dinsdag 10 oktober 2017

"Let The Healing Begin"

"Wees voorbereid op criminaliteit" is de slogan waarmee minister Blok afgelopen zaterdag de Week voor de Veiligheid aftrapte. Het is een oproep aan alle winkelmedewerkers in Nederland zich goed voor te bereiden op criminaliteit, om zo agressie en geweld op de winkelvloer te verminderen. Detailhandel Nederland heeft daarbij een e-learning pakket samengesteld dat winkelmedewerkers hiermee moet helpen. Daarnaast worden winkeliers erop gewezen dat het van belang is dat ze goede beveiligingscamera's hebben hangen in hun zaak, en, als het mogelijk is, ook buiten met zicht op de ingang. Goed om hier eens extra de aandacht op te vestigen. Zeker nu de dagen korter worden en het dus eerder donker is.

Niet lang geleden had ik op zitting een jonge jongen die verdacht werd van een zeer gewelddadige overval op een winkel. Samen met twee anderen had hij het leven van de eigenaar van de zaak, zijn medewerker en een klant voor altijd veranderd. Eén had buiten op de uitkijk gestaan met een lopende scooter, rijklaar voor de vlucht. De twee anderen waren naar binnen gegaan met een vuurwapen en een hakbijl. De eigenaar van de zaak was met het wapen bedreigd en tegen het hoofd geslagen. Hij had op de grond in zijn eigen bloed gelegen. Vervolgens waren de handen van de medewerker met tape vastgebonden en de klant was met een vuist tegen het hoofd geslagen.Tegelijkertijd had de andere jongen de kassa leeg staan halen.

De slachtoffers vroegen op zitting om schadevergoeding. De eigenaar gaf aan dat hij intussen veel maatregelen had getroffen om zijn winkel veiliger te maken. Zo hangen er intussen goede camera's, heeft hij een alarmknop in zijn winkel, een automatische deur die hij op ieder gewenst moment kan afsluiten en een mistgenerator. Maar het onveilige gevoel blijft. Hij is angstig, bang als hij 's avonds in het donker nog even naar zijn zaak wil. Hij ziet op tegen de donkere dagen van november tot en met februari.Vlak na de overval durfde hij niet eens klanten te woord te staan, zo angstig was hij. 
Hij voelt zich verantwoordelijk voor wat is gebeurd met zijn personeelslid en met zijn klant. Dat knaagt aan hem. 

Maar hij is ook privé veranderd. Deuren moeten dicht, ook binnen, alles op slot. Hij schrikt van donkere schimmen, loopt niet meer onbevangen de supermarkt in voor een boodschap. Hij maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn dierbaren, is alert op mensen met een capuchon op. Hij is voortdurend waakzaam en minder ontspannen. En hij is maanden uit zijn ritme geweest door alles.   

Ook zijn medewerker heeft alles ervaren als een traumatische gebeurtenis. Heeft vanwege lichamelijke klachten lange tijd onder behandeling gestaan van een fysiotherapeut, durfde niet alleen te zijn, heeft enige tijd niet kunnen werken. En de klant woont dicht bij de winkel en elke keer als hij er langs komt wordt hij geconfronteerd met de herinnering aan die dag. Hij heeft nog lang nachtmerries gehad van het hele voorval en nog steeds schrikt hij soms ineens 's nachts wakker. 

De jongeman op zitting had spijt, het was niet zijn bedoeling geweest dat het zo gewelddadig zou zijn. Hij wilde alleen maar geld omdat hij een boete van een verkeersovertreding had liggen van €100 die hij nog moest betalen. Hij zei van tevoren niet te hebben geweten dat zijn "vrienden" dit van plan waren, was ook wel wat geschrokken toen hij het vuurwapen had gezien. Maar het idee dat hij zijn boete kon betalen was zo aantrekkelijk geweest dat hij mee was gegaan in het idee van de twee anderen. Hij wilde na de zitting vooral alles achter zich laten.

Alles achter zich laten... ergens begrijpelijk. Hij had volgens de verplichte hulpverlening om hem heen laten zien dat hij van goede wil was en had wilde werken aan een betere toekomst. En men had daar ook vertrouwen in. Maar het was ook een wrange uitspraak voor de slachtoffers... want voor hen was duidelijk dat "alles achter je laten" niet zo'n eenvoudige klus was. Het hele gebeuren had en heeft grote impact op hun leven. Er is een leven voor en na de overval. "Wees voorbereid op criminaliteit"... deels kan het en is het verstandig om te doen, maar op de impact van dit soort gewelddadige overvallen kun je je nooit voorbereiden... het is ongelooflijk dat de daders van dit soort feiten dat allemaal maar voor lief nemen en veelal alleen maar aan zichzelf en hun portemonnee denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten