"Uno di Noi"

'Je bent een klik verwijderd van elk seksueel standje dat je je kunt voorstellen. Dus het is achterhaald in dit stadium.' Een quote van hoofdredacteur Flanders van de Amerikaanse Playboy deze week. Het blad stopt met het publiceren van naaktfoto’s omdat ze volgens Flanders achterhaald zijn doordat ze op internet in groten getale aanwezig zijn. Een opmerkelijke beslissing. Bloot in de ban in de Playboy.

Ik moest even denken aan mijn weekend Rome van een paar weken geleden. In het Vaticaan vertelde de gids dat de wijnbladeren voor de edele delen van de mannelijke naakte beelden er later op waren geplaatst. En ook dat de personages op het plafond van de Sixtijnse kapel aanvankelijk door Michelangelo naakt geschilderd waren maar dat na zijn dood het Vaticaan direct maatregelen nam. Daniele da Volterra werd ingehuurd om de naakte figuren van Michelangelo aan te kleden. Grote verschil is natuurlijk dat het bij het Vaticaan ging om het kuisen van de hele boel en dat het bij Playboy te maken heeft met een overschot aan onkuis aanbod op internet.

24 oktober is het internationale dag van het Internet. Een leven zonder internet kan ik me bijna niet meer voorstellen. Mijn hele trip naar Rome heb ik geregeld met mijn laptop. Mijn ticket, mijn verblijf in een Airbnb-appartement, de rondleiding met gids in het Vaticaan, de fietstocht met gids langs alle must-sees van de stad. En tijdens mijn weekendje weg vond ik mijn weg met de kaarten-app op mijn telefoon, wandelde ik met op mijn oren mijn eigen samengestelde Rome-Spotify-lijstje. Ik hield mijn dierbaren op de hoogte van mijn ervaringen via WA en liet via Facebook weten hoe ik genoot.

Met hetzelfde gemak waarmee ik alles regel via internet kunnen cybercriminelen ook hun slag slaan. In Nederland is zo langzamerhand je fiets bijna veiliger dan je computer. Nederland is een wereldspeler als het gaat om internet infrastructuur en we zijn in Europa nummer 1 in het gebruik van online dienstverlening. En ons land is ook echt kwetsbaar voor aanvallen van cybercrime. Vorig jaar verdrievoudigde het aantal incidenten ten opzichte van het jaar ervoor, met een schadepost van niet minder dan 8,8 miljard euro. Het bedrijfsleven is veruit het grootste slachtoffer. Ondernemers in het MKB bijvoorbeeld realiseren zich nog te weinig dat ook hun bedrijf een interessant doelwit kan zijn. (Bron: Stichting ECP-EPN)

Er wordt maar weinig aangifte gedaan van cybercrime. Mogelijk zijn mensen zich niet echt bewust van het feit dat ze slachtoffer zijn. Of mensen vinden het misschien wel meevallen of lossen het zelf wel op. Maar het kan ook zo zijn dat mensen geen vertrouwen hebben in de opsporing van dit soort feiten. Daar hebben ze misschien wel een klein beetje gelijk. Ons opsporingsapparaat is nog niet volledig gewend aan cybercrime. Maar gelukkig wordt daar wel heel hard aan gewerkt, zo krijgt de politie in Amsterdam binnenkort zijn eigen cybercrimeteam.

En dan is er nog de “onderwaterwereld” op het internet. Een wereld waar veel mensen geen weet van hebben maar gebruikers illegaal wapens verhandelen en kinderporno onzichtbaar gedeeld en bekeken wordt. En vergeet niet dat bijvoorbeeld What’s app en snapchat ook via internet gaan. Sexting, het sturen van seksueel getinte berichten of pikante foto's of video's, meestal via een mobiele telefoon is iets dat onder jongeren tot problemen leidt (zie bijv. RTL Nieuws). Taakstraffen en dus een strafblad kunnen het gevolg zijn als je je hier schuldig aan maakt. Ook hier dus bloot via het internet. 

Eigenlijk zien we bij cybercrime hetzelfde als bij andere soorten van criminaliteit. Mensen beslissen vaak niet alleen op rationele gronden om aangifte te doen maar emoties en (vaak valse) vooroordelen spelen ook een grote rol. Feit is alleen wel dat cybercrime een serieus probleem is waar werkelijk niemand immuun voor is. 

Rome was overigens fantastisch. Ik was er voor het eerst en het was in het echt veel mooier dan de plaatjes op het internet. Naast de highlights heb ik vooral de drukte proberen te ontvluchten en genoten in de straatjes en op de terrassen van Trastevere. Daarnaast was er de tip van Leonardo, mijn airbnb-eigenaar, om te gaan naar Il bucco della Serratura (hij vertaalde het met prachtig Italiaans accent naar "Aventino keyhole"). Ik had er nog nooit van gehoord en het was wel een beetje vreemd om aan te sluiten in een kleine rij mensen om een blik te werpen door een sleutelgat. Maar het was meer dan de moeite waard. Je kunt op internet wel vinden wat je ziet als je door het gat heen kijkt, maar ik raad je aan het zelf te gaan bekijken. Een kleine verborgen Romeinse schat, naakt en puur;-)!


Reacties