"Une belle histoire"

Een paar weken geleden gaat mijn telefoon. Aan de lijn tref ik een redacteur van het radioprogramma ’t Wordt Nu Laat van WNL. Of ik het leuk vind om aan de hand van “de soundtrack van mijn leven” twee uur lang te gast te zijn in hun programma. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Twee uur lang mogen praten over mijn werk en mooie herinneringen aan de hand van mijn favoriete muziek op radio 2. Lijkt me enorm leuk! Dus ik zeg ja… “Het is alleen wel van 00.00u tot 02.00u ’s nachts...” “Oh… ok…” (wie luistert er dan in hemelsnaam vraag ik me nog af) maar het maakt me niet minder enthousiast en ik ga aan de slag met mijn muzieklijstje.

Intussen nadert de uitzending. Vanavond, de nacht van 31 mei op 1 juni, is het zover en naast de muziek denk ik intussen toch echt wel na over wat ik kan verwachten van het gesprek. Politie en justitie zijn veel in het nieuws. En niet altijd even positief. Dit weekend zijn de media nog vol van berichten dat advocaten de noodklok luiden omdat in beslag genomen spullen zouden verdwijnen. Ik heb er zelf geen onderzoek naar gedaan dus kan er niet veel over zeggen. Maar men zegt wel eens dat alles wat je kan verzinnen gebeurt, dus dan bestaat wellicht de mogelijkheid dat dit soort dingen ook gebeuren? Maar als het al zo is ga ik er vanuit dat sprake is van incidenten. Jaarlijks worden er meer dan 200.000 items in beslag genomen door de politie en Bijzonder Opsporingsdiensten. De Domeinen Roerende Zaken beheert de in beslag genomen goederen. De regelgeving en procedures rond beslag zijn sinds 2011 aangescherpt. Iedere casus waarin er iets niet goed gaat of waarin verbetering mogelijk was, is er één te veel. Indien we gevallen zouden kennen, zouden we ze tot op de bodem uitzoeken. Indien er iets mis gaat, roepen wij betrokkenen in dit soort gevallen ook op om aangifte te doen. Een onderbouwde aangifte kan startinformatie bevatten voor een onderzoek.

Maar feit is dat waar mensen werken fouten worden gemaakt, en bij grote organisaties zitten er helaas soms ook mensen tussen die kwaad willen. Zo staat deze week ook in Den Bosch de zaak rond de politiemol weer ter zitting. We doen allemaal ons uiterste best om dingen goed en zuiver te laten lopen. Maar ook wij treffen dus wel eens mensen die kwaad in de zin hebben. Ik ben altijd wel benieuwd waarom iemand tot dit soort daden komt. Zijn er problemen in de privésfeer die iemand zo denkt op te lossen, is iemand overwerkt en gaat iemand door de druk dan ineens rare dingen doen, wordt de verleiding ineens te groot? Wat zou het zijn?

Gelukkig zijn dit incidenten, uitzonderingen. Ik ervaar eigenlijk altijd dat ik werk met heel veel integere en enthousiaste mensen die allemaal hun uiterste best doen. Vorige week nog was ik te gast bij een bijeenkomst van de politie over de inzet van (sociale) media bij de opsporing en ander politiewerk. Ik trof allemaal innovatieve mensen die hard nadenken over wat er mogelijk is en meer kan in de huidige tijd. Als voorbeeld werden genoemd de recente inzet van advertising op Facebook in de Amsterdamse onthoofdingszaak. Maar ook de inzet van een mobiel medialab, een grote truck die vlakbij een plaats delict werd geplaatst met allerlei communicatietools. Mensen uit de buurt konden in deze bus beelden bekijken waarbij ze hielpen met meedenken aan het oplossen van de zaak. En dan niet te vergeten de inzet van de (social) media bij het oplossen van de Jumbozaak in Noord Nederland. En ook moet je denken aan het posten van berichten op Facebook waardoor gestolen fietsen terug komen bij hun rechtmatige eigenaar of het inzetten van Whatsapp bij een buurtonderzoek. Ik hoorde ook een politieman zeggen dat het mooi zou zijn als we zover komen dat we een 112-melding ooit via Whatsapp kunnen gaan doen. “Want” zo zei hij “wie belt er nou tegenwoordig nog, dat is hooguit mijn moeder. Mijn kinderen appen alleen nog maar!”

Mijn aandacht werd ook getrokken door een gedreven politieman die de jongerenchat met de politie op poten had gezet. Elke dinsdag en donderdag tussen 19u en 21u kunnen jongeren live chatten met de politie over van alles en nog wat. Of het nu gaat over drank & drugs, loverboys, (nep)wapens, radicalisering, pesten of diefstal. Je kan als jongere met al je vragen terecht. En het blijkt een behoorlijk succes te zijn want er is veel animo.

Kortom, gedreven, innovatieve mensen die vooruit willen, die mee willen met de tijd en daar ook hard voor werken. Dit zijn bijeenkomsten waar ik blij vandaan kom, waardoor ik trots ben op de mensen met wie ik samenwerk. En dat moet wat mij betreft verteld blijven worden. Omdat dit het merendeel is van de mensen waar ik op werkgebied mee te maken heb.

Ik verheug me op vanavond, de radio-uitzending! Wie weet krijg ik daar ook de kans nog eens dit soort dingen te vertellen. Mijn muzieklijstje is klaar, maar dat was nog een behoorlijke opgave. Ik heb veel te veel favoriete muziek. De vraag was een lijstje van minimaal 10 à 15 nummers. Voor ik het wist had ik er al meer dan 40 op een rij. Dus ik moest ernstig schrappen. Uiteindelijk kwam ik nog boven de 20 uit. Benieuwd welke keuze de programma-makers daar weer uit gemaakt hebben. Als jij ook benieuwd bent, luister dan vannacht tussen 00.00u en 02.00u naar radio 2…

Kijk en luister Michel Fugain - Une belle histoire
Kijk en luister Douwe Bob en Amir - Une belle histoire


Reacties