dinsdag 28 april 2015

"Bicycle race"

"Ik heb de fiets gekocht via Marktplaats, maar eigenlijk twijfel ik of hij nou is gestolen of niet"… Ik kwam binnen bij de moeder van een vriendje van zoonlief en zag een prachtige groene fiets in de gang staan. "Nieuwe fiets?" Er werd meteen gevraagd of ik als officier even kon vertellen wat ze nu moesten doen. De fiets was niet heel goedkoop geweest en ze hadden hem opgehaald bij een huisadres. De koop werd gesloten bij de portiek van een flat en toen de deal rond was liep de verkoper niet de flat in maar weg. Dat was het moment dat de alarmbellen waren gaan rinkelen. 

Buiten komen en je fiets niet kunnen vinden om later te moeten concluderen dat het ding is gestolen. Ik heb het meerdere keren meegemaakt en het is bloedirritant. Mijn eerste fiets die gestolen werd was Misty 1 (ik heb de rare trek dat ik voorwerpen namen geef, maar dit terzijde). Ik was emotioneel gehecht aan Misty 1, het was namelijk de fiets die ik van mijn ouders had gekregen toen ik van de lagere school naar de middelbare school ging. En ik had het ook lang uitgesteld om hem mee te nemen naar de stad waar ik studeerde. Op een avond, na lang studeren in de Universiteitsbibliotheek, zette ik hem aan het hek vast bij de studentendiscobar waar ik met een vriendin de dag ging afsluiten. Toen we 's nachts weer buiten kwam was hij weg. En ik was er al bang voor, had na een paar biertjes al mijn angst uitgesproken naar de vriendin dat ik niet hoopte dat een vreemde op Misty ging zitten waardoor hij ging steigeren en zich los zou trekken (op de achtergrond kwam Horse with no name uit de speakers). Maar ja dus… het was gebeurd… alleen het slot lag als stille getuige nog op de grond. De taxichauffeur die mijn klaagzang heeft moeten aanhoren zal gedacht hebben dat ik niet helemaal in orde was. 

Ik heb geen aangifte gedaan van de diefstal van Misty 1. Vrij snel heb ik met mijn vader ergens bij een fietsenwinkel een tweedehands Misty 2 gekocht. Misty 1 had wel de postcode en het huisnummer in zijn frame staan dus dom dat ik geen aangifte heb gedaan. Misty 1 is waarschijnlijk doorverkocht door een junk aan een andere student die het een koopje vond. Een student die mogelijk niet eens wist dat het kopen van een gestolen fiets ook strafbaar is. Uit recent onderzoek onder het jongerenpanel van EenVandaag bleek namelijk dat 6 op de 10 jongeren niet weet dat een gestolen fiets kopen strafbaar is.

Nu, ruim twintig jaar laten (time flies!), kom ik op zitting fietsenstelers en -helers tegen. En hoor ik om me heen mensen nog altijd vloeken en tieren als hun fiets is gestolen. Ze doen zelden aangifte. Ze hebben namelijk het idee dat het geen zin heeft. Maar het tegendeel is waar. Het heeft wel degelijk zin! Als je goed weet hoe je fiets eruit ziet, weet welk merk het is, het framenummer kent, dan kun je eenvoudig via internet aangifte doen bij de politie. Je gestolen fiets komt dan in een bestand van de RDW te staan. Als je dan een "nieuwe" tweedehands fiets gaat kopen kun je zelf in dat bestand checken of je een heler dreigt te worden doordat het ding gestolen blijkt te zijn. Zonder heler geen steler zeggen wij bij het OM altijd. Want als iemand zijn gestolen waar niet meer kan verkopen heeft stelen ook ineens een stuk minder zin. 

Overigens zijn ook producenten van fietsensloten druk in de weer met het voorkomen van fietsendiefstal. Ze zijn innovatief en het nieuwste van het nieuwste lijkt een track-and-trace-systeem op je fiets. Daarmee zijn de lokfietsen van de politie ook uitgerust. Zo levert onder andere Axa lokfietsen aan de politie waarmee we jaarlijks flink wat fietsendieven weten aan te houden.

We moeten wel eerlijk zijn, fietsendiefstal heeft geen hoge prioriteit bij de politie omdat we nou eenmaal te veel criminaliteit hebben in ons land waar veel zwaardere slachtoffers bij vallen. Een woninginbraak, gewelddadige straatroof, een verkrachting of een moord, het zijn misdrijven waar we logischerwijs voorrang aan geven boven een fietsendiefstal. Maar het is dus niet zo dat er helemaal niets gebeurt, sterker nog, de politie twittert tegenwoordig met enige regelmaat dat ze een gestolen fiets hebben aangetroffen en op zoek zijn naar de rechtmatige eigenaar. Beetje de omgekeerde wereld wat mij betreft!
Daarnaast is het zo dat als de politie ineens veel aangiftes krijgt uit een bepaalde wijk er projectmatig ingezet kan worden op het opsporen van de fietsendief. Zo viel er bij mij in de buurt een paar maanden geleden een brief in de bus van de politie dat er veel Cortina's gestolen werden. 

Misty 1 was een prachtige donkergroene degelijke Batavus met trommelremmen. De fiets van de bovengenoemde moeder was een Cortina, maar tot op heden is ze het ding nog niet tegen gekomen in het RDW-bestand… Mogelijk dus een fiets van iemand die niet de moeite heeft genomen om aangifte te doen of gewoon een prima eerlijk gekochte fiets!


P.S. Donderdag 30 april 2015 is er zowel bij de rechtbank Midden Nederland als bij de rechtbank Amsterdam een speciale zitting waar alleen maar fietsendieven en fietsenhelers zich moeten verantwoorden bij de rechter. Als we ze te pakken krijgen komen ze er echt niet zomaar mee weg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten