"What Can We Do?"

Een paar weken geleden werd ik benaderd of ik plaats wilde nemen in het panel van een TV-programma. Ze zochten iemand die kennis heeft van de wet- en regelgeving rondom bescherming en bedreiging van burgers en mensen in publieke functies in Nederland. Aanleiding: de korte lontjes op social media en op straat, mensen die worden geïntimideerd en bedreigd. Verschillende beroepsgroepen worden er, zo lijkt het (ik heb geen cijfers), steeds vaker mee geconfronteerd. Politie, brandweer, ambulancepersoneel, huisartsen maar ook leraren, politici, burgemeesters en journalisten moeten het ontgelden.

Wat is dat toch dat veel mensen tegenwoordig het nodig vinden om op alles en iedereen maar commentaar te leveren? Natuurlijk mag je het met iemand niet eens zijn of zou je dingen zelf misschien wel anders doen, maar waarom overal en altijd ongenuanceerd je (anonieme) mening geven terwijl je misschien helemaal niet weet hoe de vork in de steel zit. En als je het wel weet, waarom dan op hele onaardige manieren en niet rekening houdend met het feit dat mensen geraakt kunnen worden door al dat commentaar? Mensen zijn toch niet van steen?

Ongenuanceerd commentaar leveren kan al heel kwetsend zijn, maar als het intimiderend en bedreigend wordt kan het nog veel meer impact hebben. Op zitting krijgen mijn collega's en ik geregeld te maken met zaken waar mensen verdacht worden van het bedreigen van de politie. Er zijn nogal wat types die het nodig vinden om, als ze betrapt worden op het plegen van bijvoorbeeld een diefstal, bij de aanhouding dreigende taal uit te slaan tegen de mensen die onze maatschappij veilig proberen te houden. "Ik weet je te vinden, zodra ik weer op straat sta sla ik die rotkop van je aan puin!" of  "denk maar niet dat ik jou nog vergeet, ik heb vrienden die ik op je afstuur" of "ik weet precies waar jij woont met je kinderen". Ik vraag me altijd af wat er gebeurt als die ene politieman te hulp moet schieten als de moeder, zoon of dochter van zo iemand ineens iets wordt aangedaan. Ik vermoed dat ze dan ineens poeslief zijn... en dankbaar voor de hulp die deze politieman zonder aanziens des persoons biedt.

Ik blijf het bizar vinden dat mensen die met heel hun hart hun werk proberen te doen te maken krijgen met allerlei ongepast gedrag. Daarnaast heeft dit niet alleen impact op de persoon zelf maar kan het ook effect hebben op familie en collega's. Als je mensen met een publieke taak beledigt, bedreigt, mishandelt of op een andere manier een strafbaar feit tegen ze pleegt geldt sinds 2014 dat de straffen die we normaal eisen voor dit soort feiten die met 200% verhoogd kunnen worden.
Wie zijn dat dan, mensen die een publieke taak vervullen? Het gaat dan om medewerkers van verschillende organisaties in diverse sectoren die namens de overheid taken uitvoeren. Een lijstje:

Veiligheid en Justitie: medewerkers van politie, brandweer, DJI
Zorg: ambulance-en ziekenhuispersoneel, medewerkers GGZ/GGD
Onderwijs: leerkrachten,(con)rectoren, conciërges
Openbaar Vervoer: buschauffeurs, trein- en tramconducteurs
Openbaar Bestuur: politici, medewerkers van gemeente, parkeer- en stadswachten
Sociale zekerheid: medewerkers van uitkeringsinstanties
 Woningcorporaties bijvoorbeeld baliemedewerkers
Andere voorbeelden: belastinginspecteurs, boswachters, officials in de sport

Zo'n zelfde soort strafverhoging geldt sinds 1 april van dit jaar ook voor mensen die een strafbaar feit ) plegen tegen journalisten. Ook journalisten behoren vrijelijk en ongestoord hun belangrijke maatschappelijke rol in de samenleving te kunnen vervullen. Op 1 april is het project PersVeilig gestart. Het project is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en Politie. Doel is de positie van journalisten versterken tegen geweld en agressie. Aanleiding voor het akkoord en het initiatief PersVeilig is de toename van het aantal ernstige bedreigingen en geweldsincidenten tegen journalisten (bron:
www.om.nl

Een goeie ontwikkeling in mijn ogen. Vrijwel iedereen zal in de media hebben meegekregen het afgelopen jaar dat Telegraaf-journalist John van den Heuvel en Parool-journalist Paul Vugts beveiligd moesten worden vanwege heftige bedreigingen. En ook de aanslagen op de kantoorpanden van Panorama en de Telegraaf waren groot in het nieuws. Maar er zijn ook journalisten/columnisten die  via social media heel veel naar hun hoofd krijgen en wat niet zo groot in het nieuws komt. En daar zitten ook bedreigingen bij, of racistische en seksistische reacties. Kijk maar eens op Twitter, ik volg daar vrij veel journalisten en als ik soms lees wat zij allemaal onder hun tweets naar hun hoofd krijgen. Pfff, al heb je jezelf nog zo'n dikke olifantenhuid aangemeten, ik kan me niet voorstellen dat al die opmerkingen en al dat commentaar je af en toe niet keihard raken en je thuis in een hoekje soms even heel hard wilt huilen om te ontladen. Journalisten zijn bij uitstek de personen die misstanden in de samenleving aan de kaak kunnen stellen. Dat is belangrijk werk en dat horen zij te kunnen doen zonder geconfronteerd te worden met bedreigingen, beledigingen of andersoortige strafbare feiten die tegen hen gericht zijn. Heel goed dat er nu dus ook extra aandacht is voor deze groep en er ook hogere straffen geëist kunnen worden. En op korte termijn moet de site www.persveilig.nl ook journalisten snel en helder informatie gaan verschaffen over wat ze kunnen doen als hen zoiets overkomt.

Overigens maakten we bij parket Midden Nederland recent ook mee dat tijdens de aanslag op het 24oktoberplein figuren dachten hun kans schoon te zien door dure apparatuur uit auto's van journalisten en hun cameramannen uit de auto jatten. Mensen die daar hun werk aan het doen waren en ons op de hoogte hielden van wat zich afspeelde daar. De boosdoeners werden snel achterhaald en opgepakt en zijn inmiddels op zitting geweest. |Er is een gevangenisstraf van 12 weken opgelegd gelijk de eis van mijn collega.

Dat TV-programma tenslotte. Ik kon er niet heen want ik had een dag cursus (ook heel boeiend overigens) toen het werd opgenomen. Jammer, ik had het een interessant onderwerp gevonden om over mee te praten. Ik heb de uitzending bekeken en vond het de moeite waard. Je kan het nog terugkijken als je ook geïnteresseerd bent: De Publieke Tribune

(Kijk en) luister Anderson.Paak (feat. Nate Dogg) - What Can We Do?






Reacties