"When the lady smiles"

"Ik ga mijn patta's aandoen, mijn djakka en dan kom ik naar jouw osso, safie?" Het was maandagochtend tien over half acht en mijn vijftienjarige liep bellend door het huis met één van zijn best vriendjes. Hij trof de laatste voorbereidingen om richting school te vertrekken. Ik betrapte mezelf op een glimlach door wat hij zei. En dat terwijl ik die straattaal eigenlijk vreselijk vind en niet bij hem vind passen. Maar ik begreep exact wat hij zei, en dat vond ik ook wel weer grappig. Werk en privé vermengde zich weer wonderlijk met elkaar. Het was de taal die ik ken uit tapgesprekken en What's app-gesprekken van de jongeren die ik voor mijn neus krijg via werk. (Ik schreef er al eens eerder over, lees Doekoe)

Taal, je wilt niet weten hoe dat in rechtszaken soms tot een prettige ontspanning kan leiden. Zowel in de zittingszaal als op papier komen mijn collega's en ik met enige regelmaat prachtige "kunststukjes" tegen. Pas geleden nog moest ik een glimlach onderdrukken toen een verdachte met heerlijk Antiliaans accent tegen de voorzitter van de rechtbank zei "Meneer de rechter, ik was onder invloed van bang, ik kon niet meer helder nadenken!" Hij werd verdacht van een poging doodslag waarbij hij van heel dichtbij op een ander man had geschoten. Niet iets om over te lachen, dus het koste me best wat moeite om serieus te blijven kijken.

"Ik beroep me op mijn zwijgplicht" is ook altijd een leuke. Je hoeft niet mee te werken aan je eigen veroordeling als je van een strafbaar feit verdacht wordt, je mag dus zwijgen, je hebt het recht om te zwijgen... maar dat is toch echt iets anders dan de plicht om te zwijgen ;-).

Ook in processen verbaal komen we met enige regelmaat verklaringen tegen die taaltechnisch om van te smullen zijn. Een verdachte die de politie op bezoek kreeg had ze uitgemaakt voor kankerlijers. Hij vertelde dat hij dat had gezegd omdat ze zo maar ineens binnen in zijn huis stonden. "Schokbarend"  had hij dat gevonden. En toen hij vervolgens was geconfronteerd met het feit dat "kankerlijers" beledigend was had hij daar toch een hele andere mening over. "Kankerlijer is een ziekte, dat is geen belediging! En hij heeft die ziekte niet eens!"

In de tijd dat ik nog in opleiding was als officier trof ik een keer op zitting een man die recent vast had gezeten. De rechter vroeg hem of hij nog wist in welke gevangenis dat was geweest. De man kon het zich niet meer goed herinneren dus de rechter vroeg of het de inrichting was waar in de centrale hal wat planten stonden... wederom het Antilliaanse accent: "Ja, meneer de rechter, daar was het, het was net CenterParcs"!

Of de oerhollendse jongens (type rood haar, spierwitte huid, oerhollandse ouders achterin de zaal) die zichzelf een Marokkaans accent had aangemeten. Toen de jongen zelf niet kon verklaren waar dit vandaan kwam en ik de vader vroeg of hij wist hoe dit kwam zei hij met een plat Amsterdamse tongval, enigszins radeloos, " Ik heb maar bedacht dat het een fase is mevrouw!"

Dan de getuige die door de rechter-commissaris werd gevraagd of hij zich had voorbereid op het verhoor. "Ik heb vantevoren een broodje gekocht bij de Albert Heijn":-) Een letselverklaring die je even een paar keer goed moet lezen om te begrijpen waar het om gaat: “Comminutieve fractuur van de humerus aanwezig met dislocatie en verkorting. Pre-existent kalk in de cuff. Subcapitale humerusfractuur met begeleidende fractuur tuberculum majus. Geen aanwijzingen voor scapulafractuur.”. Kortom, er was sprake van een gebroken arm!

Een vrouw die verdacht werd van het stelen van make-up bij Douglas werd gevraagd waarom ze dit had gedaan. Haar antwoord: “Ja, ik zag mezelf in de spiegel”.

Als een verdachte niet komt opdagen op een zitting kan de rechtbank besluiten, als wel duidelijk is dat de verdachte op de hoogte is van de zitting, de zaak toch af te doen. Dat heet dan dat de zaak bij verstek wordt afgedaan. Een collega had een zaak waarbij een verdachte bij de politie meldde dat hij eerder bij bestek was veroordeeld. Sloeg de rechter met een mes op tafel in plaats van met de hamer ofzo?

Als een zaak op zitting niet afgehandeld kan worden kan deze worden aangehouden zodat op een ander tijdstip de zaak verder behandeld zal worden. Er is dan sprake van een aanhouding. Op zitting zei een advocaat: "Mocht het niet mogelijk zijn om het tijdstip te verzetten, dan vraag ik bij deze om een aanhanger.”

Een vader van een slachtoffer schreef een brief omdat in de zaak tegen de verdachte de rechtbank was gewraakt ; “In de vorige zitting is de rechtbank gekraakt voor mij totaal onbegrijpelijke gronden”.

Op zitting een 16-jarige jongen die zich presenteerde als een engeltje toen de rechter vroeg zichzelf te beschrijven. "Een 16 jarige getinte jongen. Lief, behulpzaam... dat". Vervolgens werd gevraagd wat zijn hobby's waren "Piano en tekenen". Helaas werd het beeld van een engeltje ineens ruw verstoord toen er werd gevraagd of de jongen eerder met de politie en/of justitie in aanraking geweest "Ja, voor zware mishandeling of poging doodslag.”

Ook mooi: een man die aangifte doet omdat hij vindt dat de politie hem niet goed heeft behandeld:"betreffende agent heeft in strijd met de Politiewet gehandeld, en boven promotioneel geweld tegen ondergetekende aangericht" Lijkt me toch geen goede reclame voor de politie:-)

Dan de verdachte die door politie geconfronteerd wordt met foto's van zichzelf waarop hij door de politie is herkend: "Ben ik dat? Ik weet het niet hoor, ik herken mij niet. Ik ben toch veel knapper?
Of een verdachte aan wie gevraagd wordt of hij medicijnen gebruikt: "Heb ik er wat aan? Ik heb toverkracht. Ik kan jou ook stil laten staan". Tita Tovenaar in de cel?

Een man verdacht van een zedenfeit wordt gevraagd door de politie met wie hij afgelopen twee jaar een seksuele relatie heeft gehad: "Met een prostituee die massages deed. Met mijn echtgenote maar dat is niet altijd even bevredigend geweest. Verder met de computer.”

Een verdachte die net op heterdaad was aangehouden toen hij in het donker achter een tankstation een vouwfiets wilde verkopen aan de eigenaresse die haar fiets op Marktplaats had teruggevonden: “Ik ben blij dat die mevrouw haar fiets terug heeft. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel aan fietsendieven….”  

Huiselijk geweld is een in en in trieste zaak, maar als men ineens het heeft over huishoudelijk geweld vraag ik me af welke huishoudelijke apparaten er dan ook nog bij betrokken zijn geraakt. Begon de stofzuigerslang uit zichzelf te slaan? Probeerde de staafmixer ineens zich vast te zetten op een hersenpan?

En het zijn niet alleen verdachten die ons doen glimlachen. Ook politie wil nog wel eens voor krullende mondhoeken zorgen: “Ik zag dat deze sneewonden allemaal de uiterlijke kenmerken hadden van een steekwond” Of een proces verbaal van bevindingen wat de agent allemaal aantreft in de kofferbak van een stalker: “In het voertuig lagen verschillende attributen die behulpzaam kunnen zijn tot het verhogen van de vreugde tijdens amoureuze activiteiten, zoals kamagra, dildo, een pruik en andere spullen". Je gaat je afvragen of deze agent zelf tijdens de seks een pruik op zet...
En een verbalisant die zijn collega assisteert bij een aanhouding van een verdachte: “Ik hielp mijn collega met zijn aanhouding en heb hem, nadat hij geboeid was, in een dienstauto gezet voor transport”. Collegiaal type zullen we maar zeggen...

Mijn collega's en ik zien dagelijks veel ellende voorbij komen. Dus af en toe lachen om taal is een welkome afwisseling. Thuis glimlach ik er dus ook om, al hoop ik ook dat het een fase is, net als die vader... radeloos ben ik nog niet... nu maar hopen dat hij niet in tapgesprekken of What's apps voorbij komt op de werkvloer... want dan weet ik waar zijn huis woont!

Kijk en luister The Golden Earring - When the lady smiles

Reacties

  1. Gabriëlle, gelukkig beroep jij je noch op je zwijgplicht, noch op je zwijgrecht! Your smile made me smile.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten