“I put a spell on you”

“You make it look like it’s magic 
Cause I see nobody, nobody but you, you, you… “
Hoeveel vrouwen zijn met zo’n tekst niet te verleiden? En als dat dan gevolgd wordt door de woorden: So I'ma care for you, you, you
I'ma care for you, you, you, you, yeah 

Cause girl you're perfect
 
You're always worth it”, dan zijn er een heleboel om denk ik.

Het is een stukje tekst uit een liedje (The Weeknd - Earned it) van de soundtrack van Fifty Shades of Grey. Een film die in premiere gaat vlak voor Valentijnsdag en aan de vooravond van de Europese dag van het slachtoffer. “Huh? Wat doet die dag van het slachtoffer in dit rijtje?” denk je wellicht. Dat zal ik uitleggen. Ik was laatst als persofficier aanwezig bij een zaak waarbij 6 mensen verdacht werden van mensenhandel. In zulke zaken worden vrouwen naar Nederland gelokt met het verhaal dat er liefdevol voor ze gezorgd gaat worden, dat ze een fantastische toekomst te wachten staat, beter dan in hun eigen land, maar eenmaal hier worden de vrouwen gedwongen te werken in de prostitutie. Gedwongen hun lichaam te verkopen, 14 tot 16 uur per dag aan een stuk door te werken, al hun geld af te staan, en al het contact met hun familie te verbreken. De vrouwen, illegaal in Nederland, krijgen het gevoel dat ze geen kant op kunnen. Toen er in deze zaak een huiszoeking werd gedaan bij de verdachten en men op een zeker moment een keukenkastje opentrok kwam er een graatmager meisje tevoorschijn, bevend als een rietje. Ze had zich verstopt, bang te worden gepakt met gevolgen waar ze als de dood voor was.

In dit soort zaken worden de slachtoffers verleid met liefde, net als in loverboy-zaken. Meisjes, vrouwen, op zoek naar warmte, veiligheid, aandacht en liefde, denken dat ze de ware tegen het lijf lopen, geloven in al zijn goede bedoelingen, maar worden slachtoffer. Verleid met mooie woorden, cadeaus, toekomstplannen, tot ze zo afhankelijk zijn dat ze niet meer zonder deze man kunnen. Omdat hij dreigt ze iets aan te doen, dreigt hun aan te geven als ze illegaal zijn of dreigt filmpjes of foto’s te verspreiden op het internet. Slachtoffers die misschien eerder op een Valentijnsdag nog heilig geloofden in hun “grote liefde” en hun toekomst met hem. Slachtoffers waar we in de week van het slachtoffer ook bij stil mogen en moeten staan. Want het vertrouwen wat deze vrouwen en meisjes hebben in de toekomst, in liefde, in zichzelf, in andere mensen, is ernstig beschadigd en niet zo maar hersteld.

Deze vrouwen zijn gedwongen hun grenzen over te gaan en konden op een zeker moment geen weerstand meer bieden. Is het ver gezocht als ik me afvraag of sommige vrouwen door een “hype” als Fifty Shades ook hun grenzen over gaan? Omdat ze denken dat dat “in” is, er tegenwoordig bij hoort, "vanille-seks" alleen niet genoeg is? Ik heb de boeken ook gelezen, en ben ook benieuwd naar de film.
Al was het alleen maar om zelf een mening te kunnen vormen over hoe het boek is verfilmd en om te zien hoe Anastasia, een behoorlijk sterke persoonlijkheid, in de film haar grenzen verlegt. Met grenzen verleggen is niets mis, maar ik hou mijn hart vast voor de vrouwen die hun grenzen overgaan, en de weg terug niet goed weten te bewandelen. Omdat ze gechanteerd worden, bedreigd worden, gedwongen worden, omdat ze slachtoffer zijn geworden...


Reacties

  1. Beste Gabriëlle,
    Of de trilogie van E.L. James - of de film - mensen doet geloven dat vanille-seks niet meer genoeg zou zijn, lijkt me inderdaad wat vergezocht. Ik denk dat het mensen wel aan het denken en experimenteren zet. En vanuit dat oogpunt is het een "zegen" dat James de boeken schreef. Maar de boeken (en dus ook de film) zijn fictie en de vraag is in hoeverre een hype rondom dergelijke fictie iemands "werkelijkheid" kan veranderen (?) Ik denk dat die kans net zo groot is als dat je beïnvloed wordt door bv. reclame of wat je op televisie voorgeschoteld krijgt of dat wat jouw "omgeving" als waarheid aanziet...

    Wij zijn als Stichting Info BDSM sinds jaren actief op het vlak van informatieverspreiding en mentoring ivm BDSM. We weten uit ervaring dat onder het mom van BDSM minder fraaie zaken gebeuren; maar dan betreft het geen BDSM meer, maar machts- en meestal ook seksueel misbruik. Dat is een erg belangrijk onderscheid dat wij - en wij overigens niet alleen - trachten uit te dragen. BDSM staat volledig haaks op geweld en misbruik omdat er een essentiële vrijwilligheid aan voorafgaat en dat respect en vertrouwen tussen de belevende partners van prioritair belang zijn.
    Tot slot: onderdanigheid/submissiviteit heeft niet noodzakelijk te maken met het hebben van een zwakke persoonlijkheid. Het komt best vaak voor dat mensen met een uitgesproken sterke persoonlijkheid juist ervoor kiezen om onderdanig te zijn in een seksueel-erotische context.
    Beste groet!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten