God is a DJ - Part 2

Al eerder schreef ik een stuk over dancefestivals, uitgaan en het gebruik van partydrugs. Dat het me opvalt dat veel mensen “pillen” slikken en het de gewoonste zaak van de wereld lijkt te zijn geworden. Ik las ergens een interview met een jongen en een meisje van begin 20, allebei student, die beiden vonden dat ze geen enkel risico namen met het gebruik van partydrugs. De jongen checkte nog wel wat hij nam en of de pillen te boek stonden als “ok”. Het meisje niet, “het was immers nog nooit mis gegaan”.

Dodelijke slachtoffers zijn voor de meeste mensen een “ver van mijn bed-show”. Voor mij aanvankelijk ook. Maar recent, met het Amsterdam Dance Event, kwam het toch een stuk dichterbij. Vanuit werk maar vervolgens in privékring kreeg een van de slachtoffers een gezicht voor me. Een prachtige vrouw in de kracht van haar leven. Een avond uit, dansen, feest vieren, op pad met haar geliefde. Het ging alleen mis… ze kwam niet meer thuis de volgende ochtend. Door de hitte bevangen dronk ze mogelijk zoveel water dat dat haar wellicht fataal werd.

XTC en alcohol is een combinatie waarvan iedereen zo onderhand weet dat dat niet ok is. Water drinken is beter. Met organisatoren is er gediscussieerd over gratis water verstrekken. Als je weet dat er op een dancefeest meer water wordt gedronken dan bijvoorbeeld bier, snapt iedereen wel dat er inkomsten te genereren zijn uit de verkoop van water. Een professionele organisator is geen filantropische instelling die uit hobby feestjes organiseert maar logischerwijs ook uit is op omzet en als het even kan winst draaien. Water duurder maken dan alcohol vind ik ook niet echt chique en werkt ook mogelijk het risico in de hand dat mensen dan toch alcohol combineren met drugs. Dat moeten we sowieso zien te voorkomen. Maar aan water drinken zitten dus ook echt risico’s verbonden als je er te veel van neemt. 


Walther Boer, arts op de afdeling nierziekten en hypertensie in het UMC te Utrecht, schreef een opiniestuk in het Parool, en schetste hoe watervergiftiging kan ontstaan bij het gebruik van XTC. Als je normaal te veel water drinkt gaat dat via plassen je lichaam uit. Maar XTC geeft via je hersenen een signaal aan je nieren dat ze zoveel mogelijk water moeten vasthouden. Via zweten raak je dan wel water en zouten kwijt, maar je vult door veel water drinken alleen het water aan en niet de zouten. Daarmee draag je dan verder bij aan de gevaarlijke verdunning van de lichaamsvloeistoffen. Soep drinken zou een oplossing kunnen zijn. Misschien een gat in de markt voor de feestorganisatoren?

Ik blijf het een ingewikkelde kwestie vinden, want de behoefte aan dat enorme water drinken komt deels wel voort uit het feit dat je een pil of een deel ervan slikt. Dus je neemt zelf het risico.
En daarmee samen hangt de discussie van het bezit van die pil(len). Dat is een strafbaar feit. Als Openbaar Ministerie proberen we uiteraard de producenten op te sporen en te vervolgen. En op festivals en feesten controleren we ook de bezoekers op het bezit. Dat leidt tot stevige discussies over bijvoorbeeld of je nou wel of niet een strafblad hebt als je een boete betaalt, en daarmee samenhangend of je een verklaring omtrent gedrag krijgt. Het is allemaal niet zo zwart wit als sommigen stellen. Het bezit van een pil wil echt niet meteen zeggen dat je die verklaring niet meer krijgt. Op de site van de dienst Justis, die de VOG verstrekt, staat ook dat als je wel strafbare feiten op je naam hebt staan door Justis beoordeeld wordt of deze relevant zijn voor het doel waarvoor de verklaring is aangevraagd.

Tot op heden schiet elke dag wel een keer die prachtige vrouw door mijn hoofd die niet meer thuis kwam na een avondje op het Amsterdam Dance Event. Het is wat mij betreft te makkelijk om “eigen schuld” te zeggen. Ik weet namelijk zeker dat mensen dat zullen doen. Ik weiger om op die manier hierover te denken, het leidt ook nergens toe. Bovendien weet ik ook niet de exacte details van wat er is gebeurd. Ik weet niet of deze vrouw een ervaren gebruikster was of mogelijk voor het eerst een keer iets probeerde. En hoeveel ze dan heeft genomen.
Ik ben meer bezig met het verdriet van haar nabestaanden. Het idee dat haar partner aan het ziekenhuisbed stond, haar zag vechten voor haar leven, en alleen naar huis moest. En hun gezamenlijke dierbaren op de hoogte moest brengen van het feit dat een avond feest geëindigd was in een intens drama. Nu ik dit schrijf krijg ik weer kippenvel en tranen in mijn ogen, dit gun je niemand. Voor de achterblijvers was dit iemand van wie ze intens hielden en mooie herinneringen aan hebben en willen houden.

Ik hoop alleen wel dat mensen die dit lezen beseffen welk risico ze nemen. Partydrugs… echt, hoezeer je ook denkt dat je er “verstandig” mee omgaat. Je neemt risico’s, niet alleen voor jezelf (zowel voor je gezondheid als mogelijk voor je carrière), maar dus ook voor de mensen die van je houden. En als je dan toch echt wilt gebruiken, check wat je neemt, verblijf niet in hele warme ruimtes, lees wat het met je lichaam kan doen, zorg dat je weet hoe je moet reageren als je je niet goed voelt (oplosboullion mee?) en ga snel richting een arts…al is dat dus ook geen garantie dat het goed afloopt.
Zoals ik mijn eerdere stuk hierover afsloot en Pink zingt… It’s just how you use it…

  


Reacties