
"Je ouders zijn er toch niet? Laten we dan in hun bed gaan liggen...". Hij kon prima zoenen, maar om nou verder te gaan... Godzijdank was ik standvastig genoeg om niet mee te gaan in zijn voorstellen. Het vooruitzicht van "misschien wel 6 maanden verkering" overtuigde me niet en ik had toch wel het idee dat de eerste keer met een jongen naar bed gaan door andere motieven en vooral gevoelens ingegeven moest zijn dan dit weinig romantische voorstel gedurende onze eerste zoenpartij.
Maar wat als ik niet zo standvastig was geweest en me met enige tegenzin had laten verleiden door deze "Don Juan" met zijn "mooie" praatjes? En wat als er dan helemaal geen verkering op gevolgd was... Was er dan sprake geweest van dwang? Was ik dan verkracht? (Voor het gemak laat ik het leeftijdsverschil even buiten beschouwing, want 19 en 15 heeft natuurlijk ook nog hele andere juridische complicaties)
Vanaf vanavond (dinsdagavond 7 november 2017) besteden Geraldine Kemper en Tim Hofman van BNN in het programma "Verkracht of niet?" aandacht aan dit soort grensgevallen. Samen met een groep van veertien jongeren kijken ze de komende drie weken naar drie verschillende op waarheid gebaseerde verhalen waarbij ze moeten beoordelen of er sprake is van verkrachting of niet.
Mijn collega Eva Kwakman (Twitter: @OvJKwakman) is "landelijk officier van justitie huiselijk geweld en zeden". Zij is een van de deskundigen die in het programma van Geraldine en Tim met de jongeren bespreekt waar we in dit soort zaken als Openbaar Ministerie op letten. Wanneer een vrouw door een onbekende man van haar fiets wordt getrokken en deze man met veel geweld met zijn penis bij haar binnendringt zijn er niet zo veel twijfels over de vraag of hier sprake is van verkrachting. Maar bij de grensgevallen is het allemaal niet zo eenvoudig om dit vast te stellen. Vaak is het een situatie waar geen getuigen bij zijn en is het ook moeilijk om de intenties van de twee betrokken personen helder te krijgen. Wilde ze echt niet of speelde ze hard to get? Was er bij beiden drank in het spel? Welke emoties speelden mee? Welke verhouding hadden ze tot elkaar, waren het een baas en een ondergeschikte? Waren ze oude geliefden? Hoe duidelijk maakte degene die niet wilde dat kenbaar? Zegt het feit dat iemands lichaam uiterlijke kenmerken vertoonden waaruit je zou kunnen opmaken dat iemand opgewonden was iets?
Eva is niet de enige deskundige in het programma. Naast het OM heeft ook het Centrum Seksueel geweld en de politie meegewerkt aan de uitzendingen. En enkele advocaten, Rutgers en Slachtofferhulp.
Met de hele #metoo-discussie is het denk ik interessant om te gaan kijken. Want dat veel mensen een mening hebben over dit soort kwesties is de laatste weken wel duidelijk geworden. Zedenzaken roepen vaak veel reacties en vragen op. Genoeg stof om een interessant TV-programma over te maken. En voor ons als OM ook meteen een mooie reden om op woensdag 8 november tussen 11.00u en 11:45u voor het eerst een livestream te gaan doen op Facebook. Onder schooltijd, waardoor ik hoop dat het een mooie aanleiding is om op scholen tijdens een les biologie, maatschappijleer of mogelijk een andere les eens samen verder stil te staan bij dit soort twijfelgevallen. Eva Kwakman zit klaar om met je in gesprek te gaan, om al je vragen te beantwoorden en uitleg te geven over bijvoorbeeld het verschil tussen aanranding en verkrachting.
Kijk en luister Justin Bieber - What Do You Mean?
Reacties
Een reactie posten