maandag 27 juni 2016

"Golden"

Mijn oppas is geslaagd! En ze gaat de wijde wereld in trekken. Ze gaat een jaar naar Amerika. Haar oudere broers zijn haar al voor gegaan en nu gaat zij. Aangezien mijn zoon ook steeds groter aan het worden is heb ik de oppas de laatste tijd steeds minder in hoeven schakelen. Maar over een paar weken is ze ver weg en kan ik haar niet meer om hulp vragen. Kortom, op zoek naar een andere oppas. Deze lieve leuke dame gaat haar eigen pad volgen en ik weet zeker dat dat haar goed gaat lukken.

Ik heb in de loop der jaren al best wat oppassen “versleten”. Via Facebook kan ik zien hoe het ze vergaat. De eerste oppas is intussen psycholoog en zelf moeder, de tweede heeft na haar twee studies in Nederland meegedaan aan de Nationale Denktank en is verder gaan studeren in Cambridge. Ik zie haar opduiken in onder andere Singapore, Bali, Londen, Zurich en eerder de VS. Dan zijn er twee die het laatste jaar van hun studie ingaan, respectievelijk geschiedenis en commerciële economie. Hun grote zus is intussen afgestudeerd en doet verwoede pogingen om via een stage bij een gerenommeerd adviesbureau een traineeship te krijgen. Dan is er nog de dame die is vertrokken naar de universiteit van Wageningen. En natuurlijk de broertjes van de net geslaagde. Die zijn na hun jaar Amerika respectievelijk een studie gamedesign en een filmacademie in Londen gaan volgen. Kortom, allemaal enthousiaste talentvolle mensen die hun eigen weg zijn gegaan. Voor allemaal heeft de vlag aan de gevel gehangen omdat ze hun middelbare schooldiploma’s hebben gehaald.

Die vlag is niet altijd een vanzelfsprekendheid. Als ovj zie ik regelmatig minderjarige verdachten voor wie hun schoolcarrière een ingewikkelde fase is. En vaak begint hun criminele carrière met spijbelen. Binnenkort heb ik weer een “leerplichtzitting”. Daar moeten ouders en kinderen zich verantwoorden voor de uren die de kinderen hebben verzuimd op school. Op zo’n zitting tref je als ovj de probleemspijbelaars die door het jaar heen veel spijbelen. Dat noemen we signaalverzuim. En je treft de kinderen die rond vakanties een of meer dagen spijbelen omdat ze eerder met hun ouders op vakantie vertrekken of later terugkomen. Dat noemen we luxeverzuim. Vooral in die laatste categorie is het altijd heel opmerkelijk dat rond vakanties, en dan met name de zomervakantie, ineens heel veel opa’s en oma’s, ooms en tantes of andere familieleden ziek worden zodat daar hals over kop naartoe afgereisd moet worden…;-). Op dat soort spijbelen staan over het algemeen geldboetes. Als het gaat om kinderen die frequent spijbelen, dus dat signaalverzuim, kan het zijn dat ze na een paar keer veroordeeld worden tot een werkstraf.

Ik hoor nog wel eens mensen in mijn omgeving zeggen dat ze het raar vinden dat er een rechter en een officier van justitie te pas komt aan spijbelzaken. Maar we zien echt dat ernstigere criminaliteit begint met spijbelen. Dus is het wat mij betreft belangrijk dat we daar bovenop zitten om verder afglijden te voorkomen.

Mijn oppassen zijn stuk voor stuk allemaal goed terecht gekomen en goed terecht aan het komen. Hun ouders hebben er op toegezien dat ze tijdens hun middelbare schooltijd netjes naar de lessen gingen en hun diploma haalden. Gelukkig geen criminele carrières voor hen. Voor de pas geslaagde moet ik nog een cadeautje regelen. Ik heb bedacht dat ik haar een mooi boek ga geven dat gaat over het leven van je eigen legende en je eigen pad gaan… Misschien zou het verplicht lesmateriaal moeten worden op alle middelbare scholen, zodat je leert beseffen dat je als je iets echt wilt je daar zelf een rol in speelt en er maar een ding is dat een droom onmogelijk maakt… de angst om te falen.

P.S. zoekende naar het boek in mijn eigen boekenkast doet beseffen dat ik het heb uitgeleend… aan de ex-oppas die trainee probeert te worden…J

Geen opmerkingen:

Een reactie posten