"Run The World (Girls)"

Recent keek ik naar een programma waarin Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck werd geïnterviewd. Wellicht is het wat ongepast om te melden maar ik vind dat dus een lekker ding. Over het algemeen wordt een vrouw eerder als lustobject gezien maar in dit geval vind ik dat deze Sander deze rol ook prima vervult. Het geluid hoeft er niet eens persé bij aan, al zegt hij niet hele rare dingen, misschien soms wat provocerend. Hij sprak in het interview over het glazen plafond voor vrouwen in het bedrijfsleven. Zijn verklaring was dat in de top van grote organisaties minder vrouwen dan mannen zitten omdat vrouwen andere keuzes maken en sneller parttime gaan werken omdat ze ook voor de kinderen willen zorgen.

8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Het is de dag waarop de eerste staking van vrouwen wordt herdacht. Deze vond plaats op 8 maart 1908 in New York en vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie. Binnen het OM heeft de emancipatie van de vrouw behoorlijk zijn vruchten afgeworpen, al zijn we er nog niet. Ik heb heel veel vrouwelijke collega-officieren. En ook op leidinggevende functies zitten steeds meer vrouwen. Al is het aan de top nog niet 50-50 verdeeld.

Maar bij het arrondissementsparket Midden Nederland staat een vrouw aan het roer, net als bij het Functioneel Parket. In onze hoofdstad treedt binnenkort voor het eerst een vrouwelijke hoofdofficier aan. Er zijn al aardig wat vrouwelijke plaatsvervangend hoofd-officieren en ook binnen het College van Procureurs-Generaal is de persoon die gaat over de bedrijfsvoering binnen het OM een vrouw.  En er zijn al een aantal vrouwelijke directeuren-bedrijfsvoering in den lande.

In een ander opzicht zijn vrouwen bij het OM zeker ondervertegenwoordigd: In de strafzaken die we behandelen is het merendeel van de verdachten juist geen vrouw. Mannen blijven de overhand houden als het gaat om het plegen van strafbare feiten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde een paar jaar geleden nog dat vrouwen vier keer minder verdachte zijn van strafbare feiten dan mannen. De vrouwen die wel verdachte werden waren vooral winkeldieven, en ze werden steeds jonger. Maar in het overgrote deel van de "criminele" wereld is de emancipatie blijkbaar dus nog niet zo doorgedrongen. Zou dat ook te maken hebben met kiezen voor het zorgen van de kinderen? Is dat iets met het gebrek aan testosteron?

In sommige soorten zaken zien we wel dat de slachtoffers vaker mannen dan vrouwen zijn. Bijvoorbeeld in zaken waarin het gaat om huiselijk geweld of mensenhandel.Vooral in die laatste soort zaken waarbij vrouwen gedwongen in de prostitutie terecht komen, komen we weer uit bij de vrouw als lustobject.

Mannen als lustobject... ik moet eigenlijk concluderen dat ik iemand pas echt aantrekkelijk vind als hij iets te melden heeft, weet wat er speelt in de wereld, al wat heeft meegemaakt in het leven, humor heeft en zichzelf niet altijd te serieus neemt. Mooi meegenomen als het dan leuk verpakt is, maar alleen een mooi koppie, daar heb ik niet zoveel mee. Zou Sander Schimmelpenninck daar allemaal aan voldoen? Geen idee...het interview bleef wat oppervlakkig om dat echt te kunnen achterhalen. Maar geloof niet dat ik het allemaal persé hoef te weten...hij is ook wel wat jong of ik wellicht te oud... (au!;-)). Daarbij ben ik meer dan dik tevreden met degene met wie ik samen ben!:-)

Kijk en luister Beyoncé - Run The World (Girls)






Reacties

  1. Dat is nog allemaal, zij het met enige moeite, wel te volgen.
    Het laat onverlet, de vraag, die dan toch eindelijk eens gesteld moet worden ...
    zijn vrouwen even goed?
    Ik bedoel: kunnen vrouwen het net zo goed als mannen?
    En vraag twee:
    wie beoordeelt dat?
    Wie beoordeelt wat?
    Boordelen vrouwen het werk van vrouwen?
    En omgekeerd.
    Beoordelen vrouwen het werk van mannen?
    En omgekeerd.
    Allemaal in "dezelfde orde van grootte".
    Dat wil zeggen, in dezelfde hoedanigheden, en taakomschrijvingen.
    Dat is een zeer moeilijk punt.
    Want wie heeft dat te beoordelen?
    De belastingbetaler?
    Het volk?
    De justitianelen?
    De onderminister?
    De minister?
    De volksvertegenwoordiging?
    Is het dan wel terecht,
    dat er meer of minder vrouwen zijn?
    In het ambt?
    Aangaande de meer of minder gelijkgerichtheid van het recht?
    Ja?
    Nee?
    Geen mening.
    Dat zijn bijzonder onsympathieke vragen.
    Ik weet het.
    Maar het leven is geen lolletje.
    Wie een lolletje wil, moet niet op aarde zijn.
    Gaat uw gang.
    Ik ga mijn gang.

    Met vriendelijke groeten,
    Jules Zollner.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten