dinsdag 24 november 2015

"Red Light Special"

Zo, het wordt tijd dat we het weer eens over verleiding en seks gaan hebben! Ik kreeg met de post een boekje van de Bijenkorf binnen met een wulpse dame voorop in een sexy stoeipakje.”Lessons in lingerie” stond erboven! De dame in het pakje was Olga Kurylenko, een actrice  uit onder andere Magic city (een Netflix serie over de maffia). Wat mij betreft “ een lekker wijf” en als covergirl absoluut mooi verpakt. De hele folder stond vol met prachtige dames in even zo mooie lingerie. Ik vind het altijd wel chique als iemand zich tot op de onderste laag kleding goed kleedt, en dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Verwassen ondergoed met gaten erin en rafels eraan… typisch geval van jammer, afknapper.

En zijn veel Nederlanders ook niet trots op Doutzen Kroes als een van de Victoria’s secret angels? Deze dames verdienen goud geld met het rondlopen in sexy lingerie. Maar er zijn meer vrouwen die hun geld verdienen in lingerie. Alleen dat is niet in alle gevallen vrijwillig. Bij vrouwen die in de prostitutie werken kan sprake zijn van vrouwenhandel.

25 november is het Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Wereldwijd vindt er elke dag geweld tegen vrouwen plaats. Eén op de drie vrouwen heeft wereldwijd in haar leven met geweld te maken. En dan moet je moet niet alleen maar denken aan “traditionele” vormen van geweld maar ook aan dingen als vrouwenhandel, eerwraak, huiselijk en seksueel geweld. En doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen de 15 en 44 jaar is seksueel geweld. (Bron: Rijksoverheid)

Bij het Openbaar Ministerie komen we dit soort zaken uiteraard tegen. We spreken van seksuele uitbuiting als er sprake is van het dwingen, in de ruime zin, van mensen om zich beschikbaar te stellen tot het verrichten van seksuele arbeid en/of diensten. Het gaat hier om een strafbaar feit waarbij aan de ene kant de mensen strafbaar zijn die ervoor zorgen dat de slachtoffers in de uitbuitingssituatie gebracht worden of erin gehouden worden. Hierbij kun je denken aan pooiers of mensen die potentiele prostituees ronselen en naar Nederland brengen om hen in de prostitutie te laten werken. Maar aan de andere kant zijn ook de mensen strafbaar die profijt trekken uit de seksuele uitbuiting van anderen. En dan moet je denken aan bijvoorbeeld huisjesmelkers, taxichauffeurs, abortusartsen en raamexploitanten, oftewel allerlei faciliteerders (bron: CBA SU 2011).

Het geval wil natuurlijk dat er ook vrouwen zijn die uit vrije wil in de prostitutie werken. In Amsterdam is er een haalbaarheidsonderzoek gedaan (genaamd Eigen raam) in opdracht van het college van B en W op verzoek van zowel de gemeenteraad als de Amsterdamse sekswerkers. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat het mogelijk is om in Amsterdam een rendabel raamprostitutiebedrijf op te zetten dat wordt gerund door sekswerkers zelf. (bron: Gemeente Amsterdam)  

Het onderzoek heeft uitgewezen dat sekswerkers een eigen raamprostitutiebedrijf willen starten met vijftien ramen in vier panden. Ze zullen dat dan gaan doen in eigen beheer met hulp van zorginstelling HVO Querido. Op deze manier krijgen ze zelf meer invloed op de werkomstandigheden. Daarnaast moeten ze echt als zelfstandige ondernemers aan de slag. En het is voor ons als Openbaar Ministerie ook van groot belang. Op deze manier wordt er hopelijk ook een bijdrage geleverd aan het tegengaan van misstanden in de branche zoals bijvoorbeeld vrouwenhandel en gedwongen prostitutie.

Op 3 december wordt het haalbaarheidsonderzoek door de gemeenteraad van Amsterdam besproken met de commissie Algemene zaken. Als de raad instemt kunnen de sekswerkers dus zelfstandig aan de slag. En er zijn ook al vier panden die men op het oog heeft. Toeval wil dat ze om de hoek zitten bij de Amsterdamse Bijenkorf… In de folder staan woorden als “hoogspanning, passie, onweerstaanbaar, spannend en fantasierijk”. I rest my case…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten