"Don't Look Away"

De grote uittrek is begonnen.... om me heen vertrekken mensen of zijn vertrokken naar verre oorden als Canada, Amerika, Israël, Jordanië, Indonesië, Bali, Thailand, Sri Lanka, Costa Rica en ga zo maar door. Het mag allemaal wat kosten blijkbaar. Want met een gezin met twee kinderen of meer zijn dit over het algemeen geen goedkope grappen. Nou zie ik deze mensen allemaal door het jaar heen hard werken voor hun centen dus meer dan fijn en gegund als je het daardoor je kunt veroorloven om de wereld te ontdekken in de zomervakantie. En voor de kinderen ook bijzonder dat ze zien dat de wereld veel groter is dan Nederland.

Helaas gaat niet iedereen met goede bedoelingen op vakantie. Deze week loopt de campagne "Don't look away" die waarschuwt voor kindersekstoerisme. www.meldkindersekstoerisme.nlHet gaat niet alleen om seks. Ook naaktdansen, paaldansen, erotische massages, het maken van kinderporno, kinderhandel en webcamkindersekstoerisme vallen onder seksueel misbruik. Nederlanders die zich hieraan schuldig maken zijn strafbaar in Nederland, ook als het misbruik in het buitenland plaatsvindt en het daar niet strafbaar is (bron: www.meldkindersekstoerisme.nl)
Kindersekstoerisme is het fenomeen waarbij personen voor lange of korte duur in het buitenland verblijven en daar minderjarigen seksueel misbruiken, seksueel uitbuiten of daar hun medewerking aan verlenen, aldus de site

Kindersekstoerisme komt ook in Nederland voor maar over het algemeen meer in minder ontwikkelde landen. De eerder genoemde landen als Indonesië, Costa Rica, Sri Lanka en Thailand worden expliciet genoemd in de campagne, maar ook dichterbij huis wordt er gevraagd of je alert wilt zijn. En dan kun je denken aan Turkije, Tsjechië of Bulgarije. Een kind is kwetsbaar, dat kan niet voor zichzelf opkomen. Een kind moet het hebben van volwassenen die niet wegkijken omdat ze denken dat een ander het wel meldt. Een kind dat arm is of uit een arm gezin komt is misschien wel gevoelig voor de rijkdom die toeristen met zich mee brengen. Of familieleden van het kind "exploiteren" het kind om zo geld binnen te brengen. Het is schrijnend, en het is helemaal walgelijk dat volwassenen daar misbruik van maken. 

Als je je verantwoordelijkheid als volwassene durft te nemen (zoals het zou moeten wat mij betreft) kun je een melding doen op de site van www.meldkindersekstoerisme.nl. Je melding blijft anoniem en komt terecht bij Defence for Children – ECPAT Nederland, een onafhankelijke kinderrechtenorganisatie. Deze organisatie beoordeelt de melding en stuurt deze door naar de politie. En dat kan dus allemaal anoniem. Als je iets ziet gebeuren is het goed als je informatie kunt leveren zoals de naam of een beschrijving van de dader, van het slachtoffer, en van wat je hebt gezien of gehoord. Ook goed om te melden wanneer en waar het is gebeurd en wat, als dat te achterhalen is, de reisgegevens zijn van de dader. en dan kun je denken aan vluchtgegevens, naam van een luchtvaartmaatschappij en of van de reisorganisatie. Er wordt wel geadviseerd nooit zelf op onderzoek uit te gaan.

Voor mij is de vakantie nog een paar weken weg. Geen hele verre oorden dit jaar, al verheug ik me enorm op Frankrijk, San Sebastian en zeker ook de dag Bilbao waar we samen met de kinderen het Guggenheim-museum gaan bezoeken. We hebben ze dat bezoekje overigens nog niet verteld. Als we dat doen ben ik bang dat ze op voorhand gaan klagen dat het "kindermishandeling" is om in de hitte naar een museum te moeten. Ik ben er echter van overtuigd dat ze daar na afloop wel anders over zullen praten...;-) En verder hou ik ook op vakantie mijn oren en ogen open... een kind in nood moet altijd geholpen worden!

Kijk en luister de voorlichtingsfilm van de campagne "Don't look away"
Kijk en luister Joshua Radin - Don't look awayReacties