maandag 17 oktober 2016

"Sex Therapy"

“Grab them by the pussy!” zei Donald Trump een paar jaar geleden. Een uitspraak die hem geen goed doet tijdens de verkiezingsstrijd. Er melden zich ineens verschillende vrouwen die zeggen door hem betast te zijn terwijl ze dat niet wilden. Zijn ze door Donald aangerand? Terwijl de media uitgebreid aandacht besteden aan de hele kwestie en Michelle Obama in een speech stil staat bij de zedelijke moraal van Donald Trump mag ik me gaan verdiepen in zedenmisdrijven. 

In november zal ik een cursus gaan volgen waarna ik zedenzaken voor de rechter mag gaan brengen. Dit soort zaken doet niet iedere officier, je moet er speciale cursussen voor volgen. Het cursusmateriaal bestaat onder andere uit artikelen over valse aangiftes, hoe om te gaan met slachtofferverklaringen, de man als slachtoffer van seksueel misbruik, kindermishandeling en de beweegredenen van plegers van seksuele delicten. Ik ga me erin verdiepen. Zedenmisdrijven zijn gevoelige zaken. Een posttraumatische stress stoornis komt meer dan gemiddeld voor bij slachtoffers van seksueel geweld (bron: Het slachtoffer van seksueel geweld verklaar(d)(t), A.K. Bosma, L. Van Krimpen en L.M.E. Meneti). Maar we moeten ook letten op bijvoorbeeld rancuneuze exen die valse meldingen of aangiften doen van seksueel misbruik van zichzelf of van de kinderen. Want je wilt ook niet dat iemand het stempel krijgt van zedenverdachte terwijl iemand niets gedaan heeft.

Maar als het wel zo is, als je je vergrijpt aan kinderen, als je iemand dwingt tot seks… waar is het dan mis gegaan? Heeft dat met opvoeding te maken? Ben je je bewust van de schade die je aanricht?

Deze week moeten in Amsterdam een aantal mannen voorkomen die ervan worden verdacht dat ze betaalde seks hebben gehad met minderjarige meisjes. Meisjes van zeventien die uitgebuit werden door pooiers. De laatsten zijn al vervolgd maar nu worden ook de klanten vervolgd. Eerder heeft het OM in Limburg soortgelijke verdachten voor de rechter gebracht. Ook dit zijn lastige zaken. Meisjes van zeventien kunnen er erg volwassen uitzien en als ze dan zelf zeggen dat ze achttien zijn of ouder, moet je dan als klant in geval van twijfel naar hun ID vragen? Ik zie een vrij bizarre situatie voor me…”Hi, wat kost het als ik wil dat je me pijpt en daarna neukt? €50? Ok, mag ik dan eerst even je ID zien?”  Maar misschien moet je je als klant (bij jonge meiden) überhaupt wel afvragen of de vrouwen dit uit vrije wil doen. En ja, natuurlijk zijn die er. In Amsterdam richtten een aantal vrouwen met behulp van de gemeente hun eigen prostitutiebedrijf op. Maar helaas zijn er ook veel vrouwen die gedwongen worden tot prostitutie.

 “Ook seks hoort bij de opvoeding” kopte het Parool afgelopen week. Het advies van Goedele Liekens is om als ouders al vroeg open en luchtig met je kind over seksualiteit te praten. Door niet alleen over de gevaren, maar juist ook over het genot van seks, over weerbaarheid en grenzen aangeven te praten, leren ze steviger in  hun schoenen te staan. Ik ben benieuwd of dat het aantal zedendelinquenten ook zou verminderen op termijn, als met ieder kind dus vroeg en open over seks gepraat zou worden. In ieder geval denk ik niet dat je een goed voorbeeld geeft als je “grab them by the pussy” adviseert…

Kijk en luister Robin Thicke - Sex Therapy 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten