"Happy New Year"


2017 is een feit! En Oudjaarsavond was gezellig met Triviant, een oliebol, appelflap, de Top2000, lekkere champagne en mooi vuurwerk en dat allemaal in goed gezelschap. In de dagen ervoor hoorden we al wel wat vuurwerkknallen. Soms zat je ervan te schudden op de bank. "Mam, ik weet zeker dat dat een Cobra 6 was"....hoorde ik mijn twaalfjarige naast me zeggen. Ik keek hem wat verbaasd aan... Waar kwam deze wijsheid ineens vandaan? Hij ging de jaarwisseling bij zijn vader vieren want dan kon hij samen met hem vuurwerk afsteken. En papa had al het nodige vuurwerk in huis gehaald.

Mijn gezelschap en ik staken zelf geen vuurwerk af maar keken boven uit het raam over de stad heen en zagen een prachtig schouwspel in allerlei kleuren terwijl op straat onze auto's roze werden van een 100.000 knaller die ernaast werd afgestoken. Om ons heen bleef het allemaal rustig en gemoedelijk.

De volgende ochtend bleek dat niet overal zo te zijn geweest. Ik schrok van de berichten uit Istanbul in Club Reina. Ruim 5 jaar geleden was ik daar zelf een avond geweest. Een mooie club gelegen op een sprookjesachtige plek aan de Bosporus. Feestvierende mensen werden bruut overhoop geschoten. Om binnen te komen werden bij de deur een politieagent en een andere persoon doodgeschoten. Onvoorstelbaar!

Maar ook dichter bij huis hoor ik onvoorstelbare berichten. Hulpverleners die op oudjaarsnacht moeten werken en uitrukken om hulp te bieden of de orde te bewaren worden te lijf gegaan. In Den Haag raakt een politieman zwaar gewond als hij wordt aangereden. De collega's die de afzetting bewaken zodat er hulp verleend kan worden worden bekogeld. Ook in Amsterdam worden agenten bekogeld en wordt er gericht vuurwerk op agenten afgeschoten. De brandweer wordt bekogeld met vuurwerk als ze ter plaatse komen om een containerbrand te blussen. En twee andere brandweerlieden krijgen vuurwerk op hun hoofd als er vuurpijlen op hen afgeschoten worden.

Ik heb al wel eens eerder in een blog aandacht besteed aan geweld tegen mensen die hun werk proberen te doen. Maar ik kan het niet laten om hier nu weer de aandacht op te vestigen. Wat gaat er in je hoofd om wanneer je deze hulpverleners op deze manier behandelt? Hoe stomdronken moet je zijn om al je realiteitszin te verliezen om vuurwerk te gooien naar ambulancepersoneel dat iemand staat te helpen?

Ja, er staan in principe hogere straffen op dit soort daden (waarbij we uiteraard in ieder geval kijken naar alle bijkomende omstandigheden en de persoon van de verdachte), omdat we het belangrijk vinden dat deze mensen, die hulp verlenen, hun werk veilig moeten kunnen doen. Deze mensen die hoogstwaarschijnlijk thuis een gezin hebben en liever daar de jaarwisseling vieren. Waarvan de partner en mogelijk kinderen dit jaar zonder zijn/haar man of vrouw, papa of mama, het nieuwe jaar in moet luiden omdat er gewerkt moet worden. En dan overkomt je zoiets? Ik kan het niet begrijpen.

En zijn hogere straffen dan het antwoord? Ik denk dat het goed is dat de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn duidelijk gemaakt wordt dat hun gedrag totaal onacceptabel is. Maar volgens mij is niet alleen het strafrecht hier het antwoord. Het gaat om opvoeden. Het gaat om van huis uit meekrijgen dat je respect hebt voor mensen die hulpverlenen en de orde proberen te handhaven. Dat je een ambulancebroeder te allen tijde zijn werk laat doen, namelijk levens redden, dat je de brandweer de brand laat blussen en dat je de aanwijzingen van de politie opvolgt als zij de rust proberen te bewaren of herstellen. Het gaat om normen en waarden... want wat als jouw vader, moeder, man, vrouw, vriend, vriendin, zoon of dochter ligt te vechten voor haar of zijn leven onder de handen van ambulancepersoneel maar ze kunnen dat leven niet redden omdat ze hun eigen leven moeten beschermen.

En mogelijk krijgen de mensen die dit gedaan hebben deze normen en waarden wel van huis uit mee, maar zijn ze onder invloed als ze dit soort gedrag vertonen. Als je zo slecht tegen drank en/of drugs kan dat je al je normen en waarden uit het oog verliest en je deze grenzen over gaat... dan moet je je ernstig af vragen of je wel zoveel moet drinken en/of gebruiken...

Een collega van mij zei het treffend: "Dit hoor je vanuit je opvoeding mee te krijgen, nu zitten we met verdachten die mogelijk al veel te oud zijn om nog eens te gaan opvoeden".

Overigens kreeg ik van mijn ex rond één uur 's nachts een bericht dat onze zoon helemaal blij was omdat hij al zijn vuurwerk had afgestoken... Alles was gemoedelijk verlopen, geen brandweer, geen politie, geen ambulance... en er zat geen Cobra 6 bij het vuurwerk, dat kan ik je wel vertellen! Dat was gelukkig een Happy New Year!

Kijk en luister Abba - Happy New Year
Reacties