“In And Out Of Love”

Een paar jaar geleden, toen ik nog bij EenVandaag werkte, ben ik voor een interview eens bij Armin van Buuren thuis geweest. Hij woonde toen nog in een Vinex wijk en stond op het punt te gaan verhuizen naar een oud pand in Leiden waar hij onder andere meer ruimte zou hebben voor zijn studio. Het was grappig om te zien dat in het nieuwbouw rijtjeshuis op de bovenverdieping grote hits waren ontstaan. Dat Sharon den Adel van Within Temptations daar de trap op was gegaan om samen met Armin het nummer “In And Out Of Love” te maken. 

Wat ik zo bewonderenswaardig vond aan Armin was dat hij, ondanks alle clubs en feesten waar hij draaide, een hele gezonde levensstijl op na hield. Een leven waarin hij de hele wereld overvloog en soms op één dag meerdere tijdszones aantikte. Hij sportte veel, at gezond en gebruikte geen partydrugs. Hij had een rechtenstudie afgerond zodat hij juridisch wist hoe hij zijn zaak goed moest runnen.

Vrijdag 16 oktober is hij in Amsterdam. Het Amsterdam Dance Event (ADE) gaat vanaf 14 oktober weer van start. Naast Armin kunnen we ook gaan genieten van David Guetta, Carl Cox, 2manyDjs, Don Diablo, Fritz Kalkbrenner, Joris Voorn, Martin, zowel Solveig als Garrix en nog heel veel meer. Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel DJ’s er de komende paar dagen Amsterdam aan doen (klik hier voor de hele lijst). Ik denk dat we als Nederland eigenlijk heel trots moeten zijn op het feit dat we zo’n internationaal dance-event organiseren. En dat het ook echt een exportproduct is waar we enorm trots op mogen zijn.

Vanuit mijn werk ben ik betrokken bij enkele overleggen waar het ADE al maanden weer ter sprake komt. Bijvoorbeeld in de subdriehoek evenementen en in het Horizontaal overleg Dance-events. We hebben het over veiligheid, over mogelijke incidenten. Afgelopen editie hadden we immers 3 doden te betreuren. Hoe gaan we hiermee om, kunnen we dit voorkomen? En als het weer gebeurt, welke partijen moeten elkaar dan direct kunnen bereiken en informatie met elkaar delen. Hoeveel informatie kunnen we delen als OM als het gaat om doden waarbij er een strafrechtelijk onderzoek komt kijken? We zijn ons ervan bewust dat het alleen maar kan gaan om risico-beperking en niet risico-uitsluiting.

Als OM moeten we ook letten op overtredingen van de Opiumwet. Helaas is het zo dat een neveneffect van de Dance-scene het gebruik van partydrugs behelst. In de overleggen waar we aan deelnemen bepalen we met de gesprekspartners hoe we hiermee omgaan. Zo heeft Jellinek testpunten in de stad en wordt er ook continue in de gaten gehouden welke soorten pillen er op de markt circuleren. Op het moment dat het gaat om levensgevaarlijk spul, denk bijvoorbeeld aan de witte heroïne van vorig jaar, kan er een red alert uit. Dan gaan we over naar de hoogste staat van paraatheid en wordt er van alles in stelling gebracht om mensen te waarschuwen. Als OM Amsterdam hebben we de richtlijn dat we mensen aanhouden en vervolgen als ze meer dan 5 pillen bij zich hebben. Heb je er minder bij je dan moet je ze inleveren en mag je niet naar binnen bij het feest waar je voor de deur staat. De organisatoren van de verschillende events die vallen onder de ADE-vlag moeten zich ook houden aan bepaalde regels. Zo moeten zij er bijvoorbeeld voor zorgen dat er goede controle aan de deur is met betrekking tot onder andere drugs. En ze moeten ook zorgen dat er voldoende EHBO-mensen in huis zijn en dat er voor de bezoekers gratis water te krijgen is.


Laten we hopen dat er dit jaar de optredens van de DJ's en de fantastische sfeer de boventoon voeren, dat iedereen goed weet wat hij drinkt, slikt of op andere wijze tot zich neemt. Het is een utopie te denken dat er geen partydrugs gebruikt gaan worden. Maar let op hoe je het gebruikt. En mocht je twijfelen… misschien is de wetenschap dat Armin gewoon nuchter staat te draaien een goede motivatie om het ook zonder te proberen. 

Reacties