dinsdag 9 mei 2017

"We are the champions"

Gegniffel en uiteindelijk hard gelach, bellen met papa "Heb je gehoord hoe Feyenoord en Ajax het hebben gedaan?" en zelfs de volgende ochtend ter vermaak nog eens op zijn telefoon aan Siri vragen wat Feyenoord gisteren had gedaan... je raadt het al, ik heb een Ajax-fan in huis. En het verlies van Feyenoord was afgelopen weekend dus nogal "een ding".

De ontknoping van voetbalcompetitie is spannend dit jaar. Wat gaat er gebeuren volgende week? Ik heb met verbazing en een grijns zitten kijken naar het nieuws op zondagavond na de wedstrijd. Een grijns vanwege een volwassen vent die uitgedost met indianentooi en bijpassende strepen in zijn gezicht zijn tranen stond te verbijten, bijna alleen maar kon uitbrengen dat het allemaal "kut" was wat er die middag was gebeurd met zijn Feyenoord en met gebroken stem uitbracht "maar het komt goed, het komt goed". Verbazing omdat er voetbalfans waren die de deceptie alleen maar konden verwerken door op de Coolsingel met stoelen en bierflesjes te gaan gooien en de politie te lijf te gaan. Burgemeester Aboutaleb zei voor de camera van RTLnieuws dat hij "wel wat gewend was als burgemeester van Rotterdam" en dit "helaas het "normale" werk was van de ME na voetbalwedstrijden". En intussen "redde" de ene verslaggever de andere omdat tijdens een live-verbinding met de studio een paar dronken Feyenoord-fans ineens de camera in de gaten kregen en er recht op af renden... 

Voetbal levert veel emoties op en als OM zijn ook wij betrokken bij dit soort evenementen. Terwijl ik dit schrijf zit een van mijn collega-ovj's in vergadering met een gezelschap van politie en gemeente om te bespreken wat er moet gebeuren als Ajax toch nog landskampioen zou worden. Er ligt immers ook nog een andere prijs in het verschiet voor de Amsterdammers. Namelijk de Europa-league... Zometeen steken ze twee prijzen in hun zak. Gaat er dan één keer gehuldigd worden voor allebei de prijzen of twee keer vlak na elkaar? Burgemeester van der Laan heeft gezegd dat het dit keer, sinds jaren, ook weer op het Museumplein zou mogen in plaats van het gebied rond het stadion. Dit omdat het de laatste jaren eigenlijk allemaal heel goed verlopen is. Maar dat vergt wel het treffen van de nodige voorbereidingen en het maken van risico-inschattingen.

In het land heb ik diverse collega's die, zoals wij dat noemen,"voetbal-officier" zijn. Dat betekent dat zij verantwoordelijk zijn binnen hun werkgebied voor alle dingen die voor het OM komen kijken bij de landelijke voetbalcompetitie. Daarvoor zitten ze met politie en gemeente om tafel om beleid te bepalen en bespreken rondom wedstrijden. Tijdens de wedstrijden van Ajax zit de Amsterdamse voetbal-ovj in de commando-ruimte in de Johan Cruyff Arena. Vanuit daar houdt hij samen met de politie in de gaten wat er gebeurt op de tribunes (en als het rustig is op het veld). Er is ook een ruimte waar raddraaiers die worden aangehouden meteen bij politie en het OM moeten verschijnen. Er wordt direct besloten of iemand vast moet blijven zitten of heengezonden kan worden met een stadionverbod, taakstrafaanbod of een dagvaarding. 

Met een op handen zijnd kampioenschap of internationale prijs zijn er dus overleggen over een eventuele huldiging. Als het zover komt zit het gezelschap van politie en justitie niet in de commandoruimte in het stadion maar in de commandoruimte op het hoofdbureau van politie waar alle (communicatieve en technische) verbindingen zijn met ME, ME-busjes, camera's die in de stad hangen en de politiemensen op de straat. Ook is er een goede verbinding met de politiehelikopter die boven de stad hangt op zo'n moment, en kunnen de beelden die daar vandaan komen live bekeken worden. Er wordt, net als in andere steden (denk aan Rotterdam), gewerkt met een op maat gemaakt draaiboek en iedereen heeft zijn taken en kent de instructies. Voor het OM gaat het om het beoordelen van strafbaar gedrag. Als er rellen komen worden er relschoppers aangehouden en kunnen de beelden van groot belang zijn bij het beoordelen van het gedrag. Mijn collega zit er continue bij om dit soort gevallen te bekijken en te beoordelen.

Ik ben benieuwd naar de ontknoping komend weekend, en bij mij thuis zal het de hele week onderwerp van gesprek zijn vermoed ik. Ik hoorde al een parodie voorbij komen op het Feyenoord-lied... niet voor herhaling vatbaar... Voetbal roept veel emoties op, dat is helder (en deels vermakelijk en begrijpelijk). Geen opmerkingen:

Een reactie posten