"Eenzame Kerst"

De kerstboom staat, al heb ik binnen een week ruzie met het ding want het weigert water en valt dus al uit. Kerst moet nog beginnen en ik zit zo met een kale boom... lekker wel! Maar het zal de pret niet drukken. Ik verheug me vooral op kerstavond. Voor de derde keer, het neigt traditie te worden, kerstdiner met vrienden en kinderen, toch al snel een gezelschap van een man/vrouw/kind of 21. 

Het is wel eens anders geweest. Ik ben geen decembermens. Zeker in de eerste jaren na mijn scheiding kon ik als een berg opzien tegen de feestdagen. Je kunt je zo verschrikkelijk eenzaam voelen in je eentje met kerst, maar ook alleen in een grote groep mensen. Eenzaamheid, in de decembermaand lijkt het een "hot item". De kerstdiners voor eenzame ouderen zijn dit jaar ook overboekt. Maar er zijn helaas veel mensen die niet alleen in deze tijd van het jaar zich eenzaam voelen maar het hele jaar door daarmee worstelen.

Afgelopen week deed ik de woordvoering in een zaak van een van mijn collega-officieren. Het was een bizarre zaak waarbij ik in de zittingszaal verbijsterd heb zitten luisteren. De verdachte was een man van tegen de zestig die uit eenzaamheid via internet contact zocht met andere mannen voor seks in zijn SM-kamer. En bij die sadomasochistische seks werd veel drugs gebruikt, heel veel drugs waaronder Methamfetamine, ook wel bekend als Crystal Meth of "Tina". Daarnaast werd er XTC en Ketamine gebruikt en in de "pauze" werd er geblowd.

De verdachte had geneeskunde gestudeerd en was werkzaam geweest als neuroloog en psychiater. Vorig jaar december had hij een Zweedse man via internet leren kennen en al na een paar dagen was deze man naar Nederland gekomen om in de SM-kamer seks te hebben onder invloed van drugs in latexpakken op een fuckbench en in een sling (een speciale schommel). De drugs spoten ze bij elkaar in met onder andere een vlindernaald (een naald met een slangetje eraan) tijdens de penetratie, dat heet slammen. Na de eerste sessie van vier uur hadden ze een pauze genomen en wat gedronken en geblowd. In die periode had de Zweed ook aangegeven dat hij in de volgende sessie ook gevuist wilde worden. Maar die volgende sessie nam een totaal onverwachte wending toen de bezoeker in het latexpak begon te schokken, onverstaanbare Zweedse zinnen begon uit te kramen en vervolgens plots het leven liet. De verdachte was vervolgens niet meteen gestopt met het penetreren maar was nog even doorgegaan. En dat alles was ook nog eens gefilmd.

Ik heb verbijsterd zitten luisteren naar hoe zonder enkele gene de verdachte dit alles vertelde. Het was nog geen tien uur toen de voorzitter van de rechtbank zonder blikken of blozen vroeg "was u hem op dat moment aan het penetreren?" toen ze stilstond bij het schokken van het lichaam van de Zweed na dit keer een dosis Ketamine. Ik hoorde de verdachte zeggen "Hij kreunde, het waren naar mijn idee seksuele kreungeluiden. Ik schrok dat hij ineens dood was en toen ging er ineens van alles door mijn hoofd". En dat laastste was niet zo vreemd want ruim een jaar voor dit hele gebeuren was er een sekspartner in zijn huis overleden aan een overdosis GHB.

Het slachtoffer nu lag ineens levenloos met zijn hoofd naar beneden op de fuckbench en de verdachte ging niet over tot reanimatie omdat hij zichzelf daar niet vakbekwaam genoeg voor achtte. Hij had jaren geleden reanimatietechnieken geleerd maar bedacht dat die verouderd waren. Ook haalde hij hem niet uit de benarde positie omdat hij bang was dat hij het lichaam dan zou laten vallen en mogelijk hersenletsel veroorzaakte.

Mijn collega eiste een celstraf van 15 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. De straf werd geëist voor dood door schuld door roekeloos handelen. De dood was, zo hadden twee deskundigen geconstateerd, vermoedelijk ingetreden door een overdosis drugs. En van een man die arts is mag je verwachten dat hij weet wat de risico's zijn van het nemen/toedienen van een hoge dosis van deze verboden drugs. Daarnaast was hij zelf ook zwaar onder invloed, kende hij het slachtoffer nauwelijks, en was hij al een tijd geleden als arts op non-actief gezet omdat hij geheugenproblemen had met betrekking tot toe te dienen dosis medicijnen door de HIV-remmers die hij zelf gebruikte. En... je zou denken dat een gewaarschuwd mens voor twee telt want hij had dus al eerder een dode in huis gehad tijdens de seks door een overdosis GHB. Alles bij elkaar opgeteld een flinke dosis roekeloosheid.

De verdachte had in het Pieter Baan Centrum gezeten tijdens zijn voorlopige hechtenis en daar hadden de deskundigen geconcludeerd dat er wel een grote kans was dat deze man zich weer in dit soort seksspelletjes zou begeven. Er was sprake van een seksverslaving. Intussen had hij wel aangegeven geen drugs meer te gebruiken. Maar behandeling aan zijn verslaving werd wel geadviseerd.

De man zit niet meer vast intussen. Hij mag thuis het vonnis van de rechtbank afwachten dat vlak voor Oud en Nieuw wordt uitgesproken. Hoe zou deze man de kerstdagen doorbrengen vraag ik me af... in eenzaamheid? Hoe eenzaam ben je als je via internet dit soort dates maakt? Als je met relatief onbekende mensen op deze manier seks hebt? Er zullen beslist mensen zijn die op deze manier met elkaar seks hebben zonder eenzaam te zijn, uit lust, of misschien wel uit liefde? In bepaalde kringen is het gebruik en injecteren van drugs tijdens de seks niet ongewoon. En het slachtoffer wilde dit ook, dat was wel duidelijk uit alles. Maar deze man, die in zijn leven veel tegenslagen had gehad, zei letterlijk op zitting "voor mij was dit het opvullen van mijn eenzaamheid"...
Ik maak me verder maar niet druk over een kerstboom die uitvalt...

Kijk en luister André Hazes - Eenzame Kerst
Reacties