woensdag 29 november 2017

"Bright Lights"

Donker, regen, en het wemelt van de schoolgaande pubers... een willekeurige doordeweekse ochtend in november op weg naar mijn werk de wijk uit rijdend. Gisteren kwamen er ineens drie meiden de bocht om zeilen, naast elkaar, zonder licht op hun fietsen. Ik schrok me dood! Ik had de neiging om het raam open te draaien en ze toe te schreeuwen maar hoorde in mijn hoofd de stem van zoonlief "Mam, alsjeblieft, ik schaam me dood voor je!"

Ook ik reed vroeger echt wel eens zonder licht op mijn fiets in het donker maar sinds ik auto rijd (en dat is intussen toch al best lang) ben ik er zo van doordrongen hoe belangrijk het is dat je als fietser zichtbaar bent in het verkeer. Je bent zo kwetsbaar. Ik vind het goed dat de politie in het najaar weer controles houdt en mensen beboet voor het rijden zonder licht op de fiets.

De ellende is dat veel mensen zo'n controle onzin vinden en commentaar gaan leveren als "ga eens boeven vangen man!" Maar ik vrees dat iemand die dat zegt even vergeet dat het de politie is die op het moment dat het mis gaat en er doden vallen in het verkeer de familie moet gaan inlichten.

Gisteren stond een collega van me op zitting met een zaak tegen een automobilist die verdacht werd van het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval. Het slachtoffer had ook in een auto gezeten en door het ongeval een dwarslaesie opgelopen. Het ging hier dus niet om een fietser die onverlicht had gereden maar om een minder kwetsbare verkeersdeelnemer, namelijk iemand die zelf ook in een auto zat. Maar toch hele heftige gevolgen. Verkeersongevallen zijn lastige zaken om te doen op zitting omdat de verdachte over het algemeen geen opzet heeft gehad aan het veroorzaken van het incident.

Tegenwoordig is het eenvoudig om zichtbaar te zijn. En je zorgt ermee voor je eigen veiligheid maar ook voor die van andere verkeersdeelnemers. Overal koop je losse lampjes die je aan je fiets of kleding kan bevestigen. Ze liggen bij de supermarkt bij de kassa. Je hoeft niet meer ervoor te zorgen dat je dynamo het doet of dat de bedrading op je fiets in orde is, en een afgetrapte lamp is ook geen excuus meer.

Zonder licht op de fiets in het donker... ik vind het gevaarlijk en hou goed in de gaten of mijn scholier verlicht de straat op gaat. Ik moet er niet aan denken dat hij niet goed zichtbaar is en geschept wordt door een auto en ik vervolgens de politie aan mijn deur krijg. Ik hoop ergens dat de ouders van de drie meiden gisteravond ook doorkregen dat er iets gedaan moet worden aan de fietsverlichting van hun dochters, ik vrees namelijk dat ze zelf nog niet beseffen hoe het is voor automobilisten om geconfronteerd te worden met fietsers zonder licht.

Kijk en luister Haevn - Bright Lights

Geen opmerkingen:

Een reactie posten