dinsdag 12 december 2017

"Imagine"

Sinterklaas weg, kerstboom binnen. December... niet mijn maand. Ik ben niet zo van alle verplichtingen die erbij schijnen te horen. Bij het familiediner ben ik al een paar jaar niet geweest. Vaak omdat het planningstechnisch anders loopt maar ik krijg er ook altijd een beetje "Festen-neigingen" van: "Zal ik mooi weer meespelen of zal ik eens even alle onderlinge verhoudingen hardop ter sprake brengen?". Om te voorkomen dat ik de sfeer ernstig verziek door na een paar glazen wijn dat laatste te doen sla ik maar liever over. Begrijp me niet verkeerd, ik vind ze allemaal stuk voor stuk lieverds, maar alles bij elkaar vind ik de laatste jaren gewoon wat heftig. En het bevestigt na al die jaren ook steeds weer zo het feit dat er iemand hard gemist wordt aan die tafel, mijn vader.

December, een confronterende maand als er iemand voor altijd ontbreekt in het gezin. In mijn omgeving zijn er dit jaar twee mensen die voor het eerst samen met hun nog jonge kinderen maar zonder hun partner de maand door moeten. De één verloor zijn vrouw na een ziekbed, de ander verloor haar man plotseling. Hij blijft achter met een dochter en twee zonen, zij met vier zonen. Ik denk veel aan ze, aan het gemis dat ze zelf ervaren, dat hun kinderen ervaren en hoe zij naast hun eigen verdriet ook hun kinderen op moeten vangen, wat een klus! En dan helemaal in december, als "gezelligheid" met het gezin en de familie hoogtij viert. Het gemis hakt er dan vermoedelijk dubbel zo hard in.

Het zou niet mogen dat kinderen, baby's, peuters, kleuters, basisschoolkinderen, tieners, pubers, adolescenten, hun ouders verliezen. Dat ze die ene ouder moeten missen die samen met hun andere ouder het allermeest van ze houdt. Op zitting trof ik een jongen van 13 die bij de kinderrechter moest komen voor verschillende strafbare feiten. Ik las van tevoren alle stukken over hem en kwam erachter dat hij een paar jaar jaar geleden zijn moeder had verloren. Hij had naast een zusje aan alle kanten halfbroers en -zussen. Vader was aan de drugs, stiefvader ook, en er waren de nodige ingewikkelde familie-relaties ontstaan na het overlijden van zijn moeder. Vanuit de thuissituatie werd ook niet gestimuleerd dat hij naar school hoorde te gaan. Er waren veel zorgen. En de jongen gleed duidelijk af.

December, zo'n maand waarin je eigenlijk hoopt dat iedereen het fijn heeft, iedereen zijn zegeningen kan tellen onder de kerstboom, iedereen elkaar koestert en lief heeft... maar helaas geldt dat dus niet voor iedereen.

December, al jaren niet mijn maand... al moet ik toegeven dat ik dit jaar mezelf erop betrapte dat ik voor het eerst sinds lange tijd er wel weer zin in had. Zin in het intussen traditionele kerstdiner met zoon, liefde en lieve vrienden en al hun kinderen, zin in een avondje pub-quiz met onder andere één van mijn broers, zin in de "samengestelde" kerstbrunch op tweede kerstdag. Zin in twee weken vakantie, niksen, boeken lezen, netflixen, 2017 overdenken en 2018 tegemoet zien. Mijn zegeningen tellen, want ik weet heel heel goed dat niet iedereen dat gegeven is. En misschien me voornemen dat ik komend jaar maar wel weer eens naar het familiediner zal gaan....?

Kijk en luister John Lennon and The Plastic Ono Band (with the Flux Fiddlers) - Imagine
Kijk en luister Imagine (Unicef:World version)
Kijk en luister Emmanuel Kelly - Imagine (X-Factor audition)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten