
Woensdag 12 en donderdag 13 april moeten in totaal 22 mensen voorkomen die dachten dat ze in al hun anonimiteit wel hun mening konden geven over Sylvana Simons. Met hen vele anderen maar als Openbaar Ministerie hebben we ervoor gekozen om deze 22 te vervolgen. Omdat we deze 22 zaken zo ernstig vinden dat de mensen die hierachter zitten in het openbaar voor de rechter maar eens moeten uitleggen waarom ze dit hebben gedaan.
Ik vraag me al een tijd af wat je bezielt als je achter je beeldscherm gaat zitten en het nodig vindt om allerlei discriminerende, beledigende en opruiende teksten te typen en dan op "verzend" te drukken. En let wel, we hebben het over volwassen mensen, hoofdzakelijk mannen, van bijvoorbeeld 24, 28, 42, 50 en 67 jaar oud. We verdenken een man van 37 er van dat hij een filmpje heeft gemaakt en heeft gepost waarin Sylvana is afgebeeld als opgehangen persoon met daaromheen een groot aantal personen die lijken op leden van de Klu Klux Klan.
Voor de één zal het maken van zo'n filmpje misschien een makkelijk klusje zijn, voor de ander wat ingewikkelder, maar ik vraag me dan echt af hoe zo iemand tot iets komt. Die zit achter zijn laptop en denkt "lachen, ik ga er een filmpje van maken" en gaat aan de slag? Of denkt "ik vind haar zo stom, ben het zo niet met haar eens, daar ga ik iets mee doen?" En dus verzamelt hij allemaal beelden, gaat plakken en knippen, monteren, zoekt muziek uit en gaat net zo lang zitten pielen totdat hij naar het eindresultaat kijkt en denkt "Ja, zo is het helemaal goed, snel online zetten zodat iedereen het kan zien!"? En hoe voel je je dan als je dat hebt gedaan? Ben je dan trots? Vind je het gaaf dat het wordt gezien door anderen en ineens veel publiciteit trekt? Zit je te genieten van het aantal views dat stijgt? Hoe zou dat werken in het hoofd van iemand van 37? Krijgen we daar antwoord op woensdag?
En als je hele nare teksten als reactie geeft op bijvoorbeeld Facebook, zit je dan verwoed je tekst te typen? Denk je daar weloverwogen over na? Lees je het nog een keer na en denk je dan "Ja, zo is het goed, dit heb ik mooi verwoord en iedereen mag weten dat ik vind dat zij het land uit moet/dood moet/mishandeld moet worden"? Druk je dan trots op de knop waarmee het voor iedereen leesbaar wordt?
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar in onze grondwet staat wel dat discrimineren op grond van afkomst, godsdienst en levensovertuiging strafbaar is. En in ons Wetboek van Strafrecht staat dat beledigen, bedreigen, opruien en aanzetten tot discriminatie, geweld of haat strafbaar is. Kritiek op iemands mening en standpunten mag je hebben, en dan kun je prima in debat gaan omdat je zelf een andere mening hebt en daarover wilt discussiëren. Maar kom dan met inhoudelijke argumenten.
Er zijn heel veel meer nare dingen over Sylvana gezegd op internet. Als Openbaar Ministerie willen we met het voor de rechter brengen van deze 22 verdachten ook laten zien dat je op internet dus niet zomaar alles kan zeggen. Dat je ook daar, terwijl je anoniem achter je scherm van alles het web opslingert, wel degelijk strafbare uitlatingen kan doen. We willen een signaal afgeven zodat andere mensen zich realiseren dat er grenzen zijn aan het uiten van je mening. Het niet eens zijn met Sylvana is prima, maar, nogmaals, kom dan met argumenten waarom je het niet eens bent, en kom niet met teksten die alle fatsoensnormen te buiten gaan, beangstigend zijn en bovendien strafbaar.
De mensen die nu voor moeten komen hebben wat het OM betreft geen bijdrage geleverd aan een discussie maar hebben de grenzen overschreden door op de vrouw en haar ras te spelen. Debat en kritiek is omgeslagen in beledigende, discriminerende, opruiende of bedreigende berichten. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn en het is voor ons allemaal van belang dat we op een respectvolle manier luisteren en reageren op de diverse meningen die er zijn, die vrijheid van meningsuiting.
Er zit bij de verdachten die voor moeten komen ook een jonge jongen van 15 jaar. De behandeling van zijn zaak zal, omdat hij minderjarig is, achter gesloten deuren plaats vinden. Zijn uitlatingen liegen er niet om kan ik verklappen. Ik vraag me af wat zijn ouders hiervan hebben gevonden. Zouden ze hem zijn smartphone hebben afgenomen? Zouden ze een pittig gesprek met hem hebben gevoerd? Zou hij intussen door hebben dat hij alle grenzen over is gegaan? Wilde hij stoer doen ten opzichte van zijn vriendjes? 15 jaar... Die van mij gaat richting de 13... hij heeft de jongen die hem beledigde op Instagram geblokt. Het was meteen een mooie aanleiding voor een gesprek hierover en ik heb er alle vertrouwen in dat hij in de toekomst zich niet zo zal laten gaan op social media.
Kijk en luister En Voque - Free Your Mind
Geen opmerkingen:
Een reactie posten