Play The Game

In toga en met bef om... dat is het beeld dat de meeste mensen hebben van een officier van justitie. Omdat we meestal in beeld gebracht worden als we op zitting staan. Voor veel mensen blijft het een beroep waar men niet heel veel van weet. Regelmatig vertel ik mensen, als ze vragen wat mijn werk dan precies inhoudt, dat een OvJ alleen maar strafrechtzaken doet. Dus geen echtscheidingen, faillissementen, zaken over bomen die op het erf van de buren staan etc. Het gaat alleen maar om zaken waarbij een persoon (of meerdere personen samen), organisatie of bedrijf verdacht wordt van een strafbaar feit. 

Een strafbaar feit is een gedraging die door de wet strafbaar is gesteld. Meestal staan die feiten genoemd in het Wetboek van Strafrecht, maar gedragingen kunnen ook strafbaar zijn gesteld in andere wetten. Hierbij kun je denken aan de Wet Wapens en Munitie waarin is bepaald welke wapens verboden zijn, maar denk ook aan de Opiumwet, waarin staat welke drugs verboden zijn, of de Wegenverkeerswet waarin staat wat je niet mag doen in het verkeer.

Er gaat veel aan vooraf voordat een OvJ uiteindelijk een verdachte kan oproepen om voor de rechter te verschijnen. Zo'n oproeping heet een dagvaarding en daarin staat hoe laat je waar moet verschijnen en waarvan je wordt verdacht. Wil je een verdachte namelijk veroordeeld krijgen door een rechtbank dan moet je voldoende wettig en overtuigend bewijs hebben om aan te tonen dat de verdachte ook daadwerkelijk de dader is. Om dat bewijs te krijgen is soms een uitvoerig onderzoek nodig door de politie. En in dat onderzoek komt een OvJ voor een heleboel beslissingen te staan waar hij of zij voor verantwoordelijk is.

In een zaak waarbij een winkeldief op heterdaad is betrapt waarbij hij de buit nog in handen heeft en de diefstal op de camerabeelden van de winkel staat is het bewijs vrij eenvoudig op een rij te zetten. De winkelier zal aangifte doen en de politie verhoort de verdachte en zet alles op papier, bijvoorbeeld ook wat er op de camerabeelden te zien is. Al die stukken bij elkaar heten dan het proces-verbaal.

Maar als er iemand vermoord wordt en de dader is onbekend komen er hele andere beslissingen aan de orde. Het onderzoek naar de dader kan dan een lastige zoektocht worden waarbij een onderzoeksrechter wordt betrokken (de rechter-commissaris), het lichaam van het slachtoffer overgebracht moet worden naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om de precieze doodsoorzaak vast te stellen en er nog heel veel meer gedaan moet worden.

Om je te laten zien wat er allemaal kan komen kijken bij een dergelijk onderzoek en wat het werk van een OvJ tijdens zo'n onderzoek inhoudt hebben we een virtueel spel ontwikkeld, een moordgame. Als je dit spel speelt word je geconfronteerd met verschillende vragen en beslissingen die je als OvJ moet nemen. Deze serious game is gebaseerd op een echte zaak Het spel hebben we in principe gemaakt voor jongeren op middelbare scholen, eerstejaars studenten en politiemensen in opleiding, maar ik denk dat het voor iedereen interessant is om te spelen. Gisteren, 20 maart, is het online gegaan en heb ik het samen met 5VWO-leerlingen van het St-Gregorius College in Utrecht gespeeld. En daar was Editie NL ook bij. Zij hebben gisteravond op RTL 4 aandacht besteed aan het spel. Wil je het zelf spelen? Ga dan naar www.ommoordgame.nl

Kijk hier de reportage van Editie.nl: Justitie speelt een spelletje met je

Kijk en luister Queen - Play the game

Reacties

  1. "Verwachting"

    Bij Respect gebaat
    Mijn Vertrouwen geschaad
    Verloor ik mijn geloof in de rechtstaat

    Kevin Stayner, 7 januari 2015
    9e maand in detentie


    https://www.facebook.com/renyats247/posts/10207909934174655
    De rechtspraak - Uit "Verwrongen zonde" - Uit "Verwrongen zonde" © 2016 Kevin Stayner

    Tegen beter weten in, met het schuim op de lippen en het aerosol tussen de bleke zeemlappen, spuugt de OvJ zijn betoog de rechtszaal in, in de hoop de rechter te overtuigen van zijn visie, de verdachte uit balans brengende.
    Blind en kwijlend van verlangen, koste wat het kost, zijn doel bereikend, daarmee de verdachte zwart makend, is het beflapje onder de kin verworden tot een sompig vodje.
    Menig Rechter hoort en leest de bevindingen vaak alsof hij/ zij op oudejaarsavond, onder invloed van geneugten, de krentjes uit de oliebollen peutert.
    De restjes neemt hij/ zij mee ter zitting, alwaar het bestrooid wordt met het zoete poedersuiker van de advocaat.
    Er worden wel vaker onfrisse handelingen uit de mouw van vrouwe Justitia getoverd en direct onder het justitieel fluweel geswifferd.
    Feitelijke onjuistheden welke omzichtig worden gebruikt , maar zonder blikken of blozen worden doorgestuurd naar bijvoorbeeld het PBC, als onderdeel van het totaalbeeld aan bevindingen.
    Iets waarvoor nooit noemenswaardig excuses worden aangeboden.
    Ach, de grand dame kan het niet zien, want ze heeft een blinddoek voor, al dan niet zelf omgeknoopt, omdat ze bepaalde zaken gewoon niet wil zien.
    Het kan ook zo zijn dat ze onder haar toga een contrabande in haar toges heeft verborgen in de vorm van een digitaal weegschaaltje.
    Echter zonder dat ze het in de gaten heeft zijn de batterijen hiervan leeggelopen.
    De hele samenleving ziet dat ze met twee maten meet, alleen zijzelf en de politici van onder hun steen niet.
    Maar misschien zie ik het verkeerd, en is ze slechts het slachtoffer van de spindokteren welke namens haar de trendsetters van het recht zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, als officieren van justitie er steeds meer een gewoonte van maken valsheid in geschrifte PV's van politie als waarheid voor rechter te brengen zullen burgers steeds vaker PPTSS schade lijden.= Politie-Toga-Stress-Syndroom.Tot snel in de rechtbank.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten