"Guns in the sky"

Mijn kind wil af en toe wel eens iets doen of zeggen zonder dat hij helemaal door heeft wat hij doet of zegt en waarvan hij de gevolgen ervan niet overziet. Zo kwam hij een paar jaar geleden met een paar vriendjes thuis en riep hij me vanaf de voordeur toe “Mam, wat betekent “Made in Taiwan?”. Ik gaf aan wat dat betekende en hoorde de achtarigen tegen elkaar zeggen “dan is ‘ie echt hoor!” Die woorden vond ik wat dubieus dus ik ging maar eens even kijken wat er dan “echt” was en schrok me rot. 

Ze stonden met een zwaar zilverkleurig luchtdrukpistool in hun handen en hadden daar in de buurt mee over straat gelopen. Ze hadden het ding ook getoond aan voorbijgangers. Gelukkig niet dreigend maar meer om te vragen of mensen dachten dat het ding echt was. Uiteindelijk had mijn kleine man tegen zijn vriendjes gezegd dat ik het wel zou weten omdat ik “tenslotte ook met de politie samen werk”. Het ding hadden ze met z’n vieren grondig bestudeerd en zo kwamen ze dus met de vraag bij mij aan. Ze hadden, logischerwijs op hun leeftijd, geen benul van dat wat ze in handen hadden een verboden wapen was en dat ermee over straat lopen tot nogal vreemde onrust- en panieksituaties kon leiden.

Zowel tijdens mijn perspiket als tijdens mijn opvangdienst in de afgelopen weken werd ik geconfronteerd met jongens van een jaar of 13, 14 die dachten grappig te zijn door op het Centraal Station in Amsterdam ergens een voorwerp naar binnen te gooien, “Allah Akbar” te roepen en hard weg te rennen. In de huidige tijd, na onder andere de gebeurtenissen in 2015 in Parijs, is dit verre van grappig en veroorzaak je met zo’n “geintje”  enorm veel onrust en in het slechtste geval enorme paniek. De Amsterdamse politie heeft naar aanleiding van het eerste incident al duidelijk laten weten in een persbericht dat dit gedrag levensgevaarlijk kan zijn. Als gevolg van het hele gebeuren werd een deel van het Centraal Station afgezet en kwamen er explosievenverkenners om de tas die gegooid was te onderzoeken. “Kostbaar grapje” dus ook nog eens.

Maar het is niet alleen kostbaar en paniek veroorzakend. Het gevolg is ook dat er veel politie ingezet wordt naar aanleiding van dit soort meldingen en dat betekent dat ze op dat moment niet op een andere plaats hun politiewerk kunnen doen. En daarnaast is het ook nog eens zo dat de politie getraind is om in dit soort situaties zeer adequaat en alert te reageren en dat dan de veiligheid van het grote publiek prioriteit heeft. Er zal alles op alles gezet worden om eventuele verdachten te pakken en onschadelijk te maken. En ik denk dat je dan niet meteen met fluwelen handschoenen wordt aangepakt of dat er vriendelijk aan je gevraagd wordt wat je precies waarom aan het doen was. In het buitenland hebben we ook al gezien dat politie daarbij het wapen trok en een vermoedelijke dader neerschoot. Ik zeg zeker niet dat dat in Nederland ook meteen zal gebeuren, maar dat je de kans neemt als grappenmaker om hardhandig aangepakt te worden moet je je wel beseffen. En of dat het nou allemaal waard is vraag ik me af. Ik denk niet dat je daarmee door je vriendjes als stoer en cool wordt gezien. 

Kinderen doen dingen die ze nog niet kunnen overzien en dat heeft ook te maken met het feit dat tot hun 25e hun hersenen nog niet volgroeid zijn. In de hersenen zit een deel, de prefrontale cortex, dat betrokken is bij cognitieve en emotionele functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing (zie ook Wikipedia). Aangezien die prefrontale cortex zich nog tot je 20e tot 25e ontwikkelt is pubergedrag waarbij impulsief en onnadenkend gehandeld wordt ook te verklaren door het feit dat dat hersendeel nog niet volgroeid is. Belangrijk dus om met je pubers en jong volwassenen misschien af en toe de risico’s van hun impulsieve gedrag eens te bespreken. 

Dat luchtdrukpistool overigens… Ik was natuurlijk wel heel benieuwd hoe de achtjarigen daar nou aan kwamen. Ze bleken het gekregen te hebben van een van de studenten uit een jongenshuis in de buurt. Ik heb het wapen in een plastic tas gedaan (durfde er toch echt niet open en bloot mee over straat) en ben, na overleg met de andere moeders, maar eens gaan informeren wie er had bedacht dat je dit ding aan achtjarigen moest geven. Ik was best boos namelijk. Er werd open gedaan door een van de jongens, ik denk dat hij een jaar of 21 was. Hij vertelde me dat het wapen stuk was, totaal onbruikbaar en dat het hem voor de jongens leuk had geleken als ze er op straat “oorlogje” o.i.d. mee konden spelen. De bijnaam in het studentenhuis van deze jongen was Gamba… omdat, zo zeiden zijn huisgenoten, hij de herseninhoud had van een garnaal… Ik hou het er maar op dat ook bij Gamba de prefrontale cortex nog niet helemaal volgroeid was… 

Kijk en luister naar INXS - Guns in the sky

Reacties