"Faith"

“So I gotta have faith” Is dat niet wat we allemaal altijd moeten hebben? Faith! 2017 staat voor de deur en George Michael presteert het op zijn laatste adem uit te blazen op eerste kerstdag 2016, wat je noemt een “Last Christmas”.Het eind van het jaar vind ik vaak een periode met veel weemoedigheid. Een moment om stil te staan bij wat was en wat gaat komen. Terug- en vooruitkijken.

Dat terugkijken…. Wat zijn er verdomd veel (goeie) artiesten dood gegaan in 2016. En na de dood van George Michael vliegen de lijstjes je om de oren. David Bowie, Prince, Leonard Cohen, Toots Thielemans, Corrie Brokken, Mieke Telkamp, Leon Russel, Billy Paul, Keith Emerson, Maurice White,Vantity, Otis Clay en Glenn Fray. En dan vergeet ik er nog een heleboel… George sluit (vooralsnog) de rijen van 2016. Bowie, Prince en George vertegenwoordigen mijn jeugd en tienerjaren. Ik zag Prince en George Michael live… Dat gaat dus nooit meer gebeuren.

Dood, als het leven op houdt in 2016… veel bekenden maar ook heel veel onbekenden. Op mijn werk werden mijn collega’s en ik onder andere geconfronteerd met een fietsenhandelaar die om het leven werd gebracht, een jongen die vermoord werd en wiens hoofd voor een waterpijpcafé werd gelegd, een Zweedse man die tijdens een SM-avontuur om het leven kwam, een vrouw die net haar 6-jarige kind naar school had gebracht en werd vermoord, een man die omkwam tijdens een vechtpartij op de Wallen en een man die voor de ogen van zijn tweejarige dochtertje met een automatisch wapen werd doodgeschoten. In alle gevallen blijven er families achter die te dealen hebben met het verlies van een geliefde. Mensen waarvoor het leven in 2016 voor altijd veranderd is.

Mijn 2016… in mijn omgeving een neefje die dit jaar 16 werd en al jaren vecht tegen een hersentumor. Na een korte periode zonder, nu elke week weer chemotherapie. Ik zie zijn moeder die zich dapper door alles heen slaat en in 2016 haar zorgen om haar zieke kind en over haar andere twee kinderen kan delen met een nieuwe liefde. Als er iemand is die ik dit gun en waar ik blij van word het geluk te zien is zij het! Ik zie ook zorgen om me heen van een vriendin die intussen al een tijdje “genezen” is van baarmoederhalskanker (lang hormoonpillen moeten slikken is niet niks terwijl de meeste mensen daar niet bij stil staan) maar waar soms de zorgen ineens weer opduiken en onderzoeken weer moeten geruststellen. Ik zie ook dit jaar mensen dealen met scheidingen, de naweeën daarvan en de boze exen.

Zelf klaag ik niet. Ik heb best een goed jaar gehad. Ik ben op mijn werk gewend in een heel leuk nieuw team, heb bijzondere verdachten op zitting gehad, misdrijven op kunnen lossen en op radio en tv weer woordvoering mogen doen voor het OM. Privé waren er mooie momenten, mooie vakanties, fijne liefde en goeie gezondheid en is er gelukkig nog altijd het leukste kind. En ik heb live weer een aantal mooie artiesten mogen zien.  Twee keer The Cool Quest, Kovacs, Sabrina Starke en recent nog ABC.

Wat 2017 gaat brengen? Ik weet het nog niet goed… Ik hoop qua werk minder criminaliteit en dus minder slachtoffers daarvan. Privé hoop ik vooral dat iedereen om me heen gezond blijft en verdriet en ellende bespaard blijft. En ik hoop op fijne vakanties, mooie reizen, leuke concerten maar vooral liefde en gezelligheid.

Ik maak me wel zorgen over de wereld waarin ik mijn kind opvoed. Over hoe intolerant mensen kunnen zijn naar elkaar. Hoe sommige groepen mensen allemaal over één kam geschoren worden. Over verkiezingen die komen in eigen land en verkiezingen die geweest zijn in Amerika. Trump die aan de macht komt… wordt de soep net zo heet gegeten als die wordt opgediend? Of gaat het allemaal meevallen?Terwijl ik dit schrijf staat de Top2000 aan. Wat is er toch veel fijne muziek! En Wat zijn er te veel goeie artiesten overleden… Nummer 1611 komt voorbij….George Michael…“Cause I Gotta Have Faith"... 2017, kom maar door!

Kijk en luister George Michael - Faith (Live at Earl's court 2008)

Reacties