"No more drama"

Voor het eerst van mijn leven ging ik dit jaar naar het North Sea Jazz festival (NSJ). Eigenlijk was vorig jaar al de bedoeling maar toen liet mijn gezelschap het afweten en belandde ik dat weekend op een dancefestival in het Amsterdamse bos. Dit jaar was ik vastbesloten om NSJ niet te missen dus al vroeg een kaartje gekocht. En toen het eindelijk zover was moesten we eerst drie uur file-drama trotseren om uiteindelijk in Ahoy ons te kunnen storten in het festivalgedruis.

Het was leuk om zoveel muziekliefhebbers bij elkaar te zien. Jong, oud, dik, dun, staarten en tattoos, dreadlocks en grijze dakduiven. Met allemaal één doel voor ogen: genieten van de optredens en de muziek. Het is weer eens iets anders dan een dancefestival. Ik heb niemand gezien die onder invloed was van wat dan ook. Er werd alcohol geschonken maar mij is niet opgevallen dat er mensen zoveel dronken dat ze niet meer op hun benen konden staan. Het was prachtig weer en iedereen was blij. Mogelijk liepen er wel mensen onder invloed van andere genotsmiddelen rond, maar niet opvallend.

Het festivalseizoen is in volle gang, ieder weekend is er wel ergens iets te doen. In Amsterdam alleen al zijn er in de zomermaanden meer dan 100 festivals. In het Amsterdamse bos kun je de bomen er bijna niet meer door zien. Een deel van de festivals is dancefestival. Ik schreef er al eerder over dat in de Dance-scene drugsgebruik bijna normaal is geworden. Vanuit mijn werk neem ik deel aan overleggen die gaan over evenementen en Dance-events. We zouden het liefst willen dat drugs een no go zijn, maar het is een utopie te denken dat dat ooit nog zover zal komen. Dus moet er goede voorlichting zijn, proberen we het beheersbaar te houden en zijn er instanties die alert zijn op de ontwikkelingen en doseringen van de in omloop zijnde drugs. Als niet-gebruiker leer ik regelmatig weer wat. Zo begreep ik deze week dat de Xtc-pillen in het verleden zich van elkaar onderscheiden door de stempel die ze door de producent krijgen. Het aanschaffen van zo’n stempelapparaat is een kostbare grap. Blijkbaar kan of wil niet iedere XTC-producent tegenwoordig voor zijn verschillende te produceren pillen een andere stempel aanschaffen, dus ze geven de pillen nu een andere kleur mee in plaats van een andere stempel. En door het kleurverschil zou je als gebruiker moeten  kunnen afleiden hoe sterk de pil is. Probleem waar je alleen dan wel tegen aanloopt is dat je in het donker op de dansvloer niet echt meer goed het kleurverschil kan zien tussen bijvoorbeeld een groene en een blauwe pil. Dat kan dus hele gevaarlijke situaties opleveren.

Het blijft natuurlijk ieders eigen verantwoordelijkheid en keuze om partydrugs te gebruiken. Maar recent hoorde ik alarmerende berichten van de wat oudere pubers in mijn omgeving. Ze gaan in de zomermaanden via de sportclub naar een toernooi wat op verschillende plaatsen in het land georganiseerd wordt. De bedoeling is dat je je met een gemengd team inschrijft maar van sporten komt het in het weekend niet. Het is alleen maar feesten. We hebben het over tieners van 15, 16, 17 jaar. Feesten waar dus geen alcohol geschonken mag worden. De teams moeten wel begeleid worden. Dat doen de oudere broers of zussen die 18, 19 of 20 zijn. Van een van hen hoorde ik dat er op die feesten veel pillen in omloop zijn. Enkele deelnemers dealen zelf, verkopen pillen voor €15 per stuk en verdienen zo een aardig zakcentje. Ze nemen ze mee naar binnen door zelf voor het toernooi sigaretten te schieten (je weet wel, met zo'n apparaat waar je zelf een filtersigaret mee kan bouwen) die alleen voorin tabak hebben zitten en verder opgevuld zijn met Xtc-pillen. Ik vond het schokkend te horen. Zijn deze jongeren oud en wijs genoeg om te weten wat ze doen? Kennen ze het verschil tussen de blauwe en groene pil? Wat als het mis gaat? Is dit een generatie die dit de normaalste zaak van de wereld vindt en zich voldoende heeft verdiept in de risico’s? Wat vinden hun ouders hiervan? Ben ik echt oud aan het worden dat ik dit zorgelijk vind? Kan ik mijn zoon over 5 of 6 jaar verbieden hierheen te gaan? Is het wachten op een drama omdat een 15-jarig pubertje een verkeerde partij pillen verkoopt  op zo’n feestje? Is dit het gevolg van de grens voor het gebruik van alcohol verleggen naar 18? Ik heb eerlijk gezegd zelf geen antwoord op al deze vragen. Ik maak me alleen wel zorgen. Mede omdat ik op de dancefestivals waar ik zelf in de afgelopen jaren ben geweest ook wel mensen die ouder waren onwel heb zien worden door onverstandig gebruik. Om nog maar niet te spreken van het strafrechtelijke aspect van dit alles. Ik ben benieuwd wat een controle op een dergelijk “sport”toernooi oplevert aan pillen en (minderjarige) dealers? En welke producent of tussendealer voelt zich hier verantwoordelijk voor?

Volgend jaar ga ik denk ik weer naar NSJ. Het is me goed bevallen, al vond ik het wel iets te druk. Maar ik ben niet aangestaard door grote donkere pupillen en heb geen verdwaasde mensen zien rondlopen. En het enige drama dat zich op de vrijdag voltrok was Mary J. Blige die op het podium languit ging liggen omdat ze met haar hele ziel en zaligheid zong dat ze “No More Drama”  wilde in haar liefdesleven. Herkenbaar, in de liefde ontkomen we geen van allen aan drama ook al willen we het niet. Ik hoop alleen dat iedere gebruiker van partydrugs goed nadenkt en weet wat hij of zij doet zodat ook zijzelf en hun omgeving niet ook nog in een ander drama terecht komen.

Reacties

 1. ... Nou ... ! Dat is óók wat ... Ik krijg: -
  ""Mary J. Blige - No More Dra..." Deze video is niet langer beschikbaar vanwege een auteursrechtclaim door NTR.
  Het spijt ons." -
  Dat wil wel eens vaker gebeuren bij YouTube. Via Veveo zijn er dan wel eens grapjes mee uit te halen, maar goed, dat zullen we dan maar niet doen en zo erg is dat nu ook weer niet.

  Wat je 10-jarige zoon betreft, hebben jullie de pech dat jullie in (de nabijheid van) Amsterdam wonen. Amsterdam is een niet-zo-gemakkelijke-stad.

  Het zou aanbeveling verdienen hem kennis te laten maken met topsport. Dat gaat makkelijk, voor een tienjarige. Bijvoorbeeld wielrennen. Dan kan hij naar de Tour de France. Of wedstrijdroeien. Je kent zelf meer dan genoeg sportverenigingen voor topsport, vanuit je studententijd.

  Het gaat er dan om, dat hij een goed voorbeeld heeft.
  En dat hij langzaampjes verstandig ingenieus slim en wijs wordt meegetroond naar de indiviualistische topsport-beoefening.
  Daaruit zijn heel erg goede intellectuele academici en voorgangers in de maatschappij voortgekomen.

  Het is niet makkelijk om een goed voorbeeld voor hem te vinden waar hij achteraan kan lopen. En waarvan hij, als een soort Che Guevarra, kan zeggen zo wil ik ook zijn.
  Maar je slaagt erin.
  Dat weet ik zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. YouTube heeft 'm zelf al overgenomen van VEVO, zie ik dus je zou je link op de site even eenvoudig kunnen veranderen in:

  https://www.youtube.com/watch?v=em328ua_Lo8

  en dan is er niets aan de hand.

  Het zij zo. Amen, en onmiddellijk weer aan de slag. Goeidag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor je tip Juzo… enne, hij sport komend seizoen voor het tweede jaar in de selectie bij een grote sportclub… dus dat zit vooralsnog wel goed;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal in orde. Veel succes! - '\^_^/' -

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten