donderdag 9 juli 2020

"Bad Decisions"

Lijstjes op Spotify, ik heb er veel, zelf samengesteld, maar ook een paar die door Spotify zijn verzameld en prima zijn om op te hebben staan tijdens het werk. Soms komt er dan ineens een liedje voorbij dat ik meteen op een eigen lijst zet. Omdat het nummer me meteen pakt, door de beat of tekst. Of een combinatie. Zo kwam deze tekst ineens voorbij afgelopen week en dwaalde mijn gedachten af...

I got some issues (I don't wanna fall in love)
Love issues (I don't wanna fall in love), trust issues
(I don't wanna fall in love) I don't give a fuck issues
(Not with you, uh-uh)
(I don't wanna fall in love)
(I don't wanna fall in love) My moral compass is off
(Not with you, uh-uh)
(I don't wanna fall in love) I got some issues (Not with you)
(I don't wanna fall in love, not with you, not with you)
I don't wanna fall in love anyway

Makin' bad decisions, mm, yeah

I can't trust these hoes anyway
Been makin' bad decisions
Makin' bad decisions, mm, yeah

Mijn gedachten dwaalden af naar vriendinnen en hun (zoektocht naar) relaties na een scheiding, mijn eigen liefdesleven en naar situaties die ik in zedenzaken voor mijn neus krijg. De behoefte aan erkenning, gezien worden, liefde, genegenheid, vertrouwdheid kan een behoorlijke bumpy ride zijn en soms ook leiden tot verkeerde beslissingen. Het kan ervoor zorgen dat je je grenzen over gaat, en dat soms pas achteraf beseft. Het kan mensen beschadigen waardoor ze niet meer goed weten wat “normaal” is en wat niet. Zoals een van mijn dierbare vriendinnen zegt “het lijkt soms wel of ik door alles mijn kompas kwijt ben”.

In zedenzaken kom ik volwassen mannen tegen van 35 en ouder die relaties aangaan met pubermeisjes. Een behoorlijke “bad decisions” als je het mij vraagt want deze meisjes, hoe groot en wijs zij zichzelf ook kunnen vinden, zijn emotioneel nog helemaal niet in staat om te kunnen overzien wat hen overkomt. Precies daarom hebben we wetsartikelen die het verbieden om seks te hebben met kinderen onder de 16 jaar en in bepaalde gevallen ook onder de 18 jaar.

Artikel 245 van ons Wetboek van Strafrecht bepaalt dat hij die met iemand, die de leeftijd van twaalf jaren maar nog niet die van zestien jaren heeft bereikt, buiten echt, ontuchtige handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Artikel 248a van datzelfde wetboek stelt dat hij die door giften of beloften van geld of goed, misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht of misleiding een persoon waarvan hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat deze de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt, opzettelijk beweegt ontuchtige handelingen te plegen of zodanige handelingen van hem te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

Meisjes van 13, 14, 15, 16, 17 zijn soms makkelijk te verleiden met wat aandacht en/of cadeaus. En een volwassen vent die ook nog hier een daar wat vaderlijke "veiligheid" biedt krijgt sommige meisjes ook zover dat ze met hem naar bed gaan. En zo wordt een ontdekkingsreis van je eigen lichaam en seksualiteit ruw verstoord door een ervaren man die misbruik maakt van de kwetsbaarheid van een meisje dat mogelijk nog helemaal niet toe is aan wat deze man wil, maar ook nog niet weet waar haar eigen grenzen liggen en hoe ze die aan moet geven.

En dat aangeven van je grenzen, dat kan voor volwassenen ook soms heel moeilijk zijn, In de zoektocht naar genegenheid, liefde, warmte en veiligheid heb ik zelf ook wel eens voor de spiegel gestaan en me afgevraagd waar ik de grens zou trekken omwille van iemand die ik heel leuk vond.

Ik zie vriendinnen die via internetdating een hele andere wereld aan het ontdekken zijn waarbij ik me afvraag of het echt het verleggen van grenzen is of het overgaan van grenzen, waarbij je dat laatste misschien pas later beseft dan je lief is. Soms lijkt het wel of er eerst een fysieke klik moet zijn voordat er verder wordt gekeken. Noem me ouderwets: wat mij betreft eerst een emotionele klik en dan de rest onderzoeken. Waarbij overigens het gebrek aan fysieke klik uiteindelijk ook het avontuur zal doen mislukken.

Ik vind het wonderlijk te horen dat bij het eerste contact het blijkbaar meteen nodig is om te melden waar de seksuele voorkeuren liggen. De behoefte aan open relaties, trio's, BDSM, parenclubs en andersoortige lichamelijke wensen worden, zo lijkt het, bijna eerder ter sprake gebracht dan het uitwisselen van naam en leeftijd. Op de een of andere manier maakt het me verdrietig. Zijn deze mensen alleen maar uit op een seksueel avontuur? Of is er eigenlijk diep van binnen wel de zoektocht naar die ene waarbij je thuis kan komen? Durf je door ervaringen uit het verleden je niet meer kwetsbaar op te stellen en gooi je het over de fysieke boeg? Of stel je je op het standpunt dat het eerst fysiek in orde moet zijn en dan de rest wel komt? Of is dus het puur en alleen lust?

I don't wanna fall in love
I'm too vulnerable
I done tried it once before
Got my heart broken
I was sad and alone
I'm no good at moving on
That's why I don't condone it
Girl, you should know

Maar misschien ben ik wel hopeloos ouderwets. Nee, sorry, voor mij geen seks om de seks, ik wil niet naar parenclubs, ik wil geen trio’s, ik wil een liefde die exclusief is en waar wij samen voor elkaar gaan, op emotioneel en fysiek vlak. Ik wil niet stiekeme affaires, flirterig geapp met anderen, of andersoortige meerpersonenplannen, Voor mij geen second love of andere buitenechtelijke fratsen. Omdat ik denk dat dit in the end allemaal verdriet en ellende geeft. Misschien wel door schade en schande wijs geworden...

Ik ben meer gecharmeerd van de man (zelf geen kinderen) die ik dit weekend sprak. Ik was bij het kinderfeestje van de dochter van zijn geliefde. Hij vertelde dat deze vrouw, waar hij nu een huis mee heeft gekocht om te gaan wonen met haar drie kinderen, zijn grote liefde is en hij er dus met twee gestrekte benen in gaat. Volledig, vol overgave, puur en exclusief. En haar ex, de vader van de kinderen was er ook, en laat dat nou ook een hele leuke man zijn. Modern family 2.0... Genegenheid, liefde, warmte, kwetsbaarheid en veiligheid. Ik teken ervoor. Good Decision!

Kijk en luister Buddy - Bad Decisions

6 opmerkingen:

 1. Goede post Gab! En ik ben het volledig met jou eens. Mensen hebben niet veel meer over voor een relatie.Als er even problemen zijn haken ze af. Gooien met termen als FWB. Wel de lusten niet de lasten! Ik ga daar nooit op in. Ik vind mijzelf meer waard dan dat. En dat vinden mannen dan arrogant! En Tinder etc is al helemaal hopeloos. Of je moet geluk hebben. Liefs 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het betreft hier een selecte groep. Vriendinnen zijn (onbewust) geselecteerd, met waarschijnlijk een bepaald levensniveau ... en internet daten is ook nog eens voor wie durft. Kortom een niche. En wie weet is precies deze niche vergeten hoe je nieuwe mensen ontmoet of iemand benaderd en even zegt goh wat heb je een mooi shirt aan.

  En wat Klaartje zegt klopt wel. Men wil o zo graag trouwen of volwassen doen. Maar is o zo snel weer gescheiden - iedereen wil (of moet?) onafhankelijk zijn lijkt het wel. Maar er is niets mis met je een beetje geven en zoals de man in kwestie zegt : er gewoon voor gaan. Zo maak je nog eens iets mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij Gab, mooi verwoord. Jij neemt als voorbeeld de rechtspraak . In het ongeluk waar wij doorheen zijn gegaan met Jaap ervaar ik het ook zo en Jaap zelf ook. Een kruispunt op de weg die we gaan en even helemaal stil staan om daarna bewust een weg in te slaan. Dezelfde of een andere ? ��

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Houden van is een werkwoord! Er moet gewoon (soms) hard gewerkt worden om een relatie vol & goed te houden. Tegenwoordig strooien we met 'maakbaar', 'moet kunnen', 'makkelijk' of 'mooi' of in goed engels, 'lust', 'luxury' 'leisure' , 'loneliness' of 'tough', 'try', 'togetherness', 'tenderness'. Maar ik ga voor 'give a little', 'take a little'. Ben het helemaal met je eens Gabrielle, jouw dagelijkse werk houdt je scherp, óók op dit gebied!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou Gab. Ik heb je 100 jaar niet gesproken maar je hebt volkomen gelijk. En geloof me, mannen vinden dit uiteindelijk echt het mooiste aan een vrouw. Gaaf dat je zo open en eerlijk bent. Groetjes! Pim

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie goede post voor mijn is er eerst veel en elkaar goed kennen dat is liefde in mijn geval geef me liefde altijd onvoorwaardelijk de puurste vorm die is er helaas heeft deze vorm me al vele beschadigd me hart en ziel genomen en de eerst volgende zal ik weer onvoorwaardelijke liefde proberen te schenken zo hoort het als het eerste stukje dan is er sex met veel liefde en passie beter dan dit bestaat niet en uiteraard volledig monogaam ik ken voorbeelden (vrouwen) die hun eigen erg goedkoop en schaamteloos neerzetten totaal geen vorm van eigenwaarde te bespeuren

  BeantwoordenVerwijderen