"Happiness"

Als een man goed kan zingen kan ik in katzwijm vallen… Ik ben wel eens ter plekke in de schouwburg kortstondig straalverliefd geworden op Paul de Munnik van Acda en de Munnik op het moment dat hij alleen achter de piano kroop en zong. Op straat was hij me denk ik in het voorbij gaan niet echt opgevallen, maar daar achter de piano mooie liedjes zingend hing ik aan zijn lippen.

Na afloop met Jonathan Jeremiah zelf!
Vorige week was ik met mijn lief bij een concert van Jonathan Jeremiah in TivoliVredenburg. Het was een last-minute idee omdat we dachten dat het uitverkocht was. Maar dat was dus niet zo, wat een geluk!! De week ervoor zaten we bij Simply Red in Ziggodome. Eigenlijk moet je het niet met elkaar vergelijken maar zo kort na elkaar doe je dat toch. Beiden waren kwalitatief sterk, ik heb geen valse noot gehoord, maar Simply Red speelde exact de plaat na terwijl Jonathan Jeremiah ruimte had voor improvisatie en contact maken met het publiek. En dat laatste vind ik toch echt leuker.

Ik heb in de loop der tijd best wat concerten bezocht. Als nakomertje vonden mijn broers en zussen het blijkbaar een onderdeel van mijn opvoeding en daar ben ik ze nog altijd dankbaar voor. Ook ik probeer het mijn zoon mee te geven en met een jaar of 5 stond hij in het Vondelpark op zondagmiddag al vooraan bij Alain Clark. Mijn eerste concert was Madonna ergens in de jaren 80 in de Kuip. Daarna volgden onder andere Prince, de Simple Minds, Tears for Fears, Matt Bianco (gun me een guilty pleasure), Lenny Kravitz, Crowded House, De Dijk, Sharon Jones & The Dap Kings, Oletta Adams, Robbie Williams, Take That (nog een guilty pleasure), George Michael, Bo Saris, Jill Scott en nog heel veel meer. De laatste jaren ook nog Beyoncé en Rihanna. Vooral bij die laatste twee viel me op dat een groot deel van het publiek de zaal verlichtte door het filmen met de smartphone. Dat komt ook duidelijk door de leeftijd van het publiek. Hoe jonger het publiek hoe meer er gefilmd wordt.

Bij Simply Red en Jonathan Jeremiah werd in verhouding weinig gefilmd. Ik heb bij de laatste op een zeker moment wel even staan filmen. Vervolgens bedacht ik me dat het zo mooi was dat mijn Periscope-volgers dit ook wel even mochten weten. Maar ik heb volgers die (heel gezond) op zaterdagavond duidelijk niet met hun telefoon bezig zijn want er schakelden niet echt veel kijkers in :-). Als je filmt met Persicope kun je de instellingen zo zetten dat het filmpje ook meteen opgeslagen wordt op je telefoon. Dus ik kon zelf een paar dagen later ook nog de opname terug kijken.

De video-functie en foto-functie op je telefoon kan ook op andere manieren van pas komen. In Opsporing Verzocht heeft de Amsterdamse politie samen met het Openbaar Ministerie recent een oproep gedaan omdat we op zoek zijn naar twee mannen die twee apotheken hebben overvallen. In beide apotheken hingen camera’s dus die beelden konden we sowieso laten zien. Maar omstanders waren zo alert om bij de eerste overval een foto te maken van de scooter waarop ze vluchten en bij de tweede overval de vlucht te filmen. En deze beelden kwamen gelukkig bij de politie terecht en konden en mochten we gebruiken en zodoende tonen in Opsporing Verzocht.

Steeds vaker zien we dat omstanders belangrijke informatie hebben gefilmd of gefotografeerd die van belang kan zijn bij het oplossen van strafbare feiten. Mensen hebben alleen nog wel eens de neiging om die beelden af te staan aan een Tv-zender zodat ze in het dagelijkse nieuws getoond kunnen worden. We kunnen dat niet tegen houden maar we zijn er geen voorstander van. Ik heb in een eerdere blog ("My camera never lies") al geschreven over beelden die deels specifieke daderinformatie kunnen bevatten waardoor wij ze niet direct zouden uitzenden omdat we dat nodig hebben om de zaak op te lossen. Maar wij letten er ook altijd op dat we omstanders, mogelijke getuigen, en slachtoffers onherkenbaar in beeld brengen. De dader kan immers de beelden ook op TV te zien krijgen en als hij dan een belangrijke getuige herkent kan dat vervelende gevolgen hebben voor die getuige. Een kat in het nauw kan rare sprongen maken.

Nog even terug naar die concerten. Bij optredens waar veel tieners komen, zoals bijvoorbeeld bij One Direction, zorgde concertorganisator Mojo ervoor dat er extra oplaadpunten voor mobiele telefoons waren. Zo werd voorkomen dat alle tieners na afloop doordat hun telefoon leeg was niet meer hun ouders konden bellen om hen op te komen halen. Slim bedacht!


Op mijn wensenlijstje staat nog altijd een concert van The Style Council. Ik hoop dat ze ooit nog eens bij elkaar komen. Komend weekend staat er wel weer een ander optreden op mijn programma. Ik ga niet verklappen waar ik naartoe ga. Als je nieuwsgierig bent, volg me dan maar op Periscope. Dan zal ik ervoor zorgen dat je een stukje mee kan kijken ;-) (Tipje: Believing is seeing!)

Reacties