maandag 18 juli 2016

"The Missing"

Zonnebrand, muggenspul, anti-muggenspul, slippers, bikini, zwembroek, snorkelset, beachballset, boeken, opladers, Ipad,…. Nog de buurvrouw vragen of ze voor de kat wil zorgen, en de planten op mijn balkon niet wil vergeten, kattenvoer in huis halen…lijstjes, in mijn hoofd wemelt het van de lijstjes… Binnenkort op vakantie! Vliegen naar Zuid-Frankrijk. Ook even een raar idee na de gebeurtenissen in Nice.  De lijstjes worden deels notities in mijn telefoon. En wat ik vooral niet moet vergeten is mijn ex het formulier in te laten vullen dat hij als mede-gezaghebbende akkoord gaat met het feit dat ik alleen met onze zoon op reis ga.

Sinds enkele jaren moet je als ouder die alleen naar het buitenland reist met zijn of haar kind dat nog geen 18 is, papieren bij je hebben waaruit blijkt dat de andere ouder toestemming heeft gegeven. De Koninklijke Marechaussee voert uitgebreide controles uit om (Internationale) kinderontvoeringen te voorkomen. Van een internationale kinderontvoering is sprake als een kind ongeoorloofd naar een ander land wordt overgebracht of daar ongeoorloofd wordt vastgehouden door een ouder met de intentie daar te gaan wonen. Ongeoorloofd betekent in strijd met het recht van het land waar het kind zijn gewone verblijfplaats had en zonder toestemming van de andere gezaghebbende ouder (Bron: Centrum Internationale Kindontvoering)

Op het ontvoeren van kinderen staan in ons land gevangenisstraffen tot 6 of 9 jaar. Artikel 279 van het wetboek van strafrecht stelt:
1. Hij die opzettelijk een minderjarige onttrekt aan het wettig over hem gesteld gezag of aan het opzicht van degene die dit desbevoegd over hem uitoefent, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.
2.Gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt opgelegd indien list, geweld of bedreiging met geweld is gebezigd, of indien de minderjarige beneden de twaalf jaren oud is.

Ik vind het altijd wel dapper als mensen uit verschillende landen besluiten samen kinderen te krijgen. Liefde overwint natuurlijk alles maar ik heb toch in mijn omgeving al wel de gevallen gezien waarin het uitliep op een scheiding en er dan een ingewikkelde situatie ontstond. Een vrouw die getrouwd was met een Fransman, eigenlijk het liefst na de scheiding terug wilde naar NL maar voor de kinderen in Frankrijk moest blijven. Of een Canadese vader die na zijn scheiding terug ging naar Canada en de kinderen achter liet bij hun moeder in Nederland. Maar ook een stel waarbij moeder weer is gaan werken in Engeland, haar geboorteland, omdat ze in NL toch niet helemaal kon aarden. Nu reist ze op en neer en is alleen in de weekenden bij haar gezin. En dat trekt een behoorlijke wissel op het gezin.

Ben je ten einde raad als je je kind ontvoert naar een ander land? Is het egoïsme? Het is in ieder geval dus verboden. Goed dat de Koninklijke Marechaussee extra let op ouders die alleen met hun kind de grens over willen. Je moet er toch niet aan denken dat je kind ontvoerd wordt naar het buitenland. Ik ga snel alles in orde maken met de vader van mijn elfjarige! Kan dat weer van mijn lijstje!

Kijk en luister Cassius - The Missing

Geen opmerkingen:

Een reactie posten