dinsdag 14 juni 2016

"Cry"

Krokodillentranen, wie kent ze niet? Zeker als je kinderen hebt herken je ze meteen. Ik heb gelukkig een kind dat alleen maar huilt als er echt iets is. Komt denk ik ook omdat ik al vrij snel korte metten mee heb gemaakt met aanstellen en me dat ook in mijn eigen opvoeding is bijgebracht. Met “aanstellerij” bereik je niets.

Als OvJ wordt je ook nog wel eens geconfronteerd met krokodillentranen. Kort geleden was ik bij een voorgeleiding van een jongeman bij de rechter-commissaris. “Meneer” werd ervan verdacht dat hij samen met twee vrienden een fietser op straat in elkaar zou hebben geslagen en getrapt. En dat zou er behoorlijk grof aan toe zijn gegaan. Zelfs toen het slachtoffer op de grond lag waren ze nog doorgegaan met tegen zijn hoofd trappen, aldus de aangever. Er waren twee getuigen die dat ook hadden gezien en daarover hadden verklaard tegen de politie. Aanleiding was het feit dat de fietser de spiegel van de auto van verdachte had geraakt. De vraag was echter of dat kwam omdat de fietser raar fietste of omdat de auto slingerend door het smalle straatje reed. Hoe het ook zij, er was, als je de aangever en getuigen mocht geloven, fors op de fietser ingebeukt.

De verdachte ontkende bij de rc. Hij had het niet gedaan, zijn twee vrienden waren plotseling de auto uit gesprongen en hadden de fietser aangepakt en waren daarna weg gerend. Hij was onschuldig en was eigenlijk meer slachtoffer want hij had schade aan zijn autospiegel. De rc was een andere mening toegedaan en vond dat er voldoende bewijs lag en het feit ernstig genoeg om deze jongeman voorlopig maar eens vast te houden. Die beslissing was het startschot voor een scène waar de nodige krokodillentranen gehuild werden. Traanvocht was in geen velden of wegen te bekennen.

Ik ben even gaan kijken hoe het nou zit met krokodillentranen. Waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan? Kunnen krokodillen niet of wel huilen? Wikipedia leert mij dat de betekenis is ontleend aan oude volksverhalen dat krokodillen huilen. De reden waarom krokodillen zouden huilen verschilt in die verhalen: om een (menselijke) prooi te lokken, of uit verdriet om de prooi die wordt opgegeten. Krokodillen en andere krokodil-achtigen blijken wel traanklieren te hebben bij de ogen en daar kunnen ook echt tranen uit komen maar die tranen dienen alleen maar om vuil uit de ogen te verwijderen. Bij de verdachte leek het eerder de bedoeling om met zijn geveinsde tranen vuil in de ogen te strooien… de ogen van de rc. Helaas voor hem… niet gelukt! De rc vond de manier waarop zijn emoties de overhand namen in ieder geval dusdanig dat ze hem meteen meezond met de parketpolitie richting cellenblok.

Kijk en luister Godley & Creme - Cry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten