"Consider me"

Ja hoor, ik heb er weer een… een ontzettende “vrouwen”-serie op Netflix. En ik heb afgelopen dagen meteen seizoen één erdoor heen gejaagd en ben gisteravond begonnen aan seizoen twee. Ik kijk Nashville! Als muziekliefhebber een makkelijke wegkijker over twee sterke vrouwen, Rayna (ergens in de 40, 2 kinderen) en Juliette (begin 20),  in de countrymuziek. Nou is dat niet bepaald mijn favoriete genre maar ik begin het zowaar te waarderen. De twee pittige hoofdrolspeelsters leiden beiden niet het meest eenvoudige leven en zijn ook nog eens elkaars rivalen in de platenbusiness onder hetzelfde label. En vooral de jongste is bij vlagen een enorm vals kreng. In ieder geval weten beide dames dondersgoed wat ze willen en kunnen ze zakelijk keihard zijn. De mannen om hen heen hebben zich aan te passen. 

Bij het OM is rond de 70% van de officieren vrouw. Ik heb het zelf over het algemeen niet zo op grote gezelschappen vrouwen. Ik vind vrouwen vaak veel gemener en vileiner onder elkaar dan mannen. Maar over mijn vrouwelijke collega’s heb ik eigenlijk weinig te klagen. Misschien komt dat door het type werk dat we doen, het zijn geen kleinzerige types, ze weten van aanpakken en er wordt weinig gemiemeld en gepiept. Prettig vind ik dat. Zeker als je nauw moet samenwerken of een week lang met elkaar op de kamer moet zitten tijdens de opvang. 

Opvang is piket tijdens kantoortijden. En dat betekent dat je samen het aanspreekpunt bent voor de politie voor een bepaald type zaken en voor een bepaald gebied waar de zaken gepleegd zijn. We overleggen met de politie over bijvoorbeeld het aanhouden van verdachten buiten heterdaad, over het plaatsen van telefoontaps, over het houden van huiszoekingen en het voorgeleiden van verdachten aan de rechter-commissaris omdat we vinden dat ze langer in voorlopige hechtenis moeten zitten.

Deze week draai ik de opvangdienst en heb ik het genoegen om met mijn collega ovj Katelijne den Hartog in de opvangkamer te zitten. En dat komt mooi uit want zo kan ik haar meteen bijpraten over de werkzaamheden van de persovj. Katelijne is namelijk mijn nieuwe collega-persovj. Ze heeft samen met enkele andere (vrouwelijke, jaja) collega’s gesolliciteerd naar deze portefeuille en vanaf deze week is ze de komende jaren naast mij het nieuwe gezicht naar buiten voor het Amsterdamse OM. Ze neemt de werkzaamheden over van mijn collega Eveline Smit die 3,5 jaar samen met mij persOvJ is geweest. Eveline gaat weer andere dingen doen.


Katelijne zal zich intern ook samen met mij bezig gaan houden met de toestemming om beelden uit te zenden op TV of op internet te plaatsen zodat we verdachten kunnen opsporen. Dat is naast de woordvoering ook een taak van de persovj. En ze zal ook gaan twitteren. Haar twitternaam is @katdhOM. Kortom, binnenkort ook Katelijne op radio, TV en andere media namens het Amsterdamse OM! 

Reacties