"Fireworks"

"Hoe zit dat nou, mag categorie I vuurwerk nou wel of niet het hele jaar door afgestoken worden?" Ik liep met mijn nog half slaperige hoofd tegelijk met mijn veertienjarige naar buiten. Ik om naar werk te gaan en hij om naar school te vertrekken. Hij werd opgewacht door een vriendje dat meteen van wal stak... "Het duurt toch nog een paar weken voor het Oud en Nieuw is, de verkoop start toch pas 29 december?"ging er door mijn hoofd...

Meteen antwoord geven kon ik niet. Ik zit momenteel niet zo in de vuurwerk-materie. Een paar dagen later zat ik met mijn puber in de auto en ging het op de radio wederom over vuurwerk. "Belachelijk, al die politici die dat willen verbieden! Dan gaat iedereen dat toch stiekem doen?" was de logica die naast me hardop werd gedeeld. Ik vroeg me af hoe je stiekem vuurwerk zou willen afsteken. Deel van de fun is voor de meesten geloof ik toch ook het geluid dat er mee gepaard gaat. Echt een discussie was er niet te voeren, hij vindt vuurwerk geweldig en begon te vertellen dat hij op internet al een lijst had samengesteld met de dingen die hij dacht te gaan kopen. Het verkoopadres was ietwat uit de buurt, maar volgens de "kenners" op school het beste verkooppunt van de regio. Of ik maar even wilde sponsoren...

Ik sprak mijn ex over het sponsorverzoek. Ook hij was natuurlijk al gevraagd zijn bijdrage te leveren (ons kind weet bij tijd en wijle handig om te gaan met het fenomeen "kind van gescheiden ouders") maar hij had vriendelijk bedankt en met het oog op de viervoeters daar in huis was er ook nog even benadrukt dat afsteken voor de toegestane tijden niet op prijs gesteld zou worden.

Ik besloot maar eens wat informatie in te winnen bij mijn collega-officier van het Functioneel Parket die alles weet van vuurwerk. Ze stuurde me meteen een pakketje informatie toe.
Vuurwerk... dat is "een pyrotechnisch artikel ter vermaak", aldus het Vuurwerkbesluit. En dan kun je dus onderscheid maken tussen professioneel vuurwerk en consumentenvuurwerk. Vuurwerk is ingedeeld in categorieën. Het vuurwerk dat alleen door professionals gebruikt mag worden is ingedeeld in categorie F4. Voor de consumenten heb je de categorieën F1, F2 en F3. Onder categorie F1 valt vuurwerk met zeer weinig gevaar dat ook binnenshuis te gebruiken is (voorheen fop- en schertsvuurwerk). Dat mag je alleen verkopen aan personen die 12 jaar of ouder zijn. Categorie F2 betreft vuurwerk met weinig gevaar dat geschikt is voor particulier gebruik. Hier geldt een verkoop-leeftijdsgrens van 16 jaar. Categorie F3 gaat om vuurwerk met middelmatig gevaar (meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik). Hier moet je 18 voor zijn om dit aan je te mogen verkopen. Voor F2 en F3 geldt dat dit ook nog specifiek aangewezen moet zijn door de Nederlandse overheid als consumentenvuurwerk. Er zijn in Nederland dus uitzonderingen binnen die categorieën die niet aan consumenten verkocht mogen worden. 

Helaas zien we dat ook veel kinderen al rondlopen met illegaal vuurwerk. Dat is sowieso strafbaar. Maar ook met consumentenvuurwerk dat valt onder categorie F2 en F3, kun je wel wat dingen doen waarvoor je straf kunt krijgen. Zo mag je niet meer dan 25 kg van dit legale vuurwerk in je bezit hebben. Overigens mag je, als je na de jaarwisseling vuurwerk over hebt, dit wel bewaren tot volgend jaar maar dat mag dan niet meer zijn dan 25 kg en dan wel op een veilige, niet voor publiek toegankelijke plaats.

En wat is de toegestane verkoopperiode? Dat is 29, 30 en 31 december. Tenzij een van deze dagen op een zondag valt. Zondag valt niet binnen de toegestane tijd. Maar dan is er een extra verkoopdag, namelijk 28 december. Kortom, je mag als vuurwerkverkoper aan een particuliere klant op de toegestane verkoopdagen 29, 30 en 31 december niet meer dan 25 kg verkopen. En als je het via internet bestelt mag je het alleen maar ophalen. Laten afleveren mag niet! Als klant mag je alleen op die verkoopdagen op de openbare weg vuurwerk bij je hebben. Maar afsteken mag je alleen op 31 december vanaf 18.00u tot 1 januari 02.00uur.

Heb je op andere dagen in het jaar meer dan 25 kg consumentenvuurwerk van categorie F2 en F3 in huis dan kost je dat tot 50 kg  €250, van 51 tot 100 kg betaal je €500 en daarboven tik je €750 af. Lever je dit vuurwerk af of stel je deze hoeveelheden ter beschikking dan gaat het om bedragen van respectievelijk €550, €1000 en geldboetes vanaf €1500. En doe je dat naar personen die onder de 16 zijn of in geval van vuurwerk van categorie F3 personen onder de 18 jaar dan kun je respectievelijk  €700, €1200 en geldboetes vanaf €1800. Kun je het nog volgen? Het gaat in ieder geval om flinke bedragen!

Pubers die consumentenvuurwerk, anders dan categorie F1, afsteken op tijden dat het (nog) niet mag en betrapt worden, zullen via bureau HALT een werkstraf krijgen. Doe je dat als je al boven de 18 jaar bent, dan hangt je een geldboete van €100 boven je hoofd. Bij illegaal vuurwerk kom je meteen aan werkstraffen en die lopen op in hoogte, tot forse gevangenisstraffen, naarmate de hoeveelheid en zwaarte van het spul dat je hebt, aflevert of ter beschikking stelt.

Eenmaal thuis confronteerde ik mijn veertienjarige nog even met deze bedragen... "Zo" zei hij "en waar haal jij deze wijsheid vandaan?" kreeg ik als bijdehand antwoord... "Ehm, van mijn collega-officier die landelijk aanspreekpunt hierover is". Toen werd het stil... en vervolgens kwam er "ach, voorlopig steken we alleen nog categorie I vuurwerk af, want dat mag altijd". Ik haalde diep adem om te zeggen wat ik daarvan vond, maar besloot rustig uit te ademen... Choose your battles, dit was niet het moment, ik had net al een grote klaagzang over me heen gehad over de strenge mevrouw van de huiswerkbegeleiding en hoe zwaar zijn leven op dit moment was. Morgen is er weer een dag... en Oud en Nieuw is nog een paar weken weg...

Reacties

  1. Nederland doet altijd moeilijk over vuurwerk zelf hou ik van vuurwerk maar niet van klasse 123 steek koop altijd klasse 4 vuurwerk waarom dat echt vuurwerk Is wat lekker knalt vroeger bestelde ik al in Polen vuurwerk via post toen kon dat nog bij bomboshop Polen vuurwerk bedrijf toen het internet beetje op gang kwam kon elk keer pakket op hallen zónder problemen nu stuk lastiger m zo te doen maar dan praat je over 1997 die tijd nu regel ik via mensen die in Polen werken met de vrachtwagen zo regel ik me vuurwerk cobra shells straks big boy zo hard mogelijk vuurwerk klasse 123 is stukje katon met beetje kruid 2020 we knallen lekker door gaan op 2021 ook lekker door ondanks fuck corona de overheid doet ook waar ze zelf in hebben dus vuurwerk afsteken in Nederland want die 8uur per jaar pakken van mij niet af

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten