"Summertime"

De temperatuur steeg de afgelopen dagen tot boven de 30 graden hier... heerlijk, ik hou ervan! Tijd voor het strand, bootje varen, wijntje drinken, tuin, BBQ, vuurkorf aan 's avonds... En dat in goed gezelschap en mijn dag kan niet meer stuk! Ik heb even een paar dagen optimaal genoten, zeker ook omdat ik een deel van de dagen in Parijs was met mijn twaalfjarige... toptijd! En eenmaal terug in ons eigen land verder genieten van het mooie weer. Iedereen is/lijkt vrolijker als de zon schijnt. Ik hou van de seizoenen en het meest van die dagen dat het fris begint maar in de loop van de dag goed opwarmt met aansluitend een lange zwoele zomeravond.

Voor veel mensen hoort er bij mooi weer en bootje varen ook al snel een lekker koud biertje of een heerlijk glas witte wijn of rosé. Als het goed is weet de schipper dat hij zich moet houden aan aardig wat vaarregels en één daarvan is dat je bloedalcoholgehalte, net als bij autorijden, niet meer dan 0,5% mag zijn. Als je daarover heen gaat kunnen de straffen flink oplopen. De (geld)boetes kunnen hoger uitvallen dan in het wegverkeer. Misschien klinkt dat onlogisch, zeker als je nagaat dat de maximum snelheid voor boten in de Amsterdamse grachten recent is verlaagd van 7,5 km/u naar 6
km/u.

Maar de regels gelden niet alleen voor de recreatievaart maar ook voor de beroepsvaart. En dat is precies de groep die enorme schade aan kan richten als ze met een dronken hoofd aan het roer gaan staan. Je moet er niet aan denken dat de kapitein van een volle rondvaartboot in de grachten in beschonken toestand een bocht verkeerd neemt en tegen een brug aan knalt. Maar ook niet dat een containerschip of een veerpont op ramkoers komt te liggen door te veel alcoholgebruik bij de kapitein. Daarnaast wordt het ook niets als een gezellig boottochtje met kleine kinderen aan boord eindigt in een drama omdat er een ander pleziersloepje tegenaan vaart doordat de bestuurder iets te veel aan het genieten is van de alcohol. Kortom, hoe verleidelijk het ook is... er zijn regels.

Overigens is die drank dus niet de enige regel aan boord. Er staan ook boetes op snelheidsovertredingen, varen zonder de juiste papieren, het niet hebben aangebracht van een juist kenteken, het niet hebben of niet gebruiken van de dodemansknop, het niet aanwezig hebben van reddingsvesten voor opvarenden, het niet aan boord hebben van een deugdelijk blusapparaat, het onnodig veroorzaken van hekgolven, of het varen op plekken waar het verboden is. Genoeg om in de gaten te houden dus als je een dagje gaat varen. En, ook een belangrijke om rekening mee te houden in Amsterdam: de gemeente Amsterdam heeft bepaald dat versterkt geluid op open boten niet meer is toegestaan. Omwonenden van de vaarroutes door de stad hadden wel erg veel last van alle harde muziek die van de verschillende boten afkwam.

Maar volgens mij mogen al die regels de pret niet drukken toch? De zon blijft lonken en het is ook voor je eigen veiligheid op het water. Als je wilt weten welke regels er op het water precies allemaal zijn en welke boetes daarop staan, klik dan op "boetebase te water"

En klinkt dit allemaal te ingewikkeld... aan het strand was het ook weer
heerlijk!


Kijk en luister DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince - Summertime

Reacties