"We are the Champions"

"Hup Holland Hup!"... hij is in de stemming! Mijn twaalfjarige gaat voor het eerst naar een wedstrijd van het Nederlands elftal en zit om vijf uur 's middags al helemaal klaar in zijn oranje outfit. Zijn vader komt hem straks ophalen en dan wordt het een echte mannenavond voetbal in de Arena. Zoonlief verwacht niet dat er gewonnen gaat worden tegen Frankrijk, maar dat mag de (voor)pret niet drukken. Ik hoop dat hij samen met zijn vader een topavond tegemoet gaat waarin het vooral genieten is van leuk voetbal en een goede sfeer in het stadion.

Vers in mijn geheugen staat de oproep vorige week aan kinderen die tijdens de wedstrijd Willem II-Feyenoord mogelijk getuige waren geweest van een vechtpartij tussen voetbalfans waarbij er een jongen op zijn kop in het stadion over de reling werd gegooid. Dit had zich afgespeeld vlak voor de vakken waar veel kinderen zaten. En als ze last hadden van hetgeen ze getuige van waren geweest bood de voetbalclub hulp aan.

Intussen zijn vijf van de vechtersbazen achterhaald en hebben ze stadionverboden gekregen. Uit het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIB) blijkt dat het aantal stadionverboden afgelopen seizoen flink is gedaald. De KNVB heeft 579 keer een verbod opgelegd in seizoen 2015/2016. In het seizoen daarvoor waren dat nog 890 verboden. De daling zou komen doordat er geen grote incidenten zijn geweest terwijl in het seizoen ervoor er nog rellen waren rond wedtsrijden tussen FC Den Bosch en FC Oss en bij het duel tussen AS Roma en Feyenoord.

In Amsterdam loopt momenteel een pilot naar aanleiding van een proef die de KNVB heeft gedaan met een speciale mobiele telefoon voor bestrafte hooligans. De telefoon heeft vingerafdrukherkenning op het scherm én locatievoorziening. Ruim vóór de wedstrijd, drie keer tijdens de wedstrijd en eenmaal na de wedstrijd moet de vandaal zich met zijn vingerafdruk identificeren na een piepje op zijn telefoon. Zodoende kan precies worden afgelezen of hij zich in de buurt van of in het stadion bevindt . En als het geval is overtreedt hij dus zijn stadionverbod. De pilot loopt sinds begin van dit seizoen maar tot op heden is er nog niet een incident geweest waarbij een stadionverbod moest worden opgelegd en het apparaat is uitgereikt.

Overigens daalde afgelopen seizoen ook het aantal incidenten binnen en buiten het stadion van 822 naar 733. Het aantal personen dat met de politie in aanraking kwam ging omlaag van 852 naar 697. En de politie kon ook minder uren ingezet worden. Dat aantal uren daalde van 301.840 uur in 2014/2015 naar 273.938 uur in het seizoen 2015/2016.

Ik hoop dat Nederland - Frankrijk een gemoedelijke avond wordt waarbij er bij winst feest gevierd wordt en bij verlies iedereen toch op een gezellige manier het stadion verlaat. Dan heeft mijn kind in ieder geval een leuke avond en houdt hij een mooie herinnering over aan de eerste keer Nederlands elftal met zijn vader.

Kijk en luister Queen - We are the Champions


Reacties