"Fragile"

Mijn twaalfjarige had laatst een studiedag. Dus een dagje thuis en ik vreesde dat ik de hele dag een pre-puber op de bank zou hebben hangen starend naar zijn telefoon, kijkend naar zijn favoriete vloggers. Het werd niet hangen op de bank maar, groot als hij al is, werd er ineens een enorme hut gebouwd in huis. Uit alle hoeken en gaten werden kussens, oude dekens, lappen stof en andere van pas komende troep gehaald en ineens was een deel van mijn woonkamer omgetoverd tot een knusse tent. Grappig dat dan ineens dat stoere pubergedrag weer weg is en hij zich zo kan vermaken. De kat kroop er ook bij... ik was bijna jaloers dat ik er niet de hele dag bij mocht hangen. 12 is groot maar gelukkig soms ook nog klein. 

Tijdens opvang werd ik recent door de politie gebeld omdat een aantal groep acht-kinderen een klasgenootje te grazen hadden genomen. Een van de jongens had het staan filmen en ik kreeg het filmpje te zien om te kunnen kijken wat er was gebeurd. Ik vond het naar om te zien. Er was er één die de klappen uitdeelde, het slachtoffer naar de grond werkte en toen nog even wat trappen na gaf. De rest stond er om heen, stond aan te moedigen en uit te dagen en toen het slachtoffertje stil bleef liggen na de klappen en schoppen stonden ze te schreeuwen en lachen dat hij "KO" was gegaan. Groep acht... net als mijn twaalfjarige... ik vind dat confronterend. Ze zijn nog zo klein en jong en doen dan al van die vergaande dingen.

Zo kwam er ook in de opvangdienst voorbij dat een 9-jarig jongetje mogelijk slachtoffer was geworden van afpersingen en bedreigingen door jongens van 13 en 14 jaar. Er zou al voor honderden euro's van het knulletje afgenomen zijn, er zouden messen getoond zijn en hij zou bedreigd zijn met de dood.

Het gaat om heftige feiten en ik vind het op zijn plaats dat deze jongens door de politie gehoord worden over hetgeen waar ze van beschuldigd worden. Ik ben alleen altijd wel alert op hoe ze op het politiebureau terecht komen. Je kan ze met veel toeters en bellen thuis of op school aan laten houden, maar over het algemeen geef ik er de voorkeur aan dat de politie de ouders benadert en hen meldt dat ze op een bepaald tijdstip verwacht worden op het politiebureau en dat ze recht hebben op een advocaat voor juridische bijstand. Of anders dat de jongens thuis worden opgehaald op een acceptabel tijdstip (einde middag, na schooltijd of in het weekend) door agenten in burger. En mocht het zo zijn dat de feiten zo ernstig zijn dat we ze willen voorgeleiden bij de rechter-commissaris, dan is het, na overleg met de Raad van de Kinderbescherming, een mogelijkheid om ze niet in de cel te laten overnachten maar thuis bij hun ouders. Ze moeten zich dan uiteraard wel weer melden als ze nog verder verhoord moeten worden of als ze naar de rechter-commissaris gaan.

Ik heb het met mijn twaalfjarige ook gehad over dit soort incidenten die ik op mijn werk tegen kom. Hij zei dat er bij hem in groep 8 gelukkig niet dit soort dingen gebeuren, al wordt er af en toe uit boosheid wel eens wat geduwd en getrokken... De hut is intussen weer afgebroken overigens. Vanavond ligt hij weer languit op de bank op zijn telefoon op Youtube naar Minecraft te kijken.... gelukkig heel onschuldig.

Kijk en luister Sting & Stevie Wonder - Fragile

Reacties