dinsdag 28 juli 2015

"Gebabbel"

Mijn moeder is 83 en niet meer even mobiel en kordaat als ze vroeger was. Gelukkig is ze wel nog redelijk alert als het gaat om vage telefoontjes en mensen die aanbellen omdat ze iets van haar zouden willen.Ze vertrouwt het vrij snel niet en doet niet open of laat zich niet verleiden tot afspraken via de telefoon of het geven van haar pincode. Maar er zijn veel kwetsbare en soms ook eenzame ouderen die graag een praatje maken en wel snel iemand binnen laten die op het eerste oog betrouwbaar overkomt. Gevolg kan dan zijn dat ze het slachtoffer worden van een babbeltruc.

Bij een babbeltruc gebruiken oplichters smoesjes om iemand op te lichten. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze de meter op komen nemen of van de Thuiszorg zijn. Of ze staan met hun kind aan de deur en vragen of het kind even mag plassen.

Afgelopen april werd in Amsterdam een 87-jarige vrouw opgelicht door twee vrouwen die bij haar aan de deur kwamen. Ze deden zich voor als zorgmedewerkers en  vertelden de oudere vrouw dat ze geld terug zou krijgen. De vrouw liet de twee nietsvermoedend binnen en werd vervolgens door een van de twee afgeleid bij de kraan in de keuken terwijl de andere haar bankpas stal.  Toen er niet lang daarna gebeld werd door iemand die zei van de bank te zijn gaf de vrouw haar pincode af en was de ellende compleet. Er werden grote geldbedragen van haar bankrekening afgehaald.

In deze zaak heeft de politie met 35 mensen gewerkt en uiteindelijk vier vrouwen en een man aangehouden. Bij meerdere doorzoekingen werden grote geldbedragen, sieraden en een duur horloge in beslag gevonden. Het bleek ook nog eens dat de groep niet alleen in Amsterdam te werk ging maar ook in andere steden in het land.

Ik vind het onvoorstelbaar dat er mensen zo gemeen en slecht zijn dat ze dit soort oudere, kwetsbare en eenzame mensen zo belazeren. Hoe haal je het in je hoofd om het vertrouwen van iemand die mogelijk hulpbehoevend is zo te beschadigen? Mensen die het grootste deel van hun leven achter zich hebben, mogelijk hard gewerkt hebben voor datgene wat ze hebben, kinderen hebben groot gebracht en proberen te genieten van dat wat er nog is. Mensen die niet meer elke dag gezelschap om zich heen hebben, mogelijk rond moeten komen van hun AOW en het geld dat ze in de loop der jaren gespaard hebben. Mensen die blij zijn met een praatje en een beetje aandacht. Die de digitalisering van de maatschappij misschien niet helemaal bijhouden en dus blij zijn als iemand ze komt helpen daarmee. Maar die bedrogen uitkomen en dan op hun oude dag nog het hele circus met politie en slachtofferhulp in moeten. Die zich mogelijk onveilig gaan voelen in hun eigen huis en niet meer weten wie ze nog kunnen vertrouwen. Ik kan er niet bij en vind het schandalig.

Als de buit hoger is dan €200 moet je er rekening mee houden dat we bij deze verdachten in ieder geval een taakstraf eisen als ze het voor het eerst doen. Als ze zich er binnen korte tijd al vaker aan schuldig hebben gemaakt eisen we als Openbaar Ministerie al snel gevangenisstraffen van enkele maanden.

De politie heeft overigens op hun site een speciale pagina met adviezen en tips over dit soort zaken. Goed om eens te lezen, en om ook mogelijk je vader, moeder, opa of oma eens op te wijzen. Wellicht vangen dit soort boeven dan iets vaker bot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten