dinsdag 16 januari 2018

"Laugh About It"

"Meneer heeft contact opgenomen met de reclassering en aangegeven zijn werkstraf niet te kunnen doen op dit moment aangezien hij ziek is. Hij zegt een ontstoken neus te hebben door cocaïnegebruik". Ik zat met twee andere collega's op een kamer te werken en één van hen las deze passage hardop voor. Het kwam uit een rapportage van de reclassering waarin de veroordeelde werd teruggemeld omdat hij zich meerdere keren niet aan de afspraken had gehouden en dus zijn werkstraf niet goed had verricht. We moesten alledrie grinniken. Het moet toch niet gekker worden...

Lachen op werk, wat mij betreft een must. We zijn bij het Openbaar Ministerie eigenlijk altijd bezig met serieuze zaken, met gebeurtenissen waar veelal slachtoffers bij vallen, waar leed is, verdriet, pijn en allerlei andere emoties om de hoek komen kijken. Om te ontladen, om je verbazing kwijt te kunnen (want vergis je niet, ook wij zijn nog dagelijks verbaasd over wat mensen anderen aandoen), is het dan nodig om er af en toe om te lachen. Je hoort ook wel eens dat artsen tijdens een operatie de meest gruwelijke grappen maken, misschien is het daarmee te vergelijken. Als je geconfronteerd wordt met veel ellende moet je ergens een uitlaatklep hebben. Humor is wat mij betreft een prettige vorm van ontlading. 

Op dezelfde dag twitterde mijn collega @VrouweJ een filmpje van een man die een manier had gevonden om zich onzichtbaar te maken voor de politie als deze achter hem aan kwam. De man had een levensgrote speelgoed traploper om zijn nek en liet zien dat hij het ding om zich heen liet zakken terwijl hij gebogen tegen een muur ging staan. Geen man meer te zien, alleen een ijzeren gebogen buis die uit de muur leek te komen. "Bril-jant! Dan zou je als boef bonuspunten moeten krijgen" zette ze erbij. Er ontstond een discussie met een andere twitteraar die vond dat je natuurlijk moet en mag lachen in het strafrecht maar dat je als OvJ niet op een openbaar forum je zo mag uitlaten. Ik snap hetgeen deze twitteraar zegt, en mijn collega ook. Maar zij maakte terecht de opmerking dat er ook gelachen moet kunnen worden in het strafrecht. En dat zij zich altijd voorbeeldig gedraagt op twitter en in de zittingszaal waarbij zij respect heeft voor de mens en oog voor een andere mening. Deze uiting op Twitter doet daar niets aan af.

Lachen moet, en als je met enige regelmaat een strafzitting bijwoont zul je zien dat er op openbare zittingen gelukkig ook vaak genoeg gelachen wordt. Soms is het dé manier om het ijs te breken en tot een goed gesprek te komen met een verdachte. En soms worden er hele grappige dingen gezegd in een rechtszaal waarover iedereen kan lachen. Ook een verdachte.
Een advocaat die een verdachte bijstaat wegens onzedelijk gedrag (het aanraken van een vrouw op haar billen) en dan een heel betoog begint dat de billen slechts een spierbundel zijn waarmee je geen ontuchtige/seksuele handelingen kan verrichten, de sluitspier buiten beschouwing gelaten, leidde jaren geleden tot een flinke lachbui bij de rechter, de verdachte en mijzelf (lees: "Shake Ya Ass").
De jonge verdachte die voor moet komen omdat hij aangehouden is met een enorme lading harddrugs bij zich (meer dan 30 pillen XTC, meer dan 10 gram cocaine en nog een behoorlijke lading amfetamine, deels verstopt in zijn ondergoed) en doodleuk verklaart dat hij inderdaad koerier is, waarop zijn advocaat de spraakverwarring aan het licht brengt en meldt dat de jongen als bijbaan pizzakoerier is, levert bij alle aanwezigen in de zaal gelach op.

En als je op twitter even zoekt via #verbaaltaal zie je dat er ook een heleboel is om om te lachen in het strafrecht. Gelukkig maar, het is namelijk allemaal al erg genoeg wat mensen elkaar aandoen en waar rechters, advocaten en officieren van justitie zich vervolgens dan vakmatig over moeten buigen. Humor is dan een welkome ontlading.

Kijk en luister Racoon - Laugh About It

Geen opmerkingen:

Een reactie posten