"The News"

RTV Utrecht, AD, NRC... een zitting met pers. Ik vind dat altijd wel leuk. Maar vooral ook nuttig. Het is goed dat er verslag wordt gedaan vanuit de zittingszalen. Er zijn zoveel mensen die niet weten hoe het er aan toe gaat in een zittingszaal. En ook niet weten wat voor een soort zaken allemaal bij de strafrechter worden aangebracht.

De zitting waar nu journalistieke belangstelling voor is betreft een zedenzaak. Het gaat om een man die ervan wordt verdacht dat hij tijdens het oefenen van massages op vrouwen, hij deed een opleiding tot masseur, de grenzen van wat hoort ver is over gegaan. Bij twee vrouwen wordt hij verdacht van aanranding, bij twee van verkrachting en drie van de vier vrouwen zou hij ook nog eens stiekem hebben gefilmd tijdens het masseren.

Voor de zitting heb ik met twee van de vier vrouwen een slachtoffergesprek gehad. Ze hebben me verteld hoe het hele gebeuren impact heeft gehad op hun leven. Hoe het is om bij iemand die je in principe vertrouwt, omdat je hem via via kent, ineens in een situatie te belanden waarbij je je afvraagt wat je overkomt. De dames hebben aangifte gedaan van het feit dat ze zich voorafgaand aan de massages helemaal uit moesten kleden, en de aanrakingen veel verder gingen dan wat normaal is bij een professionele massage. Massages waarbij de vagina en schaamlippen werden aangeraakt en waarbij de verdachte de borsten en billen wilde masseren. Bij een van de twee ging het zo ver dat hij uiteindelijk met zijn vingers de vagina in ging en haar uiteindelijk ook oraal probeerde te bevredigen. Deze beide vrouwen hadden het idee gedrogeerd te zijn waardoor ze niet adequaat konden reageren op wat hen overkwam.

Dat drogeren kon ik niet wettig bewijzen. Dus daarvan kon ik de verdachte niet beschuldigen. Ik had wel de overtuiging dat hij het had gedaan maar met alleen overtuiging kom je er (gelukkig) niet. Dus op de tenlastelegging stond niets over drugs.

Het is interessant om te zien wat de verschillende journalisten uiteindelijk in hun verslag verwerken en waar ze de meeste nadruk op leggen. Zeker als er ook live getwitterd wordt tijdens een zitting. Helaas is er vaak te weinig tijd voor maar ik lees graag de tweets van rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman (@Saskiabelleman). Zij doet voor de Telegraaf altijd zo nauwkeurig onafhankelijk verslag dat je daardoor precies weet wat er tijdens een zitting gebeurt. In de tijd dat ik persofficier was in Amsterdam en de journalisten te woord moest staan na een rechtszaak, maar niet zelf in de zittingszaal kon zijn, kon ik via de tweets van Saskia goed bijhouden hoe het ervoor stond in de zittingszaal. En met de tijd zijn er steeds meer goede twitterende journalisten bijgekomen.

Ik hoop zo dat de berichtgeving over rechtszaken mensen beweegt om zelf eens te komen kijken in de rechtszaal. Strafzittingen zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk, behalve als de verdachte minderjarig is. Het jeugdstrafrecht zorgt er voor dat de berechting van iemand van onder de 18 plaats vindt op een zitting zonder publiek en pers. Dat is ter bescherming van het kind dat terecht moet staan en nog een heel leven voor zich heeft. Een kind dat zelf niet in staat is zich al goed te wapenen tegen de grote boze buitenwereld. Ik snap dat mensen dat soms onterecht vinden als het kind zelf die buitenwereld onveilig maakt door zijn of haar eigen gedrag. Maar zolang de hersenen niet volgroeid zijn kan een kind vaak zelf niet volledig de gevolgen van zijn of haar gedrag overzien. Enige bescherming is dus wel geboden. Ga maar na; als jouw puber de verdachte is wil je ook liever niet dat hij of zij een leven lang achtervolgd wordt door berichtgeving die voor altijd op internet blijft rondzwerven.

Overigens mogen kinderen onder de 12 niet als publiek de zaal in. In bijzondere gevallen kan de rechter zelfs besluiten dat bezoekers van onder de 18 niet naar binnen mogen omdat de zaak die behandeld wordt erg schokkend is, bijvoorbeeld een moord of een zedenzaak. Wil je thuis al van alles weten over het recht dan is er tegenwoordig "de Zweetvoetenman", een fantastisch boek dat geschikt is voor jong en oud waarin heel veel te lezen is over rechtszaken en het wel en wee in een rechtbank. Absolute aanrader, ik heb het recent mijn moeder cadeau gedaan.

Maar nog even terug naar de zedenzaak waar pers zat. RTV Utrecht en het AD berichtten er dezelfde dag nog over op hun sites. Benieuwd? Klik dan hier door naar het artikel van RTV Utrecht en het artikel van het AD. Ondanks dat de man niet werd vervolgd voor het drogeren besteedden beide media daar wel uitgebreid aandacht aan. Weliswaar vanuit een verschillend perspectief, maar toch... geen bewijs, maar ook zij wel de overtuiging?

Kijk en luister Douwe Bob - The News

Reacties