele wereldberoemde sterren. Iemand in Amerika had de Icloud gehackt en was zo aan de foto’s gekomen en had ze wereldkundig gemaakt. Aan tafel discussieerden onder andere Georgina Verbaan en Geraldine Kemper van BNN. Geraldine gaf aan dat ook zij wel eens naaktfoto’s van zichzelf via het internet verstuurt: “Dit is een deel van mijn sexleven, dit is voorspel anno nu en veel van mijn vriendinnen doen het!” 

Skype, What's app, Tinder, via internet kun je voor je seksleven veel meer doen dan alleen maar porno kijken. Er zijn uiteraard dates te regelen, maar als je eenmaal een date of relatie hebt kun je met het versturen van opwindende teksten, foto’s en of filmpjes van jezelf elkaar "lekker" gek maken. En webcamseks is ook een optie als je de afstand wilt overbruggen. Voor velen intussen mogelijk de manier om het spannend te hebben en/of houden. Prima als je beiden volwassen bent, elkaar kunt vertrouwen, hier beiden achter staat en je bewust bent van de risico’s die hieraan kleven. Spice up your life!

Maar helaas worden we bij het Openbaar Ministerie steeds vaker geconfronteerd met volwassenen die op internet kinderen/tieners verleiden tot bijvoorbeeld webcamseks. Deze week moet een 41-jarige man voorkomen omdat hij ervan verdacht wordt dat hij zich op internet heeft voorgedaan als tienermeisje. In die hoedanigheid zou hij contact gelegd hebben met veel tieners, voornamelijk jongens, en hen hebben verleid tot webcamseks. Hij zou ze voor de camera seksuele handelingen met zichzelf  hebben laten verrichten en de beelden hebben opgenomen. Vervolgens zou hij de kinderen gedreigd hebben de beelden te verspreiden naar hun vrienden, ouders of andere familieleden. 32 kinderen, allemaal nog geen 16 toen het gebeurde, hebben aangifte gedaan. Vijf hiervan komen uit België. Het lijkt erop dat hij niet uit is geweest op afspreken met de kinderen. Wanneer de internetgebruiker ook tot daadwerkelijke ontmoetingen probeert te komen is er sprake van grooming. Maar dat is hier niet aan de orde. Mijn collega die het onderzoek naar de zaak heeft gedaan is lang bezig geweest. Dit zijn tijdrovende onderzoeken omdat je computers moet uitlezen, IP-providers moet benaderen die ook deels in het buitenland gevestigd zijn. Je moet achterhalen wie de kinderen zijn die op de beelden staan en als je ze hebt kunnen traceren moet je met hen en hun ouders in gesprek of ze aangifte willen doen. In eerste instantie leek het om 400 kinderen te gaan. Uiteindelijk zijn er 32 die ook aangifte wilde doen.  Sommige kinderen hebben mogelijk helemaal niet doorgehad dat ze met een volwassen man aan het chatten waren. Die kinderen hebben hier wellicht helemaal niet een traumatische ervaring aan over gehouden. Maar voor diegene die bedreigd zijn is het een vreselijke ervaring geweest. En ook voor hun ouders. Het is mogelijk best confronterend dat je erachter komt dat je puber al voor de webcam aan zichzelf gaat zitten omdat er iemand aan de andere kant van de lijn zit die dat leuk en lekker vindt. Maar als dan blijkt dat dat een volwassene is die ook nog eens door het leeftijdsverschil precies weet hoe hij psychisch overwicht op je kind kan uitoefenen is het beangstigend. Hoe veel vrijheid moet je je kind geven achter de computer? Hoeveel “kindersloten” moet je erop zetten en tot welke leeftijd? Hoe licht je je kind voor over dit soort dingen zonder ze bang te maken etc? Op de site van mijnkindonline.nl is hier wel aardig wat over te lezen. En er zijn meer sites waarop je je als ouder kunt laten voorlichten.

Ik ben er alert op met een tienjarige in huis. Toen hij twee jaar geleden in no time ineens 92 "vrienden" had op een of ander internetspelletje ben ik de lijst even met hem gaan doornemen. Hij kende er maar 4 echt van. We hebben de rest verwijderd en ik heb hem uitgelegd wat de gevaren zijn. Dit was allemaal nog redelijk onschuldig. Maar ik blijf regelmatig checken wat hij “uitspookt” op het www. Ik bekijk met hem wat hij op Instagram plaatst en met wie hij zijn posts deelt. En als het op groepschats er onaardig aan toe gaat ga ik met hem en indien nodig met andere ouders in gesprek. Maar ik weet ook dat ik hem niet eeuwig op de huid kan zitten… Ik hou mijn hart dus maar vast en hoop dat hij blijft beseffen dat er op het internet rare figuren met foute bedoelingen rondzwerven. Tegen de tijd dat hij serieus geïnteresseerd raakt in meisjes is het misschien goed om het te gaan hebben over de risico’s van elkaar opgeilen via What’s app en andere een-op-een-internet-communicatiemiddelen. En verder…. Ga ik binnenkort eens een rondje maken bij mijn vriendinnen en uitzoeken of zij ook met de tijd meegaan en doen aan “voorspel anno nu"!

  





Reacties

  1. Mooi en actueel blog wat hopelijk mensen aan het denken zet. Ik kan het alleen niet helpen dat ik stiekem benieuwd ben naar de uitslag van dat rondje onder de vriendinnen. Zou zomaar een mooi vervolgblog kunnen zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten